28 august, 2023

Franţa va interzice în școlile publice portul abaya, a anunţat duminică ministrul Educaţiei, Gabriel Attal, care a precizat că decizia a fost luată în numele laicităţii, pentru a pune capăt controverselor din jurul acestui veşmânt larg şi lung purtat în mod tradiţional de unele eleve musulmane.

„Am decis să nu se mai poarte abaya la şcoală”, a declarat Gabriel Attal duminică seara la postul de televiziune TF1, citat de BBC.

„Când intraţi într-o clasă, trebuie să nu puteţi identifica religia elevilor atunci când îi priviţi”, a explicat Attal, duminică.


Aceasta este prima decizie politică majoră a minisrului Attal (34 de ani), care a fost numit la Educație în această vară.

Abaya, din ce în ce mai purtată în școli

Mișcarea vine după luni de dezbateri cu privire la purtarea abayei în școlile franceze.

Îmbrăcămintea este purtată din ce în ce mai mult în școli, ