Din acest ghid veți afla ce este valoarea nominală a unei acțiuni și cum diferă aceasta de prețul de emisiune al unei acțiuni și de prețul de piață al acesteia.
Dacă ești interesat de piața de capital trebuie să știi să faci distincția între toate aceste 3 concepte deoarece fiecare este important și are un rol bine determinat.
Ce este o acțiune
Înainte de a afla ce este valoarea nominală a unei acțiuni vom explica pe scurt ce este o acțiune. Acțiunea este o valoare mobiliară (este numită și titlu de capital sau instrument financiar) emisă de o societate pe acțiuni, prin care deținătorului i se atestă dreptul de proprietate asupra unei părți din capitalul social al societății pe acțiuni.
Cel care deține o acțiune la o societate se numește acționar. Cu alte cuvinte, el este proprietar al unei părți din compania respectivă și are dreptul de a participa la beneficii (dividende, de exemplu), dar și la pierderi, proporțional cu cota deținută din capitalul social.
În societatea pe acțiuni, capitalul social constă în acțiuni nominative emise de societate. După cum prevede Legea nr. 31 din 1990 privind societățile, acțiunile au o valoare egală și sunt indivizibile (ele reprezintă fracțiuni ale capitalului social al unui emitent).
Ce este valoarea nominală a unei acțiuni și cum se calculează
Orice acțiune are o valoare nominală, care se determină prin împărțirea capitalului social la numărul de acțiuni emise de societate, se arată într-un ghid realizat de societatea de servicii de investiții financiare EstInvest.
Înțelegem mai bine toate aceste concepte dintr-un exemplu. Fondul Proprietatea, o societate pe acțiuni înființată de Guvernul României în anul 2005 pentru a asigura resursele financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate în mod abuziv de regimul comunist, avea la data de 8 aprilie 2023 un capital social subscris și vărsat de 3.233.269.110,76 de RON.
La aceeași dată, numărul de acțiuni emise și vărsate era de 6.217.825.213. Dacă împărțim capitalul social subscris și vărsat la numărul de acțiuni emise obținem 0,52 RON. Exact aceasta este valoarea nominală a unei acțiuni de la Fondul Proprietatea.
Legea numărul 31 din 1990 mai prevede că valoarea nominală a unei acțiuni nu poate fi mai mică de 0,1 lei.
Ce este valoarea de emisiune a unei acțiuni
Odată ce am înțeles ce este valoarea nominală a unei acțiuni, să vedem și ce este prețul de emisiune al acesteia.
Atunci când se emit acțiuni pe piața primară de capital, acestea pot avea o valoare diferită de valoarea nominală, în funcție de decizia emitentului, numită valoare de emisiune (preț de emisiune sau preț de subscriere), se mai arată în ghidul realizat de firma de brokeraj EstInvest.
Prețul de emisiune se determină prin adăugarea la valoarea nominală a primei de emisiune. Potrivit legii, acțiunile nu pot fi emise pentru o sumă mai mică decât valoarea nominală. În continuare, oferim un exemplu pentru a înțelege ce este prețul de emisiune al unei acțiuni.
Ce este valoarea nominală a unei acțiuni – diferența față de prețul de emisiune
La data de 24 august 2015, hotărârea generală extraordinară a acționarilor Omniasig Vienna Insurance Group a decis majorarea capitalului social al societății cu suma maximă de 10.999.999,50 de RON.
Societatea a mai decis ca majorarea să se realizeze prin emisiunea unui număr maxim de 3.142.857 de acțiuni nominative și dematerializate noi. Prețul de subscriere al fiecărei acțiuni a fost de 7 RON pe acțiune, fiind alcătuit din 3,5 RON reprezentând valoarea nominală a unei acțiuni și 3,5 RON reprezentând prima de emisiune.
Ce este valoarea nominală a unei acțiuni – diferența față de prețul de piață
Să detaliem acum și ce este valoarea de piață a unei acțiuni. Atunci când o societate pe acțiuni se listează la bursă, acțiunile sale încep să fie tranzacționate pe bursa de valori.
Prin urmare, acțiunile vor fi cotate la o valoare de piață (preț bursier), care este diferită atât de valoarea nominală, cât și de cea de emisiune, și care este determinată zilnic de raportul dintre cererea și oferta care se manifestă pentru instrumentul financiar respectiv.
Prețul de piață al unei acțiuni este într-o continuă evoluție și depinde și de fluctuațiile pieței de capital. De exemplu, în intervalul de timp cuprins între anii 2011 și 2023, prețul bursier pentru o acțiune de la Fondul Proprietatea a variat între 0,42 de RON și 2,14 RON.
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este valoarea nominală a unei acțiuni ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce este Fondul Proprietatea, în ce investește și cine sunt acționarii
Diferența dintre acțiuni și părți sociale. Ghid cu 10 explicații utile
Ce sunt acțiunile de trezorerie, ce scop au și ce avantaje prezintă
Ce înseamnă free float. Relevanța acestor acțiuni pentru indicii bursieri
Ce este prospectul de emisiune de acțiuni, obligațiuni, unități de fond
Ce înseamnă acțiuni nominative. Diferența față de acțiunile la purtător