sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2022

Oficialii Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite au dat asigurări că nu vor ceda în lupta împotriva celei mai intense accelerări a inflației din anii 1980, chiar dacă asta înseamnă o „perioadă susținută” de slăbiciune economică și o încetinire a pieței locurilor de muncă, transmite Reuters.

Fed a majorat miercuri dobânzile cheie cu 75 de puncte de bază, a patra creștere din acest an, după cele din martie, mai iunie. Dobânzile de referință au ajuns astfel la 2,25%, respectiv 2,5%. Actualul ciclu de majorare al dobânzilor reprezintă cea mai rapidă înăsprire a politicii monetare din 1980, când fostul președinte al Fed, Paul Volcker, s-a luptat cu o inflație de două cifre.

În timpul conferinței de presă în care a explicat logica din spatele celor mai accelerate creșteri ale ratei dobânzii din ultimele patru decenii, președintele Fed, Jerome Powell, a fost bombardat de întrebări despre posibilitatea ca economia SUA să intre în recesiune sau să se afle în pragul unei recesiuni – o idee pe care a respins-o argumentând că firmele americane continuă să angajeze, în medie, peste 350.000 de lucrători noi în fiecare lună.


„Nu cred că SUA se află în prezent într-o recesiune”, a declarat el, invocând o rată a șomajului care este încă aproape de cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de secol, precum și o creștere solidă a salariilor și a numărului de noi locuri de muncă. „Nu are sens ca SUA să fie în recesiune”.

Inflația din SUA a urcat la 9,1% în iunie. Deși președintele Fed este de părere că nu va fi necesară o recesiune pentru a readuce prețurile sub control, el a recunoscut că economia încetinește și probabil că va trebui să încetinească și mai mult înainte ca inflația să revină ”cu picioarele pe pământ”.

„Vrem să vedem cererea sub potențial pentru o perioadă susținută de timp, pentru a crea slăbiciune” în economie, a spus Powell. „Încercăm să acționăm exact cât trebuie. Nu încercăm să creăm o recesiune”.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus în această săptămână prognoza de creștere a celei mai mari economii a lumii pentru acest an, de la 3,7% din PIB în aprilie la 2,3% din PIB.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: