Tranzacționare titluri de stat. Pentru a începe să faci tranzacții cu titluri de stat trebuie mai întâi să știi ce sunt titlurile de stat și cum poți să le vinzi / cumperi la Bursa de Valori București (BVB).
Ce sunt titlurile de stat
Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, constituind împrumuturile statului pe diferite termene (scurt, mediu sau lung), în monedă națională sau în valută, fiind purtătoare sau nu de dobândă (cupon), se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Prin intermediul acestor instrumente financiare, statul contractează un împrumut pentru finanțarea unor proiecte proprii, a deficitului bugetului de stat, a datoriei publice, pentru susținerea balanței de plăți sau pentru consolidarea rezervei valutare, mai notează sursa citată.
Tranzacționare titluri de stat – Fidelis
Revenind la tranzacționarea titlurilor de stat la bursa de valori, nu toate titlurile de capital emise de Ministerul Finanțelor pot fi tranzacționate la BVB.
Există mai multe tipuri de titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor. De exemplu, titlurile de stat Tezaur și cele numite Fidelis sunt titluri de stat dedicate populației, adică investitorilor obișnuiți (persoane fizice). Dintre acestea, doar titlurile de stat Fidelis pot fi tranzacționate la Bursa de Valori București.
Diferența dintre piața primară și cea secundară de capital
La modul general, titlurile de stat sunt emise pe piața primară. Piața primară este acel segment al pieței de capital unde sunt puse la dispoziția investitorilor noile emisiuni de titluri de capital. Așadar, pe piața primară de capital se vând și se cumpără valorile mobiliare care sunt emise prima dată.
După ce au fost emise, titlurile de capital – în cazul nostru titlurile de stat – pot fi vândute din nou, de această dată la bursa de valori. Aceasta este piața secundară de capital, unde se tranzacționează instrumente financiare emise anterior.
Tranzacționare titluri de stat – avantajul tranzacționării la bursă
În ceea ce privește titlurile de stat Fidelis, persoanele fizice pot cumpăra astfel de valori mobiliare de la băncile care participă la Programul Fidelis de emisiuni de titluri de stat, ca de exemplu BT capital Partners, Banca Transilvania, BCR sau BRD.
După ce investitorul a devenit deținătorul titlurilor de stat respective, el le poate vinde la Bursa de Valori București la un preț mai mare decât prețul plătit în momentul în care a cumpărat instrumentele financiare de pe piața primară. În acest fel, investitorul obține un câștig financiar care poate fi mai mare decât dobânda (cuponul) oferit de stat.
E important de știut că veniturile realizate de persoanele fizice rezidente din deținerea și tranzacționarea titlurilor de stat nu sunt venituri impozabile în România, potrivit legii.
Un alt avantaj al tranzacționării titlurilor de stat este că investitorul poate obține un profit imediat, nemaifiind obligat să aștepte până la maturitate (scadență) pentru a-și recupera investiția.
Tranzacționare titluri de stat pe Piața Reglementată de la BVB
Titlurile de stat sunt admise la tranzacționare pe Piața Reglementată de la BVB, sectorul „Titluri de credit“, categoria „Titluri de stat“.
Cumpărarea și vânzarea titlurilor de stat admise la tranzacționare pe Piața Reglementată administrată de BVB se realizează prin intermediul societăților de servicii de investiții financiare („SSIF“), precum și prin instituțiile de credit (băncile) autorizate să efectueze operațiuni pe piața de capital admise ca participanți la sistemul de tranzacționare al BVB, se arată în Ordinul nr. 2.118 din 13 iulie 2020 privind aprobarea Prospectului de bază pentru Programul Fidelis de emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv investitorilor persoane fizice emise de Ministerul Finanțelor.
Deschiderea unui cont de tranzacționare
Așadar, pentru a investi la bursă este nevoie să îți deschizi un cont de tranzacționare la unul dintre brokerii autorizați să tranzacționeze la Bursa de Valori București, se arată și pe site-ul BVB.
