miercuri

24 aprilie, 2024

28 iulie, 2022

Cea mai mare economie a lumii s-a contractat și în trimestrul al doilea, marcând intrarea Statelor Unite în recesiune tehnică, potrivit presei internaționale.

PIB-ul SUA s-a contractat în T2 2022 cu 0,9% față de T2 2021, după o scădere de 1,6% în primul trimestru. Față de T1 2021, PIB-ul din T2 2022 s-a contractat cu 0,2%.

În ciuda contracției, consumul privat, care oferă o perspectivă asupra sănătății financiare a gospodăriilor americane, a crescut cu 1%, o încetinire față de creșterea de 1,8% din primul trimestru, dar chiar și așa, o dovadă de reziliență, notează Financial Times.


O recesiune tehnică este definită ca două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului. Cu toate acestea, SUA nu utilizează această definiție. O recesiune tehnică este determinată oficial de un grup de cercetători de la Biroul Național de Cercetare Economică și are la bază o gamă mai largă de factori.

Cu toate acestea, două trimestre consecutive de scădere ar putea speria piețele, notează jurnaliștii străini.

Cifrele vin la o zi după ce Rezerva Federală (Fed) a majorat ratele dobânzilor cu 0,75 puncte procentuale, ca parte a unei campanii agresive de a readuce inflația sub control.

Creșterile puternice ale ratei dobânzilor implementate de banca centrală în ultimele luni au început să încetinească economia, iar investitorii urmăresc îndeaproape evoluția pentru a vedea dacă această înăsprire rapidă ar putea împinge SUA în recesiune.


În conferința de presă de după ședința Fed, președintele băncii centrale a SUA, Jerome Powell, a spus că nu crede că Statele Unite se află în recesiune sau în pragul unei recesiuni și a subliniat reziliența pieței muncii ca argument.

Economiștii sunt de părere că este puțin probabil ca noile date să schimbe semnificativ calculele Fed, cel puțin pentru moment.

„PIB este o măsură a activității economice, dar oricât de completă ar părea (…) piața muncii va fi cel mai bun indicator pentru a afla dacă ne îndreptăm cu adevărat către o recesiune și dacă întreprinderile își reduc cu adevărat numărul de angajați”, a comentat Gregory Daco, economist la EY-Parthenon.

Datele din al doilea trimestru au fost puternic influențate de o creștere mai slabă a stocurilor. Acest lucru s-ar putea datora faptului că stocurile au crescut neobișnuit de rapid anul trecut, deoarece întreprinderile și-au reaprovizionat rafturile după atenuarea blocajelor care au paralizat lanțurile globale de aprovizionare în contextul pandemiei.

„Nu cred că datele privind PIB-ul vor sau ar trebui să influențeze Fed”, a comentat și Eric Winograd, economist la AllianceBernstein.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: