luni

15 iulie, 2024

ce sunt companiile blue chip

13 iunie, 2023

Din acest articol vei afla ce sunt companiile blue chip, ce caracteristici au și care sunt avantajele și dezavantajele deținerii de acțiuni la astfel de companii.

O companie blue chip este o societate recunoscută la nivel național sau internațional, solidă din punct de vedere financiar, și ale cărei acțiuni sunt tranzacționate public, la bursă. În general, companiile blue chip vând produse și servicii de înaltă calitate, căutate pe scară largă, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.

Ce este o companie blue chip

Prin urmare, numele „blue chip” reprezintă un termen informal care desemnează cele mai de încredere și mai valoroase companii dintr-o piață.


Totodată, companiile blue chip dețin branduri de renume care au fost construite și păstrate de-a lungul mai multor ani. Faptul că se află de mult timp pe piață înseamnă că aceste companii au rezistat mai multor recesiuni economice, motiv pentru care ele sunt considerate de obicei investiții stabile, relativ sigure. Acțiunile deținute la astfel de companii sunt denumite acțiuni blue chip.

Aceste companii sunt profitabile, adesea chiar și în ciuda condițiilor economice nefavorabile, și au un istoric de creștere stabilă. Companiile blue chip sunt recunoscute pentru faptul că pot opera profitabil atât în perioadele de creștere economică, cât și în perioadele difcile.

Ce sunt companiile blue chip – explicația denumirii

În ceea ce privește originea denumirii de „blue chip”, termenul vine de la jocul de poker. Cele mai simple seturi de poker au jetoane albe, roșii și albastre, iar în tradiția americană cele mai valoroase erau cele albastre, potrivit Wikipedia.org.

Se pare că sintagma a fost utilizată pentru prima dată cu referire la acțiuni în anii ’20, în SUA. În 1923, Oliver Gingold, un angajat al companiei ce avea să devină Dow Jones, a observat mai multe acțiuni ce erau tranzacționate pentru sume mari de bani (200 sau 250 de dolari / acțiune) și i-a spus unui broker că intenționează să se întoarcă la birou „ca să scrie despre aceste acțiuni blue chip”. De atunci, expresia a rămas în uz, fiind folosită mai întâi pentru a face referire la acțiuni scumpe, iar ulterior la acțiuni de calitate ridicată.

Caracteristicile companiilor blue chip


Revenind la ce sunt companiile blue chip, ele se caracterizează printr-o capitalizare de piață mare, un istoric de creștere fiabilă și distribuție de dividende către acționari.

În SUA, acțiunile blue chip sunt, de regulă, componente ale celor mai urmăriți indici bursieri, ca de exemplu Dow Jones, Standard & Poor’s 500 sau NASDAQ-100. De asemenea, ele sunt de obicei listate pe bursele importante, precum Bursa de Valori din New York sau NASDAQ.

Coca-Cola, PepsiCo, Nike, Procter & Gamble, Chevron, Walmart, IBM sau McDonald’s sunt exemple de companii blue chip din SUA.

Ce sunt companiile blue chip – exemple din România

În România, indicele ROTX este cel care are în componență acțiunile blue chip tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB). Este vorba despre acțiuni de la 14 entități: Erste Group Bank, Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Romgaz, BRD, Nuclearelectrica, MedLife, Transgaz, Digi Communications, Electrica, One United Properties, Teraplast și Transport Trade Services.

ce sunt companiile blue chip
Foto: geralt / pixabay.com

În SUA, indicele care urmărește companiile blue chip este Dow Jones. Din coșul indicelui fac parte acțiunile a 30 de companii blue chip din SUA. Printre acestea se numără Apple, Boeing, Goldman Sachs, Honeywell, IBM, Intel, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase, Microsoft, Nike, Visa sau The Walt Disney Company.

Ce sunt companiile blue chip și ce capitalizare de piață au

Referitor la capitalizarea de piață, nu există o limită minimă oficială pentru ca o companie să fie considerată blue chip. În SUA, o limită minimă general acceptată este o capitalizare de cel puțin 10 miliarde de dolari, deși liderii de sector pot fi companii de toate dimensiunile, mai notează investopedia.com.

Alte caracteristici ale companiilor blue chip sunt datoriile reduse sau inexistente, un raport stabil datorie-capital și o rentabilitate ridicată a capitalului și a activelor.

Avantajele companiilor blue chip

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acțiunilor blue chip este stabilitatea. Ele sunt văzute ca investiții mai puțin volatile, ce ajută la conservarea capitalului și oferă totodată plăți consistente de dividende.

Un alt avantaj este lichiditatea ridicată a acestora. Deoarece ele sunt tranzacționate frecvent pe piață, atât de investitori de retail, cât și de investitori instituționali, acțiunile blue chip sunt foarte lichide. Așadar, investitorii care au nevoie de numerar pot găsi ușor cumpărători pentru acțiunile lor.

Ce sunt companiile blue chip – dezavantaje

Pe de altă parte, este puțin probabil ca acțiunile blue chip să genereze randamente la fel de ridicate precum investițiile mai riscante. Astfel, ele oferă randamente mai modeste decât, de pildă, start-up-urile mai mici, care pot cunoaște o creștere rapidă.

Un alt dezavantaj al acțiunilor blue chip este că, din pricina riscului mai mic și a volatilității reduse, ele tind să fie mai solicitate. Fiind mai căutate, prețul acțiunilor blue chip crește, acestea fiind de regulă mai scumpe decât acțiunile altor companii de dimensiuni comparabile.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt companiile blue chip ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce este indicele BET-TR. Lista celor 20 de societăți care îl compun

Ce este indicele BET și care sunt cele 20 de companii care îl alcătuiesc

Cei mai importanți indici bursieri. Listă cu 7 indici din Europa, SUA

Ce este indicele bursier DAX. Cele 40 de companii ce îl alcătuiesc

Indici bursieri internaționali. Listă cu 12 dintre cei mai importanți

Indici bursieri europeni. Listă cu 7 dintre cei mai urmăriți

Ce este indicele BET și care sunt cele 20 de companii care îl alcătuiesc

Indici bursieri din SUA. Listă cu 7 indici esențiali

Ce este indicele NASDAQ-100. Lista celor 100 de companii ce îl compun

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: