vineri

26 aprilie, 2024

21 aprilie, 2022

Datoria publică va scădea sub 50% din PIB până la sfârșitul anului, a dat asigurări ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, precizând că deocamdată nu se are în vedere implementarea măsurilor de reducere a acesteia stipulate în Legea responsabilității fiscal-bugetare odată cu depășirea acestui prag.

”Nu este cazul să discutăm de înghețări de salarii la acest moment. De o prudență fiscal-bugetară, evident putem să discutăm și asta este o chestiune pe care o facem de la începutul anului, păstrându-ne angajamentele asumate și de reducere a deficitului, și de gestionare a datoriei publice așa cum a fost stabilit în strategia fiscal-bugetară”, a declarat Adrian Câciu la finalul ședinței de Guvern, adăugând că ”Nu îmi fac o grijă la acest moment (…) să avem o datorie publică alta decât cea pe care ne-am asumat-o în legea plafoanelor, 49,8% din PIB”.

Datoria publică a României a depășit, pe metodologie UE, pragul de 50% din PIB atât în ianuarie cât și în februarie 20222, reiese din datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), prag care impune schimbări importante de politici guvernamentale – în esență măsuri de reducere a acestei expuneri.


În ianuarie, datoria publică a României a atins nivelul de 50,2% din PIB (591,5 miliarde de lei), iar în februarie 50,6% din PIB (595,9 miliarde de lei), reiese din documentele oficiale, în care se precizează că ”Datoria administrației publice conform metodologiei UE calculată pentru lunile Ianuarie și Februarie 2022 include și prefinanțarea din componenta de împrumut a PNRR”.

În privința prognozei de creștere economică, ministrul a precizat că așteaptă ca evoluția PIB să se mențină în linie cu estimările de la începutul anului, cele pe care a fost fundamentat bugetul, în ciuda faptului că majoritatea economiștilor și instituțiilor internaționale au revizuit puternic în scădere estimarea privind evoluția activității economice din România, în contextul războiului din Ucraina și al evoluției inflației.

”Cred că putem să ajungem la 4% anul acesta, dacă ne ținem de calendar. Trebuie să ne ținem de calendar și să înțelegem că nu faci rabat la finanțarea economiei doar pentru că ai anumiți indicatori la care te uiți din perspectivă contabilă. În pandemie am observat acest lucru și cred că unele din elementele pe care le decontăm sunt nota de plată a întârzierii unor măsuri de atunci”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: