În vreme ce dobânzile la creditele corporate noi în lei și-au continuat expansiunea și în octombrie, depășind pragul de 10%, dobânzile la creditele în euro s-au menținut la nivelul de 3,4% pe an pentru companii, determinând o continuare a migrației către împrumuturile în valută, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).
În primele zece luni ale anului, companiile au accesat împrumuturi în euro în valoare de circa 5,1 miliarde de lei, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
În septembrie, spre exemplu, creditele corporate noi acordate de bănci s-au ridicat la aproape 800 de milioane de lei, nivel nemaivăzut din 2010, când politicile BNR de limitare a expunerilor în valută determinau scăderi ale portofoliilor în euro.
Fenomenul a fost accelerat de ritmul de creștere a dobânzilor, semnificativ superior în cazul împrumuturilor în lei.
Dobânzile medii plătite de companii pentru un credit nou în lei au urcat cu 5,7 puncte procentuale în 2022, ajungând la 10,3% în octombrie. În același interval, dobânzile la împrumuturile în euro au crescut cu doar 0,7 puncte procentuale, la 3,4% pe an.
Avansul puternic al creditelor în valută accesate de companii a făcut ca ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat să se reducă de la 70,6% în septembrie, de la 71,8% în august.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, remarca, cu ocazia prezentării raportului asupra inflației din noiembrie, că ”măsurile de întărire a politicii monetare au moderat creditarea, cu excepția finanțării pe termen scurt a companiilor, în asociere cu problemele de lichiditate ale acestora, induse de creșterea costurilor de producție“.
”Creditul în general este stagnant. A crescut numai acolo unde lichiditatea s-a simțit cel mai puternic ca fiind strânsă, la nivelul societăților”, a punctat guvernatorul.
(Citiți și: ”Ritmul creditării decelerează – băncile sunt tot mai prudente și cu firmele și cu persoanele fizice”)
De altfel, până recent, creditul corporate a fost un important motor de creștere a creditării. Soldul creditului neguvernamental a înregistrat în octombrie o creștere de 14,7% față de octombrie 2021. Componenta în lei a consemnat o creștere de 12,4%, stimulată de avansul creditului corporate, de 17%. Componenta în valută a consemnat o creștere de 20,7%, propulsată de avansul creditului corporate, de 35,8%, în vreme ce împrumuturile accesate de populație au scăzut.
Explicația: leul, aproape neclintit în raport cu euro
Dincolo de dobânzile semnificativ mai bune la împrumuturile în euro, companiile au profitat și de politica BNR, care din cauza inflației foarte ridicate a fost nevoită să țină cursul foarte strâns.
O depreciere a leului ar fi dus la creșterea prețurilor de consum, deoarece importă foarte mult și are un deficit comercial uriaș. La nivelul lunii septembrie, deficitul balanței comerciale depășea 25 de miliarde de euro, cu 8,3 miliarde de euro peste nivelul din septembrie 2021.
”Nu vedem încă tendințe periculoase în ceea ce privește cursul de schimb real efectiv, dar el a fost relativ stabil și ne-a ajutat. Atât ne mai trebuia ca la majorarea de amploare a prețurilor la energie să mai vină și cursul de schimb cu influențe inflaționiste. Acum îi lăsăm mai multă flexibilitate să vedem unde îl duce piața. Flexibilitate nu înseamnă neaparat că trebuie să se deprecieze. În vară s-a apreciat”, a comentat guvernatorul.
***