Intermediarii sunt persoane juridice autorizate de ASF și înscrise în Registrul ASF. Lista intermediarilor autorizați de ASF este publicată pe site-ul ASF, www.asfromania.ro, și pe site-ul BVB, www.bvb.ro, secțiunea Intermediari, unde se găsesc și datele de contact ale acestora.
Iată câteva exemple de intermediari: Alpha Bank, BCR, BRD, BT capital Partners, Estinvest, Raiffeisen Bank, Goldring, Tradeville, Swiss Capital.
Tranzacționare titluri de stat – pașii necesari pentru a tranzacționa
În cazul persoanelor care au încheiat un contract de servicii de investiții financiare, plasarea unui ordin de vânzare / cumpărare titluri de stat se face în conformitate cu prevederile respectivului contract.
Pașii necesari vânzării/cumpărării de titluri de stat în cazul persoanelor care nu au încheiat un contract de servicii de investiții financiare sunt detaliați în Ordinul nr. 2.118 din 2020. Aceștia sunt următorii:
1.Prezentarea la sediul unui intermediar și contactarea personalului autorizat în vederea încheierii unui contract de servicii de investiții financiare.
Tranzacționare titluri de stat – informațiile din contract
2. Încheierea contractului de servicii de investiții financiare. Un contract de servicii de investiții financiare trebuie să conțină cel puțin informații referitoare la:
- natura serviciilor și tipul de instrumente tranzacționate;
- durata contractului, modalitatea de prelungire, modificare sau reziliere;
- drepturile și obligațiile celor două părți;
- tipul, conținutul și frecvența documentelor pe care trebuie să le primească investitorul;
- locația unde se va desfășura tranzacția (piața);
- acordul investitorului privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
- comisioanele și tarifele percepute.
Acte necesare pentru deschiderea unui cont de tranzacționare
Intermediarul va solicita investitorului o serie de informații în vederea determinării gradului de risc aferent profilului său investițional. Înaintea semnării contractului de servicii de investiții financiare și a cererii de deschidere de cont, intermediarul va înmâna persoanei respective un document de prezentare scris într-o formă ușor de înțeles, astfel încât acesta să fie în măsură să înțeleagă natura și riscurile serviciilor de investiții financiare, precum și a specificității instrumentului financiar ce urmează a fi tranzacționat (în cazul de față, titlurile de stat).
Persoana fizică va trebui să prezinte intermediarului un document de identificare în original și copie (B.I. sau C.I. sau pașaport sau alt document de identificare emis de autorități din țara de origine) și alte documente suplimentare în funcție de politica de cunoaștere și acceptare a clientelei a respectivului intermediar.
Tranzacționare titluri de stat – ce este contul de tranzacționare
3. Ca urmare a semnării contractului de servicii de investiții financiare, intermediarul va deschide, în numele investitorului, un cont de tranzacționare. Acest cont reprezintă relația contractuală dintre investitor și intermediar. În acest cont vor fi depozitate fie sumele de bani necesare cumpărării titlurilor de stat, fie titlurile de stat în scopul vânzării lor la BVB. În acest fel, intermediarul are posibilitatea de a iniția vânzarea sau cumpărarea de titluri de stat în numele investitorului.
4. Transferul titlurilor de stat din contul individual deschis în secțiunea specifică a Registrului Depozitarului Central în contul de tranzacționare deschis la intermediar se va realiza în baza unei Declarații de achiziție prin care se solicită transferul instrumentelor financiare și a unei copii a confirmării de tranzacție conținând numărul de titluri alocate. Costul emiterii acestor documente poate fi diferit în funcție de intermediar. La membrii Sindicatului de Intermediere (BT capital Partners, BCR, BRD) costul este zero pentru titlurile de stat emise în baza prospectului.
Tranzacționare titluri de stat – plasarea ordinelor de vânzare / cumpărare
5. Plasarea ordinului de vânzare/cumpărare se face prin intermediul unui ordin de vânzare/cumpărare. Investitorul poate transmite ordine de vânzare/cumpărare direct la sediul intermediarului, telefonic prin telefon înregistrat, prin aplicația on-line sau prin e-mail utilizând formularul de ordin pus la dispoziție de intermediar, în conformitate cu prevederile contractului de servicii de investiții financiare. Ordinele de tranzacționare transmise vor fi preluate de Intermediar și vor fi introduse în sistemul de tranzacționare al BVB în vederea executării lor.
În formularul de ordin, investitorul trebuie să specifice cantitatea de titluri de stat pe care dorește să le tranzacționeze (cumpere/vândă) și prețul. Informațiile despre prețul de tranzacționare a Titlurilor de stat pot fi obținute de la intermediar sau de pe site-ul BVB, www.bvb.ro. Pentru transmiterea unui ordin de vânzare/cumpărare nu se percepe niciun comision.
6. Tranzacția. Ordinul de tranzacționare va fi executat în momentul în care sunt îndeplinite condițiile cerute de investitor în ceea ce privește prețul. Ordinul de tranzacționare poate fi executat parțial în cazul în care nu există cerere suficientă la prețul respectiv.
Comisionul perceput pentru vânzarea / cumpărarea titlurilor de stat
După executarea ordinelor de tranzacționare, Intermediarul va transmite formularul de confirmare a executării tranzacției, printr-o metodă agreată în contractul de servicii de investiții financiare, în termen de maximum 24 de ore de la executarea ordinului de tranzacționare. Comisionul perceput de membrii Sindicatului de Intermediere pentru vânzarea sau cumpărarea acestor titluri de stat de la BVB este de 0,05%, în timp ce societățile de investiții financiare vor aplica propria politică de comisionare.
Tranzacționare titluri de stat – decontarea tranzacției
7. Decontarea tranzacției. Ca urmare a executării ordinelor de tranzacționare, au loc operațiunile de decontare a tranzacțiilor în vederea efectuării transferului de proprietate, respectiv transferul sumei de bani aferente.
Decontarea are loc în termen de 2 (două) zile lucrătoare de la data tranzacției respective. Astfel, în cazul vânzării titlurilor de stat, investitorul va încasa banii din această operațiune, în contul bancar individual, indicat în contractul de servicii de investiții financiare, în termen de 2 (două) zile lucrătoare de la data efectuării tranzacției, la cererea Deținătorului venită prin una din modalitățile de comunicare menționate în contract.
În cazul cumpărării titlurilor de stat, acestea vor fi evidențiate în contul de tranzacționare deschis la Intermediar. Intermediarul care deține titlurile de stat în numele investitorului trebuie să transmită acestuia, periodic, pe un suport durabil, formularul de raportare privind activele clientului, dacă astfel de informații nu au fost furnizate prin intermediul altei raportări periodice.
Tranzacționare titluri de stat – ce riscuri există
Deși titlurile de stat sunt considerate unele dintre cele mai sigure investiții, este important ca investitorii să fie conștienți de faptul că prețul de piață al titlurilor de stat ar putea avea o evoluție nefavorabilă.
„Valoarea de piață a titlurilor de stat depinde de o serie de factori interconectați, de evenimente economice, financiare și politice din România sau de altă natură, inclusiv catastrofe naturale, epidemii sau pandemii ce ar afecta populația la nivel local, continental sau global, dar și de piețele de capital în general și de piața pe care sunt tranzacționate titlurile de stat respective.
De exemplu, în decembrie 2019, sindromul respirator acut COVID-19 (cauzat de coronavirus) a generat numeroase victime în rândurile populației din China și s-a extins rapid, cauzând numeroase victime la nivel global și pe alte continente, determinând o scădere bruscă a burselor de valori la nivel global, inclusiv BVB.
Astfel de evenimente pot afecta starea economiei locale, dar și prețul de tranzacționare al titlurilor de stat. Prețul la care un deținător de titluri de stat va putea vinde titlurile de stat înainte de scadență poate fi mai mic decât prețul de emisiune sau prețul de cumpărare plătit de deținătorul de titluri de stat, fapt ce ar putea avea un efect negativ asupra randamentului investiției în titluri de stat”, mai arată legiuitorul în Ordinul nr. 2.118 din 2020.
Foto: geralt / TheDigitalArtist / pixabay.com