8 septembrie, 2022

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), banca centrală a Zonei Euro, a operat joi o majorare fără precedent, cu 75 de puncte de bază (sutimi de procent), a ratelor dobânzilor sale de referință.  BCE a semnalat că urmează noi creșteri, în campania sa de combatere a inflației, chiar dacă astfel crește și riscul recesiunii.

Astfel, din 14 septembrie, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare va fi de 1,25% (cel mai înalt nivel din 2011 încoace. Ratele dobânzilor la facilitatea de creditare  (lombard) și la facilitatea de depozit vor fi de 1,50% (creștere de la zero) și, respectiv, 0,75%, potrivit comunicatului BCE.

Inflația în Zona Euro a ajuns la 9,1% în august, iar BCE face eforturi să o aducă la 2%, un nivel la care spera să se ajungă înaintea presiunii pe prețuri induse de scumpirea energiei și alimentelor, în condițiile tensiunilor provocate de amenințările și, ulterior, de războiul Rusiei în Ucraina.


„Acest pas major anticipează tranziția de la nivelul predominant extrem de acomodativ al ratelor de politică monetară, la niveluri care vor asigura revenirea în timp util a inflației la ținta de 2% a BCE pe termen mediu”, spune BCE.

(Citiți și: Christine Lagarde: BCE va majora dobânzile până când inflația scădea la 2%”)

Încă un an (cel puțin) de mari presiuni inflaționiste

BCE și-a revizuit drastic prognozele de inflație, ale cărei medii se așteaptă să se oprească la 8,1% în 2022 și la 5,1% în 2023.

Inflația la sfârșitul acestor ani este prevăzută la 5,5% în 2023 (de la 3,5% anterior) și la 2,3% în 2024, peste ținta de 2%.

Piețele au fost prea puțin surprinse deoarece investitorii incluseseră deja în cotații o probabilitate de peste 80% pentru decizia luată de BCE, unii economiști așteptându-se la o creștere mai mare.

(Citiți și:Sondaj BCE: Anticipațiile inflaționiste din zona euro, din nou în creștere”)


Strategii monetari ai BCE sunt îngrijorați de faptul că creșterea rapidă a prețurilor s-ar putea consolida, erodând valoarea economiilor gospodăriilor și declanșând o spiral greu de întrerupt a creșterilor salariale și de prețuri.

„În următoarele câteva ședințe (de politică monetară), Consiliul guvernatorilor se așteaptă să crească în continuare ratele dobânzilor pentru a reduce cererea și pentru a se proteja împotriva riscului unei schimbări persistente în sus a așteptărilor inflaționiste”, mai spune BCE.

(Citiți și: ”Interviu Fredrik Erixon: ”Va fi o perioadă  urâtă pentru clasa de mijloc. Prea mulți bani aleargă după prea puține produse ””)

Economiștii dezbat variantele de recesiunie, unii susținând că „o recesiune superficială poate fi chiar utilă, deoarece ar putea ajuta firmele care se luptă acum să găsească lucrători”, potrivit comentatorilor citați de Reuters.

BCE pariază pe o creștere de  3,1% în acest an și de 0,9% în 2023.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: