luni

22 aprilie, 2024

13 decembrie, 2021

Comisia Europeană urmează să propună miercuri un sistem de achiziţie în comun al gazelor naturale pentru rezerve strategice pentru statele membre ale Uniunii Europene,, ca replică la creşterea preţurilor la energie. Propunerea a fost trimisă spre consultare ţărilor UE, înaintea summitului de săptămâna aceasta, potrivit Reuters.

O propunere similară a venit prima oară din partea Spaniei, la începutul lunii octombrie, și a vizat un sistem similar celui care a funcționat cu succes în cazul vaccinurilor anti-Covid.

Nu toate țările UE au fost de acord, cele care au obiectat cel mai mult fiind Germania – aflată în mijlocul disputei privind lansarea livrărilor directe rusești prin gazoductul Nord Stream 2, Țările de Jos și Belgia. Toate au obiectat faptul că măsura ar împiedica funcționarea normală a piețelor.


Gazele naturale s-au scumpit de câteva ori pe piețele europene, mai ales pe cele legate de livrările rusești, unde s-au atins valori record în luna octombrie. Livrările limitate nu au răspuns la creșterea cererii de energie, ca urmare a revenirii economiilor.

Preţurile se mențin în apropierea recordurilor, fiind de aproape 6 ori mai mari decât la începutul anuloui pe piața regională CEGH de la Viena (105,17 euro / MWh).

Creşterea preţurilor la energie a determinat guvernele din statele membre UE să recurgă la subvenţii şi reduceri de taxe, în scopul protecției consumatorilor de facturile foarte mari.

Mecanismul rezervelor comune de gaze

„Propunerea va include un mecanism de achiziţionare comună de rezerve strategice de gaze de către entităţile reglementate, pe o bază voluntară”, spune documentul Comisiei Europene, citat de Reuters.


Sistemul  „va contribui la măsuri coordonate la nivelul UE, în situaţiile în care există o urgenţă la nivelul întregii Uniuni”, mai spune documentul.

Proiectul de document nu dă detalii despre funcţionarea sistemului de achiziţii comune, ci spune că face parte din strategia Comisiei de a întări sistemul de stocare a gazelor din UE. Se spune totuși că:

  • „Printr-o cooperare comună la nivel regional, statele membre ar urma să jungă la capacitatea de a se baza pe depozitele din alte ţări, în caz de nevoie”.
  • Depozitele de gaze ar urma să devină parte a „evaluării de către țările UE a riscurilor privind securitatea aprovizionării cu gaze, inclusiv riscurile legate de deţinerea infrastructurii de stocare de către entităţi străine”.

Importurile UE de gaze din Rusia din perioada octombrie-noiembrie au fost cu 25% mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

Totodată, facilităţile de depozitare a gazelor deţinute de Gazprom pe teritoriul UE sunt la un nivel semnificativ mai scăzut comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Și, până când soluția UE de înlocuire a combustibililor fosili și de tranziție energetică la resursele regenerabile se va aplica mai rapid, parlamentarii europeni au cerut demararea unei anchete privind posibilitatea ca Gazprom să fi speculat prin livrări mai mici ca să provoace creșterea preţurilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: