marți

16 iulie, 2024

ce sunt veniturile pasive

9 noiembrie, 2023

Veniturile pasive pot fi o soluție pentru persoanele care vor să obțină fonduri suplimentare, însă nu au foarte mult timp la dispoziție. În acest articol vom explica ce sunt veniturile pasive.

Veniturile pasive – definiție

Veniturile pasive se referă la acele venituri obținute fără ca beneficiarul lor să depună eforturi în mod constant pentru acestea. Așadar, veniturile pasive necesită un efort minim pentru a putea fi obținute, și nu este nevoie de desfășurarea unor activități ori sarcini de lucru zi de zi, cum se întâmplă în cazul veniturilor active (salariul este un exemplu de venit activ).

Venitul pasiv include câștigurile obținute de pe urma unei proprietăți închiriate (chiria percepută), dintr-o întreprindere în care o persoană nu este implicată în mod activ, din dividende sau alte investiții la bursă sau din dobânzi (fie de la depozitele din bancă, fie sub formă de cupon în cazul cumpărării de obligațiuni).

Ce sunt veniturile pasive – forma de impozitare


Cel mai probabil, astfel de investiții generatoare de bani pot necesita inițial un anumit efort, însă de regulă veniturile vin automat, fără ca persoana respectivă să trebuiască să desfășoare o activitate anume, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.

În ceea ce privește taxarea, este important de știut că și veniturile pasive sut impozitate de către stat, așa cum se întâmplă și în cazul veniturilor active. În plus, uneori trebuie plătită și contribuția la sănătate.

Ce sunt veniturile pasive – exemple

1. Chiria.

După cum arătam mai sus, chiria pe care proprietarii o obțin de pe urma închirierii unor proprietăți reprezintă venituri pasive.

În România, începând de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile obținute din închirierea unor bunuri este de 10%. Venitul brut este venitul asupra căruia se aplică impozitul.


Anterior, se aplica și o cotă forfetară de 40%, iar impozitul de 10% se aplica numai asupra a 60% din venitul brut. Prin urmare, proprietarul plătea de fapt un impozit de 6%, nu de 10%. Însă acum se plătește un impozit întreg, de 10%.

În ceea ce privește contribuția la sănătate, aici poți citi un articol detaliat despre cum se stabilește plata CAS în cazul veniturilor din chirii, din drepturi de proprietate intelectuală, dividende, agricultură etc.

Ce sunt veniturile pasive – investițiile

2. Investiția într-un business

Un alt exemplu de venit pasiv este reprezentat de investiția într-un business. Potrivit unui exemplu oferit de investopedia.com, dacă o persoană investește 500.000 de dolari într-un magazin de dulciuri, cu condiția ca proprietarii să-i plătească un procent din câștiguri, suma obținută este considerată un venit pasiv atâta timp cât investitorul nu participă în niciun fel la operarea și administrarea afacerii (altfel decât prin realizarea investiției).

Exemple de venituri pasive

3. Dividendele

Investițiile la bursă, în acțiunile emise de diverse companii, pot aduce și ele venituri pasive. Unele companii le oferă acționarilor dividende, adică o plată regulată în numerar, în schimbul banilor investiți. Dividendele reprezintă o cotă-parte din profit (partea care se distribuie către acționari).

Potrivit Legii nr. 31 din 16 noiembrie 1990 privind societățile comerciale, dividendele se plătesc asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat. Mai exact, dividendele li se repartizează acționarilor proporțional cu numărul de acțiuni deținute.

De la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende este de 8% în România (anterior, acesta a fost de 5%). Aici poți citi un articol detaliat despre impozitarea dividendelor și despre contribuția la sănătate aferentă.

Ce sunt veniturile pasive – dobânzile de la depozitele bancare

4. Depozitele bancare

Dobânzile obținute de pe urma depozitelor bancare reprezintă și ele venituri pasive. Dacă ai o sumă de bani, dar nu vrei să o investești în instrumente financiare deoarece nu vrei să îți asumi riscurile investițiilor la bursă, atunci poți deschide un cont bancar care plătește dobândă pentru banii depuși.

De regulă, rata dobânzii pe care ți-o oferă banca depinde de rata dobânzii de referință dintr-o țară și de cât de mult timp are voie instituția de credit să păstreze fondurile înainte ca tu să le poți recupera fără să plătești vreo penalizare, mai notează investopedia.com.

ce sunt veniturile pasive
Foto: nattanan23 / pixabay.com

Este important de știut că și dobânda câștigată din depozitele la termen se impozitează. Conform legislației în vigoare, dobânzile aferente instrumentelor de economisire se impozitează cu 10%.

Impozitul respectiv se reține „la sursă”, ceea ce înseamnă că banca se ocupă de plata impozitului către stat, iar dobânda pe care o va primi clientul băncii la scadența depozitului va fi mai mică cu 10%, se arată într-un ghid realizat de Banca Transilvania.

Ce sunt veniturile pasive – investiții în obligațiuni

5. Cuponul obligațiunilor

Cuponul obligațiunilor, adică dobânda primită de persoana care a cumpărat obligațiuni emise de o societate sau de stat, reprezintă o altă formă de venituri pasive.

Obligațiunile sunt un tip de titluri de capital. Ele pot fi emise de stat sau de societățile comerciale. Ele sunt numite și titluri de creanță deoarece entitatea care le emite se împrumută practic de la persoana care cumpără obligațiunile în cauză.

În schimbul împrumutului, deținătorul de obligațiuni primește de regulă o dobândă anuală numită cupon, iar la scandență (maturitate) primește înapoi și valoarea obligațiunii (suma de bani plătită pentru aceasta).

Ce sunt veniturile pasive

6. Creațiile

Dincolo de investițiile la bursă, în business-uri ori în imobiliare, o persoană poate obține venituri pasive și de pe urma creațiilor sau a cunoștințelor sale. De exemplu, un creator de conținut digital poate realiza clipuri video explicative pe care le încarcă pe YouTube. Dacă acestea au succes și adună mii sau milioane de vizualizări, ele vor genera venituri din reclamele asociate conținutului.

De-a lungul timpului, dacă interesul pentru clipurile respective rămâne ridicat, ele vor continua să genereze venituri, fără să mai fie nevoie ca autorul să mai depună vreun efort în această direcție.

Un alt exemplu constă în publicarea unei cărți. Este posibil ca aceasta să aibă succes și să fie reeditată de mai multe ori, aducându-i autorului un venit pasiv.

Foto: nattanan23 / Tumisu / pixabay.com

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: