sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 ianuarie, 2022

Bulgaria își extinde capacitatea de depozitare a gazelor naturale cu ajutorul unui grant UE în valoare de 78 de milioane de euro.

Proiectul prevede o creștere a cantității depozitate de gaz activ la un miliard de metri cubi, la instalația subterană de stocare de la Chiren, în nord-vestul Bulgariei.

Capacitatea zilnică de injectare şi extracţie va creşte la 8-10 milioane de metri cubi, a informat Bulgartransgaz.


Extinderea capacităţii instalaţiei subterane de stocare va promova comerţul cu gaze naturale şi va spori integrarea pieţei din sud-estul Europei prin stimularea concurenţei şi creşterea lichidităţii pieţelor gazelor din regiune.Un proiect de extindere a , va fi finanţat cu un grant de 78 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, transmite BTA, preluată de Agerpres.

Directorul executiv al Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, a declarat că disponibilitatea unei capacităţi suficiente de stocare a gazelor în regiune este de o importanţă cheie pentru furnizorii alternativi de gaze, în special furnizorii de gaze naturale lichefiate (GNL), întrucât permite un management flexibil al aprovizionăriis.

Extinderea Chiren este legată de construirea unui terminal GNL la Alexandroupolis, în nordul Greciei, proiect în care Bulgartransgaz deţine o participaţie de 20%, precum şi alte proiecte ale Bulgartransgaz pentru îmbunătăţirea conectivităţii cu reţelele de gaze ale ţărilor vecine.

Depozitul de la Chiren este dintre cele cinci proiecte energetice aprobate şi singurul care se referă la gazele naturale, Comisia Europeană anunţând că statele membre UE au convenit să finanţeze proiectele prin Mecanismul pentru conectarea Europei (CEF), a informat joi Bulgartransgaz, operatorul reţelei naţionale de transport de gaz natural din Bulgaria.


Finanţarea prin Mecanismul pentru conectarea Europei este disponibilă doar pentru proiectele desemnate de Comisia Europeană ca fiind de interes comun (PCI). Expansiunea proiectului Chiren a fost inclusă invariabil pe toate listele PCI începând din 2017.

Celelalte patru proiecte sunt:

  • interconectorul EuroAsia (657 milioane de euro), pentru a sprijini prima interconectare electrică între Cipru şi reţeaua europeană;
  • Faza a II-a a Proiectului de Sincronizare Baltică (170 milioane euro);
  • linia Aurora (127 milioane euro)
  • Aurora boreală, faza a II-a (patru milioane de euro).
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisia Europeană a informat că planificata creştere a capacităţii depozitului subteran de stocare a gazelor naturale de la Chiren, din Bulgaria, este necesară pentru securitatea regională a aprovizionării în sud-estul Europei şi pentru reducerea costurilor de aprovizionare cu gaze.

De asemenea, proiectul sprijină eliminarea treptată a folosirii cărbunelui în regiune, facilitând tranziţia către energie curată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: