joi

28 martie, 2024

18 martie, 2022

Specialiștii Băncii Transilvania au actualizat în jos prognoza de creștere economică pentru România, la 3,5% din PIB în 2022, față de 4,3% estimarea anterioară, potrivit unei note transmisă de Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică, investitorilor.

”Conform noilor prognoze, economia României ar putea crește cu dinamici anuale de 3,5% în 2022, 4,4% în 2023 și 4,7% în 2024, evoluție susținută de continuarea ciclului investițional, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.”

Raport BT

În scenariul revizuit investițiile, respectiv formarea brută de capital fix, s-ar putea majora cu dinamici anuale de 6% în 2022 și 6,1% în perioada 2023-2024, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de implementarea programelor UE.


Pentru consumul privat (principala componentă a PIB) specialiștii BT previzionează o creștere cu rate anuale de 4,6% în 2022, 5,2% în 2023, respectiv 4,8% în 2024, dinamică influențată și de perspectivele de ameliorare a climatului din piața forței de muncă.

”Nu în ultimul rând, în scenariul BT consumul public s-ar putea majora cu un ritm mediu anual de 2,7% în intervalul 2022-2024.

La nivelul cererii externe nete ne așteptăm la creșterea exporturilor și importurilor totale cu dinamici medii anuale de 5%, respectiv 6% în perioada 2022-2024.”

Andrei Rădulescu (foto)

În ceea ce privește factorii de risc la adresa evoluției economiei României pe termen scurt, el menționează:

  • tensiunile geo-politice (conflictul din Ucraina și consecințele),
  • climatul macro-financiar mondial, european și regional,
  • șocurile din sfera ofertei,
  • mix-ul intern de politici economice și
  • criza sanitară.

Creditul va fi susținut de relansarea post-pandemie


Conform noilor prognoze BT, creditarea ar urma să înregistreze un ritm mediu anual de creștere de 11,4% în perioada 2022-2024, ”evoluție susținută de continuarea relansării economice post-pandemie (mai ales în contextul implementării programelor Next Generation și cadrului financiar multianual 2021-2027) și de nivelul redus al costurilor reale de finanțare”.

(Citiți și: BCR: Datele cu frecvență ridicată indică o pierdere de ritm a economiei în primul trimestru”)

Ritmul de creștere al creditului se va menține sub cel al economisirii bancare, estimată să aibă o dinamică medie anuale de 14% în același interval, ”pe fondul perspectivelor pozitive pentru dinamica veniturilor populației și pentru rezultatele financiare ale companiilor”.

”Prin urmare, în scenariul nostru raportul credite-depozite se va menține pe tendința descrescătoare, până la un nivel inferior pragului de 62% la final de 2024.”

Andrei Rădulescu

Scenariul negativ

Cu toate acestea, specialiștii BT au calibrat și un scenariul alternativ, dată fiind incidența conflictului din Ucraina și consecințele din perspectiva percepției de risc investițional.

În scenariul pesimist creditul neguvernamental și depozitele neguvernamentale s-ar putea majora cu ritmuri medii anuale de 7,5%, respectiv 8,8% în intervalul 2022 – 2024.

”Subliniem însă faptul că expunerea României pe economiile Rusiei și Ucrainei este redusă, iar costurile reale de finanțare se vor menține accesibile pe termen mediu.”

Andrei Rădulescu

Pe de altă parte, expunerea ridicată a băncilor pe titluri de stat va avea impact la nivelul rezultatului financiar agregat din sectorul bancar în trimestrul I, în contextul deplasării în sus a curbei randamentelor după declanșarea conflictului din Ucraina, avertizează el, adăugând că această evoluție va fi atenuată de reluarea de către BNR a programului de cumpărare de titluri de stat pe piața secundară.

Andrei Rădulescu se așteaptă ca percepția de risc să se stabilizeze și să schimbe tendința în această primăvară, ”scenariu în care impactul crizei din Ucraina la nivelul sectorului bancar intern va fi limitat”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: