duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 martie, 2022

Datele cu frecvență ridicată analizate de economiștii BCR indică o intensificare a activității economice în primul trimestru al acestui an, dar o pierdere de ritm față de ultimul trimestru din 2021, ceea ce ar putea indica intrarea României în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului). După cum se știe, deja în T4 din 2021 am avut scădere economică față de T3.

Indicele BCR cu frecvență zilnică privind evoluțiile din economie arată că în primele două săptămâni din luna martie activitatea economică s-a situat la 103% din media unei luni normale pre-pandemie.

”În ianuarie activitatea economică estimată a fost de 92% din media unei luni pre-pandemie iar în februarie de 99%. Datele istorice sunt revizuite. Rezultatele preliminare pentru trimestrul în curs arată o intensificare a activității față de T1 2021 dar o pierdere de ritm în comparație cu T4 2021”, notează Ciprian Dascălu, economist-șef BCR, într-o notă transmisă investitorilor.


Căutările „ajutor șomaj” pe Google au crescut cel mai probabil ca urmare a temerilor referitoare la efectele economice nefaste ale războiului din Ucraina, mai arată el.

(Citiți și: Risc de recesiune tehnică: Creşterea PIB pe 2021, doar 5,6% în estimarea-semnal; scădere în T4”)

Mobilitatea consumatorilor spre centrele comerciale a început să scadă din nou ușor la final de februarie, mai reiese din datele cu frecvență ridicată.

Analiștii Erste Reseach punctau într-un raport recent privind economia României că nu exclus posibilitatea unei intrări în recesiune tehnică, în urma revizuirii datelor privind PIB-ul din T4 2021, care s-a contractat față de T3 2021 cu 0,1%. Economiștii Erste Group au revizuit prognoza de creștere economică pentru 2022 la 2,8% din PIB, față de estimarea anterioară de 3,2% din PIB.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: