luni

29 aprilie, 2024

impozitarea dividendelor 2023

13 februarie, 2023

Impozitarea dividendelor 2023. Începând cu anul 2023, statul român a mărit impozitul aplicat veniturilor din dividende.

Dacă până în anul 2022 impozitul aplicat veniturilor din dividende era de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023 acesta a fost mărit la 8%.

Ce sunt dividendele

Înainte de a explica impozitarea dividendelor 2023, să vedem ce sunt dividendele. Potrivit Codului Fiscal, un dividend reprezintă o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant, drept consecință a deținerii unor titluri de participare la acea persoană juridică.

Cum se impozitează dividendele


Ordonanța nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal stipulează că:

Impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.

De asemenea, legea stabilește că veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv, se impozitează cu o cotă de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.

Dacă luăm un exemplu, și presupunem că în anul 2023 ai obținut dividende de 100.000 de lei, vei plăti un impozit de 8.000 de lei.

Impozitarea dividendelor 2023 – cum se plătește impozitul


Conform Codului Fiscal, obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor / sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari / asociați / investitori.

Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor / câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor / asociaților / investitorilor până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende / câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor distribuirii. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.

Contribuția la sănătate pentru veniturile din dividende

În contextul discuției despre impozitarea dividendelor 2023 mai trebuie să știi că începând cu acest an s-a modificat și contribuția la sănătate datorată pentru veniturile obținute din dividende.

Începând din acest an, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din dividende, activități independende, drepturi de autor, chirii, cedarea folosinței bunurilor etc se stabilește în funcție de 3 praguri.

Se va lua în calcul venitul din dividendele încasate (deci după plata impozitului de 8%). Totodată e important de menționat că acest cuantum al contribuției la sănătate se calculează folosind nivelul salariului minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.

Contribuabilii care obțin venituri precum cele enumerate mai sus au obligația estimării venitului net anual pentru anul fiscal curent, în vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale până la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului.

impozitarea dividendelor 2023
Foto: geralt / pixabay.com

Impozitarea dividendelor 2023 – venituri mai mici de 6 salarii minime brute

Să analizăm câteva exemple pentru a înțelege mai bine cum se impozitează dividendele și ce contribuție la sănătate trebuie plătită.

A. Dacă în anul 2023 ai obținut venituri din dividende (cum spuneam mai sus, este vorba de veniturile încasate, după impozitare) de 15.000 de lei, atunci înseamnă că nu ai atins nivelul a 6 salarii minime brute pe țară (6 X 3.000 de lei = 18.000 de lei), deci nu vei plăti contribuția la sănătate de 10%.

Impozitarea dividendelor 2023 – venituri mai mari de 6 salarii minime brute, dar mai mici de 12 salarii

B. Dacă în 2023 ai obținut venituri din dividende cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară, inclusiv, și 12 salarii minime brute pe țară, vei plăti contribuția la sănătate pentru nivelul a 6 salarii minime brute pe țară.

Să presupunem că ai obținut venituri de 30.000 de lei din dividende (suma este echivalentă cu 10 salarii minime brute pe țară). Înseamnă că vei plăti contribuția la sănătate (10%) aferentă pentru 6 salarii, adică 10% X 6 X 3.000 de lei = 1.800 de lei.

Impozitarea dividendelor 2023 – venituri mai mari de 12 salarii minime brute, dar mai mici de 24 de salarii

C. Dacă în 2023 ai obținut venituri cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară, atunci vei plăti contribuția la sănătate pentru nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.

De pildă, dacă ai obținut venituri din dividende de 60.000 de lei în anul 2023, înseamnă că ai obținut venituri echivalente cu 20 de salarii minime brute pe țară. Vei plăti contribuția la sănătate aferentă doar pentru 12 salarii minime brute pe țară (nu pentru 20), adică 10% X 12 X 3.000 de lei = 3.600 de lei.

Impozitarea dividendelor 2023 – venituri mai mari de 24 de salarii minime brute

D. Dacă în 2023 ai obținut venituri din dividende egale cu cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară, atunci vei plăti contribuția la sănătate aferentă pentru nivelul a 24 de salarii.

Spre exemplu, dacă ai obținut venituri din dividende de 120.000 de lei în anul 2023 înseamnă că ai realizat venituri echivalente cu 40 de salarii minime brute pe țară. Vei plăti o contribuție la sănătate egală cu 10% X 24 X 3.000 de lei = 7.200 de lei.

Baza de calcul pentru contribuția la sănătate

Mai trebuie precizat că baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară se stabilește luând în considerare și alte venituri pe care le obții, cu excepția celor din salarii sau din pensii, ca de exemplu: venituri din drepturi de autor, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din chirii, venituri din agricultură, alte venituri din cedarea folosinței bunurilor etc.

Toate aceste venituri se adună și dacă depășești pragurile menționate în acest articol va trebui să plătești contribuția la sănătate aferentă. Nu vei plăti contribuție la sănătate separat pentru fiecare dintre aceste venituri. Se folosește o singură bază de calcul (suma veniturilor).

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Impozitarea chiriilor 2023. Ghid pe înțeles, cu exemple clare

Diferența dintre dividende și profit și cum se impozitează fiecare

Diferența dintre taxe și impozite. 4 deosebiri esențiale

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Puteti va rog clarifica urmatoarea speta: daca nu s-a declarat anul trecut estimat pt 2022 pt contributia la CASS (intrucat nu se credea ca se depaseste plafonul), iar acum la final de an (acum in aprilie 😛) se constata ca s-a depasit plafonul, trebuie sa:
    – se depuna rectificativa la declaratia de anul trecut capitolul II pt estimatul pe 2022 incluzand veniturile ca baza de impozitare pentru contributia de CASS si apoi in declaratia de anul acesta se mentioneaza la capitolul I realizat pe 2022 aceleasi venituri pt 2022 pt CASS; sau
    – se depune doar declaratia de anul asta in care se mentioneaza la capitoul I veniturile realizate pe 2022 ca baza de impozitare pentru CASS?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Puteti va rog clarifica urmatoarea speta: daca nu s-a declarat anul trecut estimat pt 2022 pt contributia la CASS (intrucat nu se credea ca se depaseste plafonul), iar acum la final de an (acum in aprilie 😛) se constata ca s-a depasit plafonul, trebuie sa:
    – se depuna rectificativa la declaratia de anul trecut capitolul II pt estimatul pe 2022 incluzand veniturile ca baza de impozitare pentru contributia de CASS si apoi in declaratia de anul acesta se mentioneaza la capitolul I realizat pe 2022 aceleasi venituri pt 2022 pt CASS; sau
    – se depune doar declaratia de anul asta in care se mentioneaza la capitoul I veniturile realizate pe 2022 ca baza de impozitare pentru CASS?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: