sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 iulie, 2022

Banca Mondială și România, anunță Ministerul Finanțelor, au semnat marți un împrumut de 600 milioane euro pentru politici de dezvoltare, cu accent pe creștere economică incluzivă și verde.

Împrumutul este însoțit de servicii de asistență tehnică oferite pentru a sprijini eforturile Guvernului de a consolida instituțiile din sectorul public și de a susține o abordare integrată a implementării reformelor necesare.

Pachetul de finanțare și asistență tehnică vizează domenii cheie de dezvoltare, cum ar fi asistența socială, reforma pensiilor și salariilor din sectorul public, politica și administrarea fiscală, acestea fiind esențiale pentru consolidarea managementului fiscal și încurajarea sustenabilității fiscale pe termen mediu.


De asemenea, împrumutul susține mobilizarea finanțării și investițiile private în primul rând în energia regenerabilă, eficiența energetică și silvicultură, sprijinind, în același timp, dezvoltarea infrastructurii și mediul de afaceri.

Aprobat la 30 iunie de Consiliul de Administrație al Băncii Mondiale, acest împrumut este primul dintr-o serie programatică de două operațiuni de finanțare și este complementat de o asistență financiară nerambursabilă de 24,2 milioane USD acordată din Fondul BIRD pentru Soluții Inovatoare privind bunuri publice Globale, semnată tot marți.

Banca Mondială: Sprijinim guvernul să răspundă constrângerilor ce împiedică creșterea economică sustenabilă

„Recenta trecere a României în categoria țărilor cu venituri mari este încurajatoare, dar populația încă are unul dintre cele mai ridicate nivele de săracie și inechitate din Uniunea Europeană, ceea ce necesită eforturi suplimentare.

Acest parteneriat va sprijini eforturile Guvernului pentru a stimula incluziunea socială și pentru a răspunde constrângerilor ce împiedică o creștere economică sustenabilă și cu impact pozitiv asupra mediului, în România”, afirmă Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România, Banca Mondială.


În ultimele două decenii, România a progresat în ceea ce privește reducerea sărăciei și creșterea performanței economice.

Cu toate acestea, diferențele regionale în ceea ce privește veniturile și furnizarea de servicii rămân mari și există loc pentru eforturi ce pot sprijini o creștere economică stimulată prin măsuri orientate către eficientizarea instituțiilor, inclusiv prin îmbunătățirea ratei de colectare a taxelor și a eficienței cheltuielilor și prin aplicarea de măsuri menite să atenueze impactul schimbărilor climatice.

Conform Raportului Economic Periodic al Uniunii Europene, publicat luni de Banca Mondială, pandemia și războiul din Ucraina au deteriorat și mai mult mediul de dezvoltare și au încetinit convergența României cu Uniunea Europeană.

Guvernul României s-a angajat să rezolve aceste provocări și să implementeze reforme, care sunt esențiale pentru consolidarea creșterii potențiale și pentru reducerea efectelor negative recente asupra economiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: