miercuri

8 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2022

Cea mai mare economie a lumii s-a contractat și în trimestrul al doilea, marcând intrarea Statelor Unite în recesiune tehnică, potrivit presei internaționale.

PIB-ul SUA s-a contractat în T2 2022 cu 0,9% față de T2 2021, după o scădere de 1,6% în primul trimestru. Față de T1 2021, PIB-ul din T2 2022 s-a contractat cu 0,2%.

În ciuda contracției, consumul privat, care oferă o perspectivă asupra sănătății financiare a gospodăriilor americane, a crescut cu 1%, o încetinire față de creșterea de 1,8% din primul trimestru, dar chiar și așa, o dovadă de reziliență, notează Financial Times.


O recesiune tehnică este definită ca două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului. Cu toate acestea, SUA nu utilizează această definiție. O recesiune tehnică este determinată oficial de un grup de cercetători de la Biroul Național de Cercetare Economică și are la bază o gamă mai largă de factori.

Cu toate acestea, două trimestre consecutive de scădere ar putea speria piețele, notează jurnaliștii străini.

Cifrele vin la o zi după ce Rezerva Federală (Fed) a majorat ratele dobânzilor cu 0,75 puncte procentuale, ca parte a unei campanii agresive de a readuce inflația sub control.

Creșterile puternice ale ratei dobânzilor implementate de banca centrală în ultimele luni au început să încetinească economia, iar investitorii urmăresc îndeaproape evoluția pentru a vedea dacă această înăsprire rapidă ar putea împinge SUA în recesiune.


În conferința de presă de după ședința Fed, președintele băncii centrale a SUA, Jerome Powell, a spus că nu crede că Statele Unite se află în recesiune sau în pragul unei recesiuni și a subliniat reziliența pieței muncii ca argument.

Economiștii sunt de părere că este puțin probabil ca noile date să schimbe semnificativ calculele Fed, cel puțin pentru moment.

„PIB este o măsură a activității economice, dar oricât de completă ar părea (…) piața muncii va fi cel mai bun indicator pentru a afla dacă ne îndreptăm cu adevărat către o recesiune și dacă întreprinderile își reduc cu adevărat numărul de angajați”, a comentat Gregory Daco, economist la EY-Parthenon.

Datele din al doilea trimestru au fost puternic influențate de o creștere mai slabă a stocurilor. Acest lucru s-ar putea datora faptului că stocurile au crescut neobișnuit de rapid anul trecut, deoarece întreprinderile și-au reaprovizionat rafturile după atenuarea blocajelor care au paralizat lanțurile globale de aprovizionare în contextul pandemiei.

„Nu cred că datele privind PIB-ul vor sau ar trebui să influențeze Fed”, a comentat și Eric Winograd, economist la AllianceBernstein.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: