duminică

19 mai, 2024

27 august, 2023

Într-o „eră a incertitudinii”, Banca Centrală Europeană va stabili costurile de împrumut cât de sus este nevoie, şi le va menţine la acel nivel atât timp cât va fi necesar pentru a reduce inflaţia la obiectivul de 2%, a declarat Christine Lagarde.

Șefa BCE a explicat că este important ca băncile centrale să furnizeze o ancoră pentru economie şi să asigure stabilitatea preţurilor în linie cu mandatele lor.

„În actualul mediu, aceasta înseamnă, pentru BCE, stabilirea dobânzilor la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât va fi necesar pentru a realiza o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta BCE de 2% pe termen mediu”, a declarat Christine Lagarde la reuniunea bancară de la Jackson Hole, Wyoming, SUA.


De asemenea, oficialul a afirmat că viitoarele decizii ale BCE vor depinde de perspectivele privind inflaţia, dinamica creşteri preţurilor de bază şi consolidarea mecanismului de transmisie a politicii monetare.

(Citiți și: ”Decizia BCE de majorare a dobânzii îngreunează și mai mult revenirea economiei europene”)

„Aceste trei criterii vor ajuta la atenuarea incertitudinilor privind perspectivele pe termen mediu, punând laolaltă proiecţiile BCE privind inflaţia, tendinţa observată în urma analizării inflaţiei de bază şi eficienţa politicii monetare în contracararea acestei tendinţe”, a explicat Lagarde, citată de Bloomberg, publicație preluată de Agerpres.

Este prematur să se ia în considerare o pauză în majorarea dobânzilor

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, declara săptămâna aceasta pentru Bloomberg că este prematur să se ia în considerare o pauză în majorarea dobânzilor în zona euro, în condiţiile în care inflaţia depăşeşte 5%. În schimb, omologul său din Portugalia, Mario Centeno, a cerut prudenţă, deoarece riscurile de deteriorare semnificativă a economiei se materializează.

Săptămâna viitoare, Eurostat va da publicităţii datele preliminare privind rata inflaţiei în august, în zona euro. Analiştii se aşteaptă la o reducere a inflaţiei până la 5,3%, mai mult decât dublu faţă de ţinta BCE de 2% pe termen mediu.


La reuniunea din iulie, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi de asemenea a anunţat că îşi păstrează deschise opţiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflaţia în contextul înrăutăţirii condiţiilor economice.

„Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziei, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: