joi

18 aprilie, 2024

4 decembrie, 2022

Oamenii se așteaptă ca inflația, dobânzile, șomajul și taxele să crească în 2023, potrivit unui sondaj Ipsos citat de World Economic Forum.

Majoritatea consumatorilor anticipează o creștere a cheltuielilor în următoarele șase luni, pe fondul scumpirii utilităților și a costurilor de transport.

Publicul dă vină în principal pe politicile guvernamentale pentru starea economiei globale și creșterea costurilor vieții. Deși sărăcia continuă să scadă la nivel global, inflația, războiul și pandemia au încetinit procesul.


Sondajul a fost realizat în rândul a 25 de mii de adulți din 36 de state. Șapte din zece au precizat că se aștepată la o creștere a inflației în 2023, iar șase din zece la o creștere a dobânzilor și a șomajului.

Prin urmare, o treime din participanți se așteaptă la o scădere a standardelor lor de viață anul viitor, iar 37% se anticipează o scădere a veniturilor disponibile.

Deși majoritatea oamenilor chestionați prevăd o creștere a prețurilor în 2023, procentul lor a scăzut. Un sondaj similar realizat în noiembrie arăta că 69% din respondenți se așteptau la o creștere a prețurilor în următoarele 12 luni, în scădere de la trei sferturi în iunie 2022.

În schimb, comparativ cu așteptările din vară, mai mulți oameni cred acum ca situația ocupării forței de muncă din țara lor să va deteriora în următoarele 12 luni.

Finanțele personale


O altă veste bună este că există puțin mai mult optimism în întreaga lume când vine vorba de situațiile finanțelor personale ale oamenilor. Mai mulți oameni se așteaptă acum ca standardele lor de trai și venitul disponibil să se îmbunătățească decât în aprilie sau iunie 2022.

Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor se așteaptă că cheltuielile gospodăriei lor să continue să crească în următoarele șase luni. În special, utilitățile – electricitate, încălzirea, gazele etc. – sunt de așteptat să devină mai scumpe.

Vina pentru creșterea costului vieții este pusă în primul rând pe economia globală, dar invazia Rusiei asupra Ucrainei și guvernanța financiară și politicile individuale ale țărilor sunt, de asemenea, citate în mod regulat drept cauze pentru actuala criză.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a avertizat în cursul verii că criza globală a costului vieții catalizată de războiul din Ucraina a propulsat 71 de milioane de oameni din lumea în curs de dezvoltare în sărăcie. Creșterea prețurilor la alimente și energie a împins în sărăcie mult mai mulți oameni, mult mai repede decât șocul pandemiei, a mai avertizat instituția.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: