Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va fi încoronat oficial pe 3 iunie 2023, în cadrul unei ceremonii la Westminister Abbey, informează Bloomberg care citează oficiali britanici care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Palatul Buckingham nu a dorit să comenteze informaţiile Bloomberg.
Pe 3 iunie 2023 se vor împlini 70 de ani de la încoronarea suveranei defuncte Elizabeth a II-a, a cărei ceremonie a avut loc pe 2 iunie 1953.
Ceremonia ar fi mai restrânsă şi mai modestă decât cea a Reginei Elizabeth a II-a. Vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai altor comunităţi (religioase).
Peste 8.000 de invitaţi din 129 de ţări au participat la încoronarea Reginei. Au fost create platforme speciale în acest scop. Din motive de securitate, maximum 2.000 de persoane sunt acum permise în biserică.
Prințul Charles a fost proclamat Rege pe 10 septembrie
În iunie 2023, Regele Charles al III-lea va împlini 74 de ani. El va deveni astfel cel mai în vârstă monarh încoronat din istoria Marii Britanii.
Charles al III-lea a fost proclamat rege al Marii Britanii, pe 10 septembrie, în cadrul reuniunii Consiliului de Succesiune. Ceremonia a fost transmisă în direct de BBC, o premieră pentru Marea Britanie.
(Citiți și: Charles al III-lea: cea mai lungă perioadă de așteptare pentru un moștenitor al tronului, cel mai bătrân succesor care preia tronul Regatului Unit)
Charles Philip Arthur George s-a născut la Palatul Buckingham la 14 noiembrie 1948, în al 12-lea an al domniei bunicului său, regele George al VI-lea.
La vârsta de 3 ani a devenit moștenitorul tronului, după ce mama sa a devenit regină, în 1952.
Educația lui Charles a fost întotdeauna diferită de viitorii monarhi anteriori. Spre deosebire de predecesorii educați de tutori privați, Charles a mers la școala Hill House din vestul Londrei. A mers apoi la internat la Cheam School din Berkshire. A fost trimis la apoi la Gordonstoun, un internat dur din Scoția, unde tatăl său, Philip a studiat și el.
Rupând din nou tradiția, Charles a mers apoi la Trinity College, Cambridge, pentru a studia arheologia și antropologia, dar mai târziu a trecut la istorie.
În timpul studiilor, în 1969, a fost încoronat oficial prinț de Wales, titlul deținut în mod tradițional de moștenitorul tronului, după ce a petrecut nouă săptămâni la o universitate din Țara Galilor.
În anul următor a devenit primul moștenitor britanic care a primit o diplomă.
Cariera militară, viața sportivă
La fel ca mulți membri ai familiei regale înaintea lui, Euractiv scrie că Charles s-a alăturat forțelor armate. Inițial în Royal Air Force, în 1971, ulterior în Royal Navy.
A urcat în rang până la comanda distrugătorului de mine HMS Bronington, înainte de a înceta serviciul activ în 1976.
La părăsirea Marinei, în 1976, el a căutat un rol în viața publică, deoarece nu exista un loc de muncă clar constituțional pentru moștenitor.
La împlinirea a 70 de ani, el a descris BBC tentativa sa de a găsi un rol în viața publică, afirmând: ”Trebuie să te reinventeze pe măsură ce mergi. Asta este ceea ce îl face atât de interesant, provocator și, desigur, complicat”.
Ca tânăr prinț, a făcut o figură elegantă și în viața sportivă. Charles iubea schiul, surfingul și scufundările. A fost un jucător de polo pasionat și a fost jocheu de competiție.
Prima căsătorie, a doua căsătorie
Pentru mulți din Marea Britanie și nu numai, Charles va fi întotdeauna asociat cu căsătoria sa cu Lady Diana Spencer și aventura cu Camilla Parker Bowles, pe care a descris-o drept ”iubirea vieții” sale.
Charles și Diana s-au căsătorit în 1981 în fața unui public mondial de televiziune de aproximativ 750 de milioane de oameni.
Fii lor, William și Harry, s-au născut în 1982, respectiv 1984.
În culise însă, căsnicia lor a avut probleme, iar cuplul a divorțat în 1996. În 2005, Charles s-a căsătorit în sfârșit cu Camilla.
O relație încordată cu presa
Charles a fost mereu în centrul atenției presei tabloide, care i-a disecat cu atenție relațiile de viață. Deloc surprinzător în aceste condiții, relațiile lui cu mass-media au fost deseori nesigure sau încordate, iar Charlesi nu și-a ascuns disprețul față de paparazzi.
„Nu sunt foarte bun să joc rol de maimuță, nu sunt pregătit să cânt oricând vor ei să cânt”, a spus el în 1994. În 2005, a fost auzit spunând că în mass-media sunt „oameni însetați de sânge” și spunând despre corespondentul regal al BBC: „Nu-l suport pe acel om. Este îngrozitor.”
În timp ce mass-media dorea să se concentreze asupra vieții sale private, Charles a vrut să vorbească despre probleme sociale și spirituale și nu s-a ferit niciodată să-și expună părerile despre chestiuni care îl pasionau: mediu, ecologie etc.
Biograful Tom Bower a spus că prințul a fost incapabil să accepte critici. „Este o persoană motivată care, fără îndoială, vrea să facă bine, dar nu înțelege că multe dintre acțiunile sale cauzează probleme”, a spus Tom Bower.
Mass-media a raportat în iunie că a fost implicat într-o disputa cu guvernul cu privire la politica sa de trimitere a solicitanților de azil în Rwanda. „Dacă nu este foarte atent, cei care nu sunt de acord cu intervențiile sale politice provocatoare pot concluziona, de asemenea, că monarhia constituțională a Marii Britanii nu mai merită păstrată”, scria Daily Mail într-un editorial al redacției.
Șeful Commonwealth-ului
Charles a devenit șeful Commonwealth-ului, o asociație din 56 de țări independente și 2,4 miliarde de oameni.
Pentru 14 dintre aceste țări, precum și pentru Marea Britanie, Regele este șef de stat.
Aceste țări, cunoscute sub numele de tărâmurile Commonwealth, sunt: Australia, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, St Christopher și Nevis, St Lucia, St Vincent și Grenadine, Noua Zeelandă, Insulele Solomon, Tuvalu.
***