sâmbătă

13 iulie, 2024

ce este ESMA

21 august, 2023

Din acest articol vei afla ce este ESMA și care este rolul acestei instituții în Uniunea Europeană.

Acronimul ESMA vine de la The European Securities and Markets Authority (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe în limba română).

Cine sunt membrii ESMA

ESMA este o autoritate europeană independentă care contribuie la menținerea stabilității sistemului financiar al Uniunii Europene, îmbunătățind protecția investitorilor și promovând stabilitatea și buna funcționare a piețelor financiare, se arată pe site-ul EPSO (European Personnel Selection Office).


Potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene european-union.europa.eu, ESMA este o agenție descentralizată și un organism independent al UE, al cărui scop este de a proteja investitorii și de a asigura funcționarea corectă a piețelor financiare.

Membrii ESMA sunt autoritățile naționale responsabile cu piețele de valori mobiliare din fiecare țară a UE. În cazul României, aceasta este Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ce este ESMA și când a fost înființată

Există și membri fără drept de vot. Aceștia sunt Autoritatea Bancară Europeană (ABE), Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), Comisia Europeană (CE), Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

ESMA lucrează în domeniul legislației și reglementării valorilor mobiliare cu scopul de a îmbunătăți funcționarea piețelor financiare din Europa, consolidând protecția investitorilor și cooperarea dintre autoritățile competente din fiecare țară, potrivit Wikipedia.org.


ESMA a fost înființată în anul 2011, iar la ora actuală are 308 angajați. Sediul autorității este la Paris, în Franța.

Ce este ESMA și ce obiective are

ESMA are 3 obiective majore:

Protecția investitorilor. Astfel, ESMA încearcă să asigure o mai bună protecție a investitorilor și să răspundă mai bine nevoilor consumatorilor de servicii financiare. Agenția își propune să le consolideze drepturile de investitori recunoscându-le, în același timp, și responsabilitățile.

Buna funcționare a piețelor. ESMA are ca scop promovarea integrității, transparenței, eficacității și a bunei funcționări a piețelor financiare, precum și crearea unei infrastructuri solide a pieței.

Stabilitate financiară. ESMA dorește să consolideze sistemul financiar pentru a-i permite să reziste la șocuri și la apariția dezechilibrelor financiare și să încurajeze creșterea economică.

Dincolo de aceste 3 obiective principale, ESMA răspunde și de coordonarea măsurilor luate de autoritățile de supraveghere a valorilor mobiliare din diferite țări sau de adoptarea unor măsuri de urgență în situații de criză.

Ce este ESMA – structura de conducere

Conform european-union.europa.eu, beneficiarii activității desfășurate de ESMA sunt următoarele sectoare și părți interesate:

  • economia
  • publicul larg
  • autoritățile de reglementare a piețelor de valori mobiliare
  • sectorul serviciilor financiare
  • investitorii privați și instituționali și consumatorii
  • prestatorii de servicii financiare
  • utilizatorii piețelor financiare.

Din conducerea ESMA fac parte mai multe structuri. Cea mai importantă este Consiliul de Supraveghere. Rolul principal al Consiliul de Supraveghere este de a lua toate deciziile ce privesc politica ESMA.

Ce activitate desfășoară Consiliul de Supraveghere

Consiliul ghidează activitatea ESMA și are responsabilitatea finală de luare a deciziilor referitoare la o gamă largă de aspecte, inclusiv adoptarea standardelor tehnice, a recomandărilor și a ghidurilor autorității. Totodată, Consiliul de Supraveghere oferă consiliere instituțiilor UE.

Consiliul este sprijinit de o serie de comitete permanente și de grupuri de lucru ale ESMA care se ocupă de probleme tehnice.

ce este ESMA
Foto: geralt / pixabay.com

Ce este ESMA – membrii Consiliului de Supraveghere

În afară de președintele ESMA, din Consiliul de Supraveghere fac parte șefii autorităților naționale competente din Uniunea Europeană (UE) responsabile cu reglementarea și supravegherea valorilor mobiliare.

De asemenea, fac parte și – însă fără drept de vot – reprezentanți ai Comisiei Europene, Comitetul European pentru Risc Sistemic, Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și Autoritatea de Supraveghere a Asociației Europene a Liberului Schimb.

Consiliul de Supraveghere se întâlnește de cel puțin 2 ori pe an, se arată pe site-ul ESMA.

Ce este ESMA – watchdog al piețelor financiare din Uniunea Europeană

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe a înlocuit Comitetul Autorităţilor Europene de Reglementare a Pieţelor de Valori Mobiliare (CESR) la data de 1 ianuarie 2011.

ESMA este una dintre cele 3 noi autorități europene de supraveghere înființate în cadrul Sistemului european de supraveghere financiară în anul 2011. Celelalte două instituții sunt Autoritatea Bancară Europeană (EBA), cu sediul la Paris, și Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), cu sediul la Frankfurt.

Ideea din spatele ESMA este de a pune bazele unui watchdog al piețelor financiare de la nivelul Uniunii Europene, mai notează Wikipedia.org. Una dintre sarcinile de supraveghere directă ale ESMA este de a reglementa agențiile de rating de credit. În anul 2010, în contextul crizei economice, agențiile de rating de credit au fost criticate pentru lipsa de transparență a evaluărilor realizate, precum și pentru un posibil conflict de interese.

La data de 1 august 2018, ESMA a implementat anumite restricții de tranzacționare cu privire la contractele pentru diferență (numite CFD-uri) și la pariurile spread în cazul investitorilor de retail (aceștia sunt persoanele fizice obișnuite, care nu sunt investitori profesioniști). Prin măsurile impuse de ESMA, levierul cu care puteau tranzacționa investitorii de retail a fost limitat.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce este ESMA ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Tranzacționare titluri de stat. Riscuri, beneficii, comisioane
Ce este indicele BET-XT. Lista celor 30 de companii ce îl compun
Ce este VAN și cum se calculează. Diferența față de VUAN

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: