duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 octombrie, 2022

Polonia a început să primească gaze naturale printr-o nouă conductă, Baltic Pipe (Conducta Baltică), care vine din Norvegia, prin Danemarca și Marea Baltică, a anunțat sâmbătă operatorul polonez de gazoducte, Gaz-System, potrivit Reuters.

Conducta se află în centrul strategiei Poloniei de a-și diversifica aprovizionarea cu gaze. Aceasta a fost pusă la punct cu ani înainte ca invazia Moscovei din februarie a Ucrainei să declanșeze o criză energetică globală.

O purtătoare de cuvânt a Gaz-System a declarat pentru Reuters că fluxurile au început la 6:10 a.m. (0410 GMT), iar nominalizările sau cererile de trimitere a gazului prin conductă au totalizat 62,4 milioane de kilowați-oră (kwh) pe 1 octombrie.


Conducta, cu o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi, a fost inaugurată oficial marți, la o zi după ce au fost detectate scurgeri în gazoductele submarine Nord Stream care leagă Rusia de Europa.

”Conducta Baltică este un proiect cheie pentru securitatea aprovizionării regiunii și rezultatul unei politici UE de diversificare a surselor de gaze. Conducta va juca un rol valoros în atenuarea crizei energetice actuale. Aș dori să felicit guvernele polonez și danez și operatorii de sisteme de transport pentru faptul că au transformat acest proiect în realitate și au realizat o etapă importantă pentru politica de infrastructură a UE”, a declarat marți Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

Proiectul, susținut de Rețelele Transeuropene de Energie, sporește diversificarea aprovizionării cu gaze în Europa Central-Est și în statele baltice prin deschiderea unei noi rute de import din Marea Nordului către UE, a mai transmis executivul comunitar cu ocazia inaugurării gazoductului.

Baltic Pipe a fost demarat în 2013 și a primit aproximativ 267 de milioane de euro din finanțare UE prin Facilitatea Conectarea Europei.


Rusia a tăiat livrările de gaz către Polonia în aprilie, când țara a refuzat să plătească în ruble.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: