când devine o firmă plătitoare de tva

23 octombrie, 2022

Este foarte important să știți când devine o firmă plătitoare de TVA deoarece o societate care depășește o anumită cifră de afaceri anuală trebuie să se înregistreze rapid ca plătitor de TVA.

Pe scurt, o firmă devine plătitoare de TVA în momentul în care cifra de afaceri anuală depășește echivalentul a 88.500 de euro.

Ce este TVA

Taxa pe valoarea adăugată este un impozit indirect datorat la bugetul statului. Sunt taxate operaţiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.


Potrivit Codului Fiscal, este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, următoarele activităţi economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi:

  • activităţile producătorilor
  • activitățile comercianţilor
  • activitățile prestatorilor de servicii
  • activităţile extractive
  • activităție agricole
  • activităţile profesiilor liberale sau asimilate acestora
  • de asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Când devine o firmă plătitoare de TVA și ce este taxa pe valoarea adăugată

Și instituţiile publice şi organismele internaţionale de drept public sunt persoane impozabile pentru următoarele activităţi:

a) telecomunicaţii;
b) furnizarea de apă, gaze, energie electrică, energie termică, agent frigorific şi altele de aceeaşi natură;
c) transport de bunuri şi de persoane;
d) servicii prestate în porturi şi aeroporturi;
e) livrarea de bunuri noi, produse pentru vânzare;
f) activitatea târgurilor şi expoziţiilor comerciale;
g) depozitarea;
h) activităţile organismelor de publicitate comercială;
i) activităţile agenţiilor de călătorie;
j) activităţile magazinelor pentru personal, cantine, restaurante şi alte localuri asemănătoare;
k) operaţiunile posturilor publice de radio şi televiziune;
l) operaţiunile agenţiilor agricole de intervenţie efectuate asupra produselor agricole şi în temeiul regulamentelor privind organizarea comună a pieţei respectivelor produse.

Când este necesar ca o firmă să se înregistreze în scopuri de TVA

Articolul 310 din Codul Fiscal, numit „Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici”, este cel din care aflăm când devine o firmă plătitoare de TVA.


Potrivit alineatului 1 din acest articol, persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, poate aplica scutirea de taxă.

Cifra de afaceri este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic.

Când devine o firmă plătitoare de TVA și ce amendă riscă dacă nu se înregistrează

Odată ce o firmă a atins pragul stabilit de lege ea trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în termen de 10 zile de la data atingerii ori a depăşirii plafonului. Data atingerii sau a depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA.

Această cerere de înregistrare în scopuri de TVA se depune la organul fiscal. Nedepunerea la timp a acestei cereri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru celelalte persoane juridice, se arată în Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Ce se schimbă când o firmă devine plătitoare de TVA

Din momentul în care o firmă devine plătitoare de TVA, toate facturile emise pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii vor conține TVA. Cu alte cuvinte, prețurile plătite de clienții firmei respective vor fi mai mari deoarece vor include și taxa pe valoarea adăugată (care ajunge ulterior la stat).

când devine o firmă plătitoare de tva
Foto: 777546 / pixabay.com

Cât este TVA în România – cota de 19%

Pentru a înțelege și mai bine când devine o firmă plătitoare de TVA și ce implică acest lucru trebuie să știm și care sunt cotele de TVA practicate în România.

În România, TVA-ul este de 19% (acest procent se adaugă la prețul oricărui bun sau serviciu). Există însă anumite excepții deoarece pentru a stimula vânzarea anumitor tipuri de produse sau pentru a asigura un preț mai scăzut pentru anumite bunuri, statul a hotărât să aplice o cotă TVA mai mică în cazul unor produse.

Când devine o firmă plătitoare de TVA – cota de 9%

Astfel, pentru următoarele livrări de bunuri sau prestări de servicii se aplică TVA de 9%:

a) livrarea de proteze şi accesorii ale acestora;
b) livrarea de produse ortopedice;
c) livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
d) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele;
e) livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură;
f) livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.

Produse cu TVA de 5%

Pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii se aplică o cotă redusă de doar 5%:

a) manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;
b) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe;
c) livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei;
d) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
e) serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice;

Când devine o firmă plătitoare de TVA – cota de 5%

f) dreptul de utilizare a facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice;
g) transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracţiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement;
h) transportul de persoane utilizând instalaţiile de transport pe cablu – telecabină, telegondolă, telescaun, teleschi – în scop turistic sau de agrement;
i) transportul de persoane cu vehicule cu tracţiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement;
j) transportul de persoane cu ambarcaţiuni folosite în scop turistic sau de agrement;
k) livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Foto: 777546 / geralt / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Digitalizarea IMM-urilor prin PNRR. Antreprenorii pot primi 100.000 de euro

Agro IMM Invest CAEN-uri eligibile. Lista completă a celor 84 de activități

Programul Innotech Student. Cum poți primi până la 100.000 de euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: