”Activitățile proiectului au fost suspendate în ultimele 12 luni, iar Banca nu a mai decontat noi plăți” – acesta este anunțul oficial al Băncii Mondiale referitor la stadiul proiectului de reformă al ANAF derulat de Ministerul de Finanțe.
Contextul:
România este statul UE cu cea mai mică rată de colectare a veniturilor fiscale ca procent din PIB (25,6% în 2017, față de o medie europeană de 40%), trendul fiind unul descendent în ultimii 3 ani.
Situația actuală nemulțumește conducerea Băncii Mondiale, care, într-un răspuns oficial transmis cursdeguvernare.ro, precizează: ”Stadiul actual de implementare al proiectului face ca acesta să fie expus unor probabile decizii de anulare și de reorientare a resurselor către alte priorități”.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a asigurat încă de la preluarea mandatului că vrea să deblocheze și să continuie, cu mici ”ajustări”, proiectul de reformă al Fiscului blocat în mandatul predecesorului său Ionuț Mișa.
În ciuda acestor asigurări, nimic nu s-a schimbat. ”Banca Mondială nu a primit deocamdată nicio decizie formală din partea Guvernului privind calea de urmat”, precizează instituția în răspunsul transmis cursdeguvernare.ro.
Precizare importantă: Proiectul de reformă a ANAF costă 91 de milioane de dolari, credit. Începând cu octombrie 2018, autorităţile române plătesc prima tranșă a acesui credit: 7,1% din valoarea principalului.
Teoria, punctul forte al guvernărilor PSD
În martie 2018, aflat în județul Dâmbovița la o manifestare de partid, Eugen Teodorovici a fost întrebat de reporteri dacă există pericolul renunțării la proiectul derulat cu Banca Mondială în condițiile în care implementarea acestuia este mult decalată față de program.
(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de guvernare ”)
Răspunsul a fost: ”Nu, chiar vom anunța în următoarea perioada şi soluţia finală pe care Ministerul de Finanţe o va decide în ceea ce înseamnă zona de IT. Fără o reformă clară, fără etape fixe, lucrurile nu se pot schimba, rămân aşa cum sunt…”.
În luna august, ministrul de Finanțe încă lucra la ”soluția finală”, iar termenul promis pentru viziunea de reformă a Fiscului a fost ”până la sfârșitul lunii septembrie”. Propunerea concretă lipsește și azi, 25 octombrie 2018.
(Citiți și: Informatizarea ANAF: Banca Mondială așteaptă să vadă ce vrea să schimbe România din programul de reformă)
”Modernizarea sistemului de impozitare din România este critică pentru a crește eficiența și eficacitatea colectării veniturilor și pentru a îmbunătăți rata de conformare voluntară.
De o importanță majoră este consolidarea capacității ANAF de a-și îndeplini rolul instituțional, prin asigurarea capabilităților IT și a întreținerii, licențierii, necesităților hardware, securității datelor și problemelor de personal.
Proiectul de Modernizare al Administrării Veniturilor (RAMP), sprijinit de Banca Mondială, a fost gândit să rezolve aceste nevoi”, este contextul oferit de BM.
Ministerul Finanțelor a cheltuit, din 2013 și până în prezent, doar 20 dintre cele 91 milioane oferite de Banca Mondială în proiectul de reformă a Fiscului. Proiectul trebuia finalizat în 2019, dar întârzierile în implementare au determinat Banca Mondială să îl extindă cu 2 ani.