cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Economiști: O recesiune în zona euro – inevitabilă. Contracția ar putea dura trei trimestre

6 septembrie, 2022

O intrare în recesiune a zonei euro este aproape o siguranță, sondajele Reuters din rândul economiștilor indicând o agravare a crizei costului vieții și o perspectivă sumbră care îi va descuraja pe mulți consumatori în perioada următoare.

Deși s-a observat o oarecare relaxare a presiunilor prețurilor, potrivit sondajelor acestea au rămas ridicate. Prin urmare, Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune, în contextul în care inflația a urcat la un nivel record de 9,1% luna trecut, de peste patru ori ținta instituției, de 2%. Decidenții politicii monetare se confruntă astfel cu perspectiva de a fi forțați să majoreze agresiv ratele de dobândă, într-un context economic în care activitatea încetinește.

O creștere a costurilor de împrumut s-ar adăuga dificultăților cu care se confruntă consumatorilor îndatorați. Potrivit unui sondaj Reuters de săptămâna trecută, aproape jumătate dintre economiștii chestionați au spus că se așteaptă la o creștere fără precedent a ratei dobânzii din zona euro, de 75 de puncte de bază, la ședința BCE din această săptămână. Un număr aproape la fel de mare de economiști prognozează o creștere de 50 pdb.

Comenzile noi din industria germană, în cădere liberă


Alte vești proaste vin din Germania, cea mai mare economie a zonei unde, unde comenzile noi din industrie și-au continuat tendința descendentă în iulie.

”La începutul anului, caietele de comenzi industriale din Germania erau pline din belșug, oferind asigurări decente că economia nu riscă să intre în recesiune. De la începutul războiului din Ucraina însă asigurările au scăzut lună de lună”, notează economiștii băncii olandeze ING, într-o notă transmisă investitorilor.

În iulie, comenzile industriale germane au scăzut cu 1,1% față de iunie, după o scădere lunară de 0,3% în iunie. Față de iulie 2021, comenzile au scăzut cu aproape 14%. Evoluția a fost influențată și de un puternic efect de bază, industria germană revenindu-și în vara anului trecut din criza generată de pandemie.

Criza energetică ar putea prelungi recesiunea la trei trimestre de scădere

Un alt motiv de îngrijorare la nivel european îl reprezintă deprecierea euro în raport cu dolarul american, o consecință a scăderii încrederii investitorilor în capacitatea UE de a gestiona criza energetică.

(Citiți și:Avem în față ”Furtuna Perfectă”: Au apărut CRONICILE 85 – titlurile și autorii”)


Prețurile gazelor de pe continent au crescut cu până la 30% luni, stârnind temerile legate de o potențială penurie și întărind așteptările pentru o recesiune și o iarnă grea pentru întreprinderile și gospodăriile care vor fi puternic afectate de prețurile vertiginoase ale energiei.

Indicele managerilor de achiziții (PMI) al S&P Global, considerat un bun indicator al sănătății economice, a scăzut în august la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, 48,9, de la 49,9 din iulie. Un nivel de sub 50 de puncte indică o contracție a activității economice.

(Citiți și: ”Interviu Fredrik Erixon: ”Va fi o perioadă  urâtă pentru clasa de mijloc. Prea mulți bani aleargă după prea puține produse ””)

„Sondajele PMI semnalează că zona euro a intrat în recesiune mai devreme decât am crezut anterior, condusă de cea mai mare economie a sa, Germania, iar acum vedem că zona euro <<se va bucura>> de o recesiune mai lungă, de trei trimestre”, a declarat Peter Schaffrik de la Royal Bank of Canada.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: