luni

24 iunie, 2024

16 septembrie, 2022

Majorările ratelor dobânzilor de către băncile centrale din întreaga lume ar putea declanşa o recesiune globală în 2023, a avertizat Banca Mondială, transmite BBC.

Instituţia financiară internaţională a atras atenţia că băncile centrale au majorat dobânzile „cu un grad de sincronizare care nu a mai fost văzut în ultimele cinci decenii”, pentru a răspunde creşterii preţurilo.

Doar că majorarea ratelor face împrumuturile mai costisitoare, ceea ce poate încetini creşterea economică, arată sursa citată, informează Agerpres.


De asemenea, majorările dobânzilor, care vor continua probabil şi în 2023, ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflaţia la nivelul de dinaintea pandemiei.

(Citiți și: Inflația crește în zona euro – ”specificul european” adâncește criza costului vieții)

Avertismentul Băncii Mondiale vine înaintea şedinţelor de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (Fed) şi ale Băncii Angliei (BoE), care ar urma să majoreze dobânzile-cheie.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 0,75%, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, în contextul exploziei inflaţiei în zona euro.

Economia mondială se confruntă cu cea mai profundă încetinire, după redresarea în urma recesiunii din 1970, încrederea consumatorilor a scăzut mai mult decât în precedentele recesiuni globale, iar „cele mai mari trei economii globale – SUA, China şi zona euro – încetinesc semnificativ.


 „În aceste condiţii, chiar şi o lovitură moderată la adresa economiei globale în 2023 ar putea duce la recesiune”, se arată într-un studiu publicat de Banca Mondială.

(Citiți și: Sondaj BCE: Anticipațiile inflaționiste din zona euro, din nou în creștere)

Banca Mondială a solicitat băncilor centrale să-şi coordoneze acţiunile şi „să comunice clar deciziile”, pentru „a reduce gradul de înăsprire al politicii monetare necesar”.

„Creşterea economiei mondiale încetineşte semnificativ, iar continuarea acestei tendinţe va provoca probabil recesiune în multe ţări”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

El şi-a exprimat îngrijorarea că aceste tendinţe vor persista, cu consecinţe devastatoare pentru piaţa emergentă şi ţările în curs de dezvoltare.

Oficialul BM a apreciat că autorităţile ar trebui să se concentreze pe majorarea producţiei, nu pe reducerea consumului, să ia măsuri pentru a majora investiţiile şi productivitatea.

Dacă perturbările din lanţurile de aprovizionare şi presiunile asupra pieţei forţei de muncă se diminuează, rata inflaţiei globale de bază, excluzând energia, s-ar putea situa la aproximativ 5% în 2023, aproape dublu faţă de media din ultimii cinci ani înaintea pandemiei.

Pentru a reduce inflaţia, băncile centrale ar trebui să majoreze dobânzile cu încă două puncte procentuale, dar o asemenea creştere, alături de turbulenţele de pe pieţele financiare, ar încetini avansul economiei mondiale la 0,5% în 2023, sau o contractare de 0,4% exprimată pe cap de locuitor, ceea ce ar corespunde definiţiei tehnice a unei recesiuni globale, se arată în studiul publicat de Banca Mondială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: