marți

16 iulie, 2024

6 martie, 2023

Băncile germane își exploatează puterea de piață pentru a încasa în mod nedrept profituri de zeci de miliarde de euro, prin refuzul de a transfera ratele mai mari ale dobânzilor către deponenți, acuză șeful celui mai mare broker de depozite de retail al continentului, Raisin, potrivit Financial Times.

În timp ce băncile din zona euro pot câștiga acum dobânzi de 2,5% pentru depunerea lichidităților peste noapte la Banca Centrală Europeană (BCE), băncile germane de retail plătesc în medie doar 0,07% dobândă deponenților de retail, potrivit datelor Raisin.

Băncile din Germania, unde ratele ipotecare au crescut de aproape patru ori într-un an, vor realiza un profit extraordinar, de aproximativ 40 de miliarde de euro în 2023, potrivit calculelor Raisin.


„Acest lucru este în mod clar incorect din punctul de vedere al consumatorului”, a declarat Tamaz Georgadze, fondator și director executiv al Raisin.

„Este un mit că piața depozitelor este o piață pe deplin funcțională”, a spus el pentru Financial Times.

Mulți clienți s-au obișnuit cu rate scăzute sau chiar negative la depozite după o lungă perioadă de dobânzi ultra-scăzute, a spus el, adăugând că „unii nici măcar nu sunt conștienți că pot primi acum dobândă pozitivă la depozitele overnight”.

Situația nu este aceeași în alte state membre ale zonei euro. Unele bănci italiene, de exemplu, plătesc până la 1,5% dobândă pentru depozitele overnight ale populației.


În trecut, băncile germane au fost mai generoase cu clienții de retail. În ultimele ani de creștere a ratelor dobânzilor, respectiv în 2008 și în 2011, 30-40% din majorări au fost transmise clienților, arată datele Raisin.

Georgadze este de părere că frugalitatea băncilor germane este puțin probabil să dispară, deoarece acestea au indicat că intenționează să transfere doar 20-30% din creșterile de dobânzi către clienți.

„Aceasta este o problemă politică și de societate”, a spus Georgadze, adăugând că un procent de 80% dintre deponenții germani sunt afectați.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: