vineri

19 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2022

Banca Mondială a aniversat luni 30 de ani de prezență a Grupului în România – o colaborare începută în anul 1972, deschiderea oficială a biroului din România având însă loc în 1991.

De la primul împrumut în anul 1991, acordat pentru furnizarea continuă de servicii sociale de bază în era post-socialistă, și până la ultimul, semnat în iulie pentru creștere economică incluzivă și verde, România și Banca Mondială au derulat în total 140 de proiecte, cu următorul statut:

  • 104 finalizate cu succes
  • 13 în derulare
  • 5 în pregătire
  • 18 abandonate

Ultimul proiect major din România în care Banca Mondială este implicată este consultanța acordată guvernului pentru reforma sistemului de pensii.

(Citește și: ”3 propuneri prin care Banca Mondială pune la încercare guvernul privind reforma din PNRR a pensiilor)

Lista marilor ratări


Între acestea din urmă se regăsesc marile eșecuri ale celor 30 de ani de administrație post-comunistă, eșecuri ale căror consecințe le resimțim și azi.

De menționat: toate cele 18 proiecte au fost abandonate la cererea formală a României.

Între acestea:

  • Reforma Fiscului, proiect abandonat în 2018
  • Creșterea capacității instituționale pentru construcția de autostrăzi, proiect abandonat 2019
  • Proiect pentru restructurarea industriei, proiect abandonat în 1998
  • Restructurarea sistemului de încălzire centralizată, proiect abandonat în 2013
  • Reforma sistemului de sănătate, abandonat în 2013
  • Proiect de dezvoltare a Văii Jiului, abandonat în 2018

(Citește și: ”Oficial, Banca Mondială: Reforma ANAF este suspendată de 12 luni, Banca nu a mai decontat noi plăți”)

Lista celor 18 proiecte abandonate:

Rolul Băncii Mondiale în România


Rolul Băncii s-a schimbat, a crescut și s-a adaptat în timp. Acesta a parcurs mai multe etape:

  • a oferit sprijin României pentru depășirea perioadei de tranziție economică dificilă din anii 1990
  • a oferit asistență pentru atingerea obiectivului de aderare la UE în anii 2000
  • a oferit de sprijin în vederea depășirii crizei din 2008
  • a susținut regândirea modului în care administrația publică poate răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor și mediului de afaceri

Conform Cadrului de Parteneriat cu Țara pentru anii fiscali 2019–2023, Banca Mondială sprijină eforturile României pentru accelerarea reformelor structurale și convergența României cu UE și a oferit soluții de reformă pentru atingerea unei convergențe mai rapide cu UE.

În ultimul an, Banca Mondială a adaptat programul de țară la schimbările generate de pandemie și a restructurat o serie de operațiuni.

Portofoliul de operațiuni a fost extins pentru a include o finanțare suplimentară în domeniul sănătății, precum și o nouă operațiune care vizează sprijinirea investițiilor pe termen lung în infrastructura școlară; construirea bazelor pentru viitoarele investiții, mobilizând în același timp resursele UE și fondurile bugetului local; și îmbunătățirea capacității instituțiilor de a gestiona riscurile de dezastre naturale și climatice.

Elemente cheie ale programului de țară

Angajamentul Băncii Mondiale în România pentru perioada 2019–2023 are ca obiective generale consolidarea instituțiilor României, reducerea sărăciei și extinderea prosperității către toți cetățenii prin sprijinirea:

  • șanselor egale pentru toți,
  • creșterea sectorului privat și a competitivității acestuia,
  • consolidarea rezistenței țării la șocuri.

Banca Mondială utilizează întreaga gamă de instrumente pentru livrarea de asistență financiară și tehnică.

Portofoliul activ de creditare BIRD: 10 proiecte, 2,28 miliarde euro

Portofoliul activ de creditare al BIRD include 10 proiecte (2,28 miliarde USD) si acoperă sectoare precum educația, sănătatea, gestionarea riscurilor de dezastre, justiția și mediul.

Portofoliul de asistență tehnică și analitică include 33 de acorduri de servicii de asistență tehnică rambursabile (RAS) în curs de implementare, o activitate analitică finanțată de Bancă și opt activități finanțare prin fonduri fiduciare (“trust funds”).

Portofoliul de RAS-uri sprijină: îmbunătățirea planificării strategice și a bugetului, elaborarea de politici bazate pe dovezi, protecția persoanelor vulnerabile, managementul riscurilor de dezastre naturale, regenerarea urbană, dezvoltarea umană și capacitatea consolidată de monitorizare și evaluare.

Asistența tehnică finanțată de Comisia Europeană prin fonduri fiduciare vizează: părăsirea timpurie a școlii, incluziunea socială a minorității rome, antreprenoriatul, reforma serviciilor publice și gestionarea riscului de inundații.

Portofoliul de investiții al Corporaţiei Financiare Internaționale, cel mai mare din Europa

Portofoliul de investiții angajat de Corporația Financiară Internațională (CFI) în România ocupă primul loc în Europa, regiune nou creată în cadrul instituției. De la debutul operațiunilor în România în 1991, CFI a investit aproximativ 3,7 miliarde USD, inclusiv peste 700 milioane USD în mobilizare de capital, în peste 120 de proiecte.

La 31 august 2021, angajamentul FCI în România era de 1.037 milioane USD, din care 60% reprezentau investiții în instituții financiare (bănci, instituții financiare nebancare) și restul de 40% reprezentau investiții în sectorul real.

Portofoliul restant este de 889 milioane USD. În anul fiscal 2021, angajamentele FCI în România au fost în total de 429 milioane USD, incluzând operațiunile de mobilizare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: