luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iulie, 2022

Euro a scăzut marți la minimul ultimelor două decenii în raport cu dolarul american, cea mai recentă creștere a prețurilor la gaze din Europa alimentând noi temeri cu privire la riscul de recesiune din regiune, iar revenirea randamentelor la titlurile de stat din SUA sprijinind întărirea monedei americane, transmite Reuters.

Deprecierea de 1,2% a monedei unice europene în raport cu dolarul a dus la scăderea acesteia la cel mai slab nivel de la sfârșitul anului 2002. Și alte monede au fost sub presiune marți. Yenul japonez s-a tranzacționat din nou aproape de minimele din ultimii 24 de ani, în timp ce coroana Norvegiei a scăzut cu 1,2%, deoarece lucrătorii din sectorul gazelor au intrat în grevă.

Economiștii au avertizat că riscurile ca Europa să cadă într-o nouă recesiune cresc în mod cert după ce o altă creștere de 17% a prețurilor la gaze naturale atât în Europa, cât și în Marea Britanie va împinge inflația pe noi culmi.


Preocupările cu privire la modul în care va reacționa Banca Centrală Europeană (BCE) au alimentat depreciere, în special după ce șeful băncii centrale a Germanei, Joachim Nagel, s-a pronunțat împotriva planurilor BCE de a încerca să protejeze țările foarte îndatorate de creșterea ratelor dobânzilor.

„Va fi în continuare foarte dificil pentru euro să se redreseze într-un mod semnificativ, având în vedere înrăutățirea situației energetice și a întețirii riscurilor la adresa creșterii economice”, a precizat șeful de cercetare a pieței globale al MUFG, Derek Halpenny.

Monedele din Europa de Est au resimțit, de asemenea, presiunea, statele din regiune fiind unele dintre cele mai dependente de gazul rusesc.

Principalul indice al MSCI care urmărește evoluția valutelor din regiune a atins cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, monede precum forintul maghiar, zlotul polonez și leul românesc înregistrând deprecieri între 1,6-2,3% față de dolar.


Banca Națională a României (BNR) a afișat marți un curs de referință de 4,8088 lei/dolar, în creștere cu 1,56% față de ziua anterioară.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: