joi

25 aprilie, 2024

6 iulie, 2022

Tendința spre paritatea dintre euro și dolar a devenit inevitabilă, potrivit analiștilor Citibank, iar previziunile celor de la Nomura chiar coboară valoarea unui euro sub cea a unui dolar, potrivit Reuters.

Moneda unică europeană a atins marţi cel mai redus nivel din 2002 încoace (1,0283 dolari) după ce a pierdut 10% de la începutul anului.

Euro este deosebit de vulnerabil, având în vedere dependenţa puternică a Germaniei, Italiei şi altor ţări de gazele ruseşti şi teama de o nouă criză a datoriilor în zona euro, alimentată majorările previzibile ale dobânzii de politică monetară ale Băncii Centrale Europene (BCE).


„Toate acestea înseamnă că euro va scădea în continuare, iar pieţele îşi dau seama de asta. (…) Ne aşteptăm la paritate şi întrebarea este dacă aceasta va fi de ajuns sau dacă poate scădea şi mai mult. Credem că se poate”, a declarat Jordan Rochester, strateg FX (piață valutară) la Nomura Securities.

Punctul de paritate este crucial din punct de vedere psihologic, pe care l-a atins ultima dată la mijlocul anului 2002, când euro era în vârstă de numai 3 ani.

Piața ar putea să nu oprească deprecierile nici faţă de francul elveţian, lira sterlină sau yen, care au dus euro la minimele ultimilor ani.

Nomura: 1 euro = 0,95 dolari cel mai devreme în august

Analiştii Nomura şi-au redus ţinta prognozei pentru euro/dolar la 0,95 dolari şi au spus că paritatea ar putea fi atinsă cel mai devreme în august.


Citibank spune că trecerea la paritate este ”inevitabilă”.

Mai mult, Nomura spune că nivelul de 0,95 dolari nu are mare importanță istorică, din moment ce, după crearea sa, euro a scăzut de la 1,17 dolari până la 0,82 dolari, în octombrie 2002.

De la scumpirea gazelor la recesiune

Scumpirea gazelor și eventualitatea reducerii tot mai mari a livrărilor rusești provoacă teama de o criză energetică majoră europeană în această iarnă.

Preţurile gazelor naturale s-au dublat faţă de minimele din iunie şi au crescut cu 465% în ultimul an. Zona euro importa aproximativ 40% din necesarul de energie din Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Și peste toate, lucrătorii norvegieni din sectorul petrolului tocmai au intrat în grevă, ceea ce ar putea scoate de pe piaţă 292.000 de barili echivalent petrol de gazelor naturale.

Astfel că economiştii se aşteaptă ca zona euro să intre în recesiune mai repede decât alți. Nomura se aşteaptă la o contracție de 1,7% a PIB-ului, începând din trimestrul al treilea.

„Riscurile de recesiune şi încetinirea creşterii economice europene pe care le vedem determină aceste mişcări (ale euro)”, a declarat Grace Peters, şefa de strategie de investiţii în regiunea EMEA la JPMorgan Private Bank.

Deprecierea monedei euro este nouă problemă pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se confruntă cu o inflaţie record, deoarece o monedă slabă crește preţurile importurilor.

Este de aşteptat ca BCE să înceapă să crească dobânzile în această lună, prima sa creştere efectuată din 2011 încoace.

Creşterea preţurilor energiei amplifică deja riscurile de recesiune, aşa că pieţele monetare au redus aşteptările privind o majorare agresivă a dobânzilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: