marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 octombrie, 2021

Cotaţiile la gaze naturale au crescut cu peste 60% marți și miercuri pe piața de referință a hub-ului TTF din Olanda.

La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%, potrivit Bloomberg și Agerpres.

Scumpire fără precedent

Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa „este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au reacţionat analiştii de la Société Générale.


„Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus”, a spus şi Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Mai multe state europene, inclusiv România, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri urgente pentru a limita impactul creşterii explozive a preţului gazelor asupra gospodăriilor.

În acest context, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a promis miercuri că până la finele acestui an va prezenta un plan de reformare a pieţei gazelor.

„Şocul preţurilor nu poate fi subestimat. Afectează cetăţenii noştri, în special gospodăriile vulnerabile, slăbeşte competitivitatea şi se adaugă presiunilor inflaţioniste”, a spus Kadri Simson, la o dezbatere organizată de Parlamentul European.

Concurență Europa – Asia pentru gazele lichefiate


Una dintre cauzele scumpirii este cererea în ceștere de gaze naturale lichefiate (LNG) din Asia, care face astfel o concurență acerbă Europei.

În pofida preţurilor record din Europa, importatorii de LNG din Asia sunt dispuşi în continuare să plătească o primă peste preţurile de referinţă din Olanda pentru a-şi asigura aprovizionarea pentru iarnă, susţin traderii din Singapore. Aceasta înseamnă că Europa va avea dificultăţi în a-şi asigura livrările suplimentare de LNG de care are nevoie.

„Ne confruntăm cu o situaţie excepţională. Piaţa mondială a gazelor nu a fost niciodată într-o situaţie în care Asia şi Europa au fost obligate să concureze pentru fiecare cargo de GNL disponibil, deoarece se presupunea că Europa va beneficia de o aprovizionare confortabilă prin gazoducte”, subliniază analiştii de la firma de consultanţă Engie EnergyScan.

Kadri Simson: Gazele depozitate sunt suficiente pentru iarnă

Statele membre ale Uniunii Europene au în depozite suficiente gaze naturale pentru a face faţă iernii, însă recenta creştere a preţurilor reclamă o reformă a pieței gazelor, a declarat miercuri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, citată de Reuters și Agerpres.

„Gradul de umplere a depozitelor subterane este de peste 73% în Europa. Acest nivel este mai mic decât media din ultimii zece ani dar unul adecvat pentru a acoperi necesarul din sezonul de iarnă”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson în Parlamentul European.

Creşterea preţului gazelor afectează cei mai săraci cetăţeni europeni, modifică deciziile de investiţii ale companiilor şi riscă să încetinească revenirea economică, a recunoscut Kadri Simson.

 „Până la finele anului, voi propune o reformă a pieţei gazelor, şi în acest context voi revizui aspectele legate de stocare şi securitatea aprovizionării”, a promis comisarul european.

Propunerea Spaniei: achiziții europene comune, ca la vaccinuri

Spania a propus ca UE să cumpere în comun gaze naturale, după modelul achizițiilor de vaccinuri.

Astfel s-ar profita de puterea de negociere conferită de o piaţă unică formată din 450 milioane de consumatori şi de asemenea să fie creată o rezervă strategică de gaze la nivelul UE.

Kadri Simson a spus că ideea achiziţiilor şi stocării comune de gaze este una care merită analizată.

De asemenea, comisarul european a apreciat că deşi răspunsul pe termen lung la creşterea preţului gazelor naturale este creşterea producţiei de energie electrică din surse regenerabile, pe termen scurt guvernele UE ar putea oferi un sprijin ţintit pentru consumatori, plăţi directe către cei mai afectaţi de „sărăcia energetică”, reducerea taxelor pe energie şi modificarea structurii generale a sistemului fiscal.

Pentru a-i ajuta pe cetăţeni, guvernele ar putea utiliza o parte din banii rezultaţi din vânzarea de certificate de emisii de CO2 în cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), a spus Kadri Simson. De asemenea, autorităţile de reglementare a concurenţei trebuie să limiteze speculaţia pe pieţele energetice, a adăugat Kadri Simson.

Comisia Europeană va publica, în data de 13 octombrie, propriul său ghid cu privire la modul în care ţările membre pot răspunde la creşterea preţurilor la energie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: