joi

13 iunie, 2024

28 iulie, 2022

Oficialii Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite au dat asigurări că nu vor ceda în lupta împotriva celei mai intense accelerări a inflației din anii 1980, chiar dacă asta înseamnă o „perioadă susținută” de slăbiciune economică și o încetinire a pieței locurilor de muncă, transmite Reuters.

Fed a majorat miercuri dobânzile cheie cu 75 de puncte de bază, a patra creștere din acest an, după cele din martie, mai iunie. Dobânzile de referință au ajuns astfel la 2,25%, respectiv 2,5%. Actualul ciclu de majorare al dobânzilor reprezintă cea mai rapidă înăsprire a politicii monetare din 1980, când fostul președinte al Fed, Paul Volcker, s-a luptat cu o inflație de două cifre.

În timpul conferinței de presă în care a explicat logica din spatele celor mai accelerate creșteri ale ratei dobânzii din ultimele patru decenii, președintele Fed, Jerome Powell, a fost bombardat de întrebări despre posibilitatea ca economia SUA să intre în recesiune sau să se afle în pragul unei recesiuni – o idee pe care a respins-o argumentând că firmele americane continuă să angajeze, în medie, peste 350.000 de lucrători noi în fiecare lună.


„Nu cred că SUA se află în prezent într-o recesiune”, a declarat el, invocând o rată a șomajului care este încă aproape de cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de secol, precum și o creștere solidă a salariilor și a numărului de noi locuri de muncă. „Nu are sens ca SUA să fie în recesiune”.

Inflația din SUA a urcat la 9,1% în iunie. Deși președintele Fed este de părere că nu va fi necesară o recesiune pentru a readuce prețurile sub control, el a recunoscut că economia încetinește și probabil că va trebui să încetinească și mai mult înainte ca inflația să revină ”cu picioarele pe pământ”.

„Vrem să vedem cererea sub potențial pentru o perioadă susținută de timp, pentru a crea slăbiciune” în economie, a spus Powell. „Încercăm să acționăm exact cât trebuie. Nu încercăm să creăm o recesiune”.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus în această săptămână prognoza de creștere a celei mai mari economii a lumii pentru acest an, de la 3,7% din PIB în aprilie la 2,3% din PIB.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: