marți

23 aprilie, 2024

30 august, 2023

Acordarea împrumuturilor bancare în zona euro a încetinit din nou în iulie, adăugându-se dovezilor în creştere că majorarea dobânzilor frânează creditarea şi creşterea economiei, arată datele unui studiu publicat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Creditarea companiilor din zona euro a crescut în ritm anual cu 2,2% în iulie, după un avans de 3% luna precedentă. De asemenea, creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 1,3% în iulie, după o expansiune de 1,7% luna precedentă.

La reuniunea din iulie, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi de asemenea a anunţat că îşi păstrează deschise opţiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflaţia în contextul înrăutăţirii condiţiilor economice.


„Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023”, se arăta în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziei, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie.

De asemenea, rata inflaţiei în zona euro s-a situat, în iulie, la 5,3%, mult peste obiectivul BCE de 2%. Joi, Eurostat publică datele preliminare privind rata inflaţiei în zona euro în august, analiştii estimând un declin până la 5,1%.

Indicatorii economici arată că în trimestrul trei din 2023 s-ar putea înregistra o contractare a economiei zonei euro, în pofida unui sezon turistic de vârf.


Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, s-a contractat la 0,4% în iulie, de la o creştere de 0,6% luna precedentă, sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere zero.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: