marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iulie, 2022

Şase reactoare nucleare modulare mici pe care compania poloneză de minerit KGHM intenţionează să le construiască cu firma de tehnologie NuScale Power ar putea costa până la două miliarde de dolari, a declarat vineri directorul financiar, Andrzej Kensbok, potrivit Reuters.

NuScale Power și Nuclearelectrica au semnat, în noiembrie 2021, un parteneriat comercial pentru instalarea în România a primului reactor modular de concepție americană.

Al doilea mare consumator de energie electrică din Polonia, KGHM, intenționează să-și extindă baza de generare a energiei pentru a deveni mai puțin dependent de aprovizionarea externă, pe măsură ce costurile energiei cresc.


„Costul a șase unități poate fi în jur de 1,5 miliarde de dolari până la 2 miliarde de dolari”, a declarat Kensbok, într-o conferință de presă.

(Citiți și: Prima centrală de mini-reactoare nucleare NuScale va fi la Doicești și va avea o capacitate de 462 MW”)

KGHM și NuScale Power au semnat un acord în februarie pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în Polonia, urmărind ca primul să fie operațional până în 2029.

În noiembrie 2021 președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va include în sistemul naţional de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028.

Antreprenorii polonezi Zygmunt Solorz, proprietarul grupului de media și telecomunicații Cyfrowy Polsat, și Michal Solowow, proprietarul firmei de chimicale Synthos, intenționează, la rândul lor, să construiască împreună reactoare modulare mici.


În 2021, rafinatorul polonez PKN Orlen a anunțat, la rândul său, semnarea unui acord cu Synthos Green Energy pentru a investi în astfel de reactoare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: