15 decembrie, 2022

Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite a majorat miercuri dobânzile cheie de politică monetară cu jumătate de punct procentual, semnalând că va continua să ”strângă” economia americană și în 2023, în contextul în care băncile centrale de pe ambele maluri ale Atlanticului se pregătesc să intre într-o nouă fază a luptei împotriva inflației, transmite Financial Times.

În cadrul ultimei ședințe de politică monetară din 2022, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a votat în unanimitate pentru a crește rata fondurilor federale la un interval țintă cuprins între 4,25% și 4,5%. A fost prima reducere a ”pasului” de creștere a dobânzilor, după patru majorări consecutive de 0,75 puncte procentuale. Nivelul dobânzilor este important pentru activitatea economică, deoarece costuri prea mari pot duce la contracții nedorite ale PIB-ului.

Schimbarea de ritm către creșteri mai mici va fi probabil replicată și de către Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Angliei. Economiștii sunt de părere că inflația a atins vârful în toate cele trei regiuni, însă băncile centrale continuă să fie îngrijorate că va dura prea mult până la atingerea țintelor de 2%.

Analiștii au început să calculeze când ar putea scădea dobânzile


În cadrul conferinței de presă de după ședința Fed, Jay Powell a salutat reducerea ritmului de creștere a prețurilor din SUA în octombrie și noiembrie, dar a avertizat că „vor fi necesare mult mai multe dovezi pentru a putea fi încrezători că inflația este pe o traiectorie descendentă susținută”.

În comunicatul oficial de presă, Fed a semnalat că o continuare a majorărilor de dobânzi este ”adecvată” pentru a se asigura că economia este suficient de ”strânsă” pentru a ține prețurile sub control.

Bursele americane și europene au scăzut ușor în urma conferinței președintelui Fed.

Analiștii se așteaptă ca dobânzile din SUA să mai fie majorate cu circa 0,75 de puncte de bază. Majoritatea oficialilor văd acum dobânzile coborând către nivelul de 4,1% în 2024 și 3,1% în 2025. Procentele sunt ceva mai mari decât cele din urmă cu trei luni, de 3,9% și, respectiv, 2,9%.


Jay Powell a precizat că banca centrală din SUA nu ia în calcul scăderi ale ratelor de dobândă.

„Nu ne-aș vedea luând în considerare reduceri de rate până când comitetul este încrezător că inflația scade la 2% într-un mod susținut – acesta este testul”, a spus el, adăugând că estimările nu sugerează nicio scădere în 2023.

Perspectivele de creștere, puternic afectate de creșterea costurilor de finanțare

Analiștii anticipează o rată a inflației de 3,5% în 2023, respectiv 2,5% în 2024.

Și perspectivele de creștere s-au deteriorat, estimările indicând un avans al PIB-ului SUA de doar 0,5% anul viitor, respectiv 1,7% în 2024.

Ședința Fed din decembrie marchează un moment important pentru banca centrală a SUA, care s-a angajat în acest an în cea mai agresivă încercare de a înăspri politica monetară de la începutul anilor 1980.

Pe măsură ce acțiunile băncii centrale au început să aibă un impact vizibil asupra economiei, a apărut o dezbatere cu privire la cât de multă înăsprire este necesară pentru a controla presiunile inflaționiste care rămân ridicate în multe sectoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: