luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 septembrie, 2022

Încrederea consumatorilor în capacitatea Băncii Centrale Europene (BCE) de a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu a scăzut și mai mult, crescând presiunea asupra decidenților politicii monetare a zonei euro de a acționa agresiv pentru a readuce sub control prețurile, potrivit Politico.

Sondajul băncii centrale privind așteptările consumatorilor publicat vineri arată că anticipațiile inflaționiste pentru următorii trei ani au crescut la 3% în iulie, de la 2,8% în iunie. BCE are o țintă de inflație de 2%.

Așteptările mediane pentru inflație în următoarele 12 luni au rămas neschimbate la 5,0 la sută.


Neancorarea anticipațiilor inflaționiste crește presiunea asupra BCE de a acționa mai agresiv pentru a controla creșterile de prețuri, în contextul în care cifrele din sondajul anterior au fost folosite de decidenții politicii monetare europene drept argumente în favoarea unor creșteri de dobânzi într-un ”pas” mai redus.

Consiliul guvernatorilor BCE se întrunește săptămâna viitoare pentru a decide asupra majorărilor de dobânzi. Așteptările analiștilor sunt ca BCE să opereze o creștere de 75 de puncte de bază a ratelor cheie, după ce inflația din zona euro a urcat în august la 9,1%, spre surprinderea economiștilor.

Inflația de bază, cea care exclude prețurile volatile cum ar fi cele ale energiei și alimentelor, a urcat de la 4% la 4,3% și va reprezenta, potrivit analiștilor, principala preocupare a oficialilor BCE.

Avansul prețurilor din zona euro a fost alimentat în august, în principal, de evoluția inflației la alimentele procesate și la bunuri, dar și serviciile s-au scumpit într-o anumită măsură.


Pe de altă parte, inflația la energie a scăzut pentru a doua lună la rând, în ciuda prețurilor record la energie electrică și gaze, ca urmare a efectului de bază, dar și pe fondul unor prețuri mai scăzute la carburanți.

”Principala îngrijorare este creșterea surprinzătoare a inflației la mărfuri. Creșterea de la 4,5% la 5% a fost mult peste așteptări și alimentează temeri cu privire la efecte de runda a doua generate de prelungirea șocului costurilor materiilor prime”, au punctat specialiștii băncii olandeze ING într-o notă transmisă investitorilor.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: