sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 septembrie, 2022

Euro s-a prăbușit luni în raport cu dolarul american, coborând la sub 0,99 dolari, pentru prima dată în aproape două decenii, după decizia Rusiei de a opri livrarea gazelor prin principala sa conductă spre Europa, Nord Stream 1, decizie care a sporit temerile privind evoluția prețurilor energiei și a creșterii economice, transmite Reuters.

În tranzacțiile din Asia, moneda euro se tranzacționa la 0,9880 dolari, cel mai scăzut nivel din 2002.

Sâmbătă, Rusia ar fi trebuit să reia fluxurile prin gazoductul Nord Stream dar nu a respectat termenul limită, din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanță la unica stație de comprimare aflată încă în funcțiune.


Decizia a coincis cu anunțul G7 (principalele țări industrializate din lume) privind un plan care vizează implementarea unui plafon global de preț pentru produsele petroliere și țițeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opțiuni pentru impunerea unei limite de preț la energie.

“Nu putem avea încredere în perspectivele pentru gazele naturale în Europa, iar aceste evoluții au un impact negativ față de euro, regiunea fiind puternic dependentă de deciziile lui Vladimir Putin”, a apreciat Osamu Takashima, analist la Citigroup Global Markets.

În tranzacțiile din Asia, monedele din Japonia, Australia și China s-au depreciat față de dolar, din cauza sporirii riscurilor geopolitice și a efectelor încetinirii economiei globale.

Săptămâna aceasta vor avea lor reuniuni ale băncilor centrale, analiștii estimând o majorare a dobânzii de 75 puncte de bază în Europa și de 50 puncte de bază în Australia. De asemenea, luna aceasta Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea majora dobânda cu 75 puncte de bază, după publicarea datelor privind evoluția solidă a pieței forței de muncă.


Valurile de căldură din Europa au afectat deja aprovizionarea cu energie și sporesc temerile că vor exista perturbări în această iarnă, care vor afecta semnificativ activitatea economică.

De la introducerea sa în circulație în 1999, moneda euro a petrecut foarte puțin timp sub nivelul de paritate cu dolarul. Ultima dată când a fost în această situație a fost între 1999 și 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari în luna octombrie 2000.

Chiar dacă are o istorie relativ scurtă de două decenii, moneda euro este a doua cea mai căutată valută pe piețele mondiale de schimb valutar, iar tranzacțiile zilnice euro/dolar sunt cele mai mari de pe piața valutară globală, care are o valoare de 6.600 de miliarde de dolari pe zi.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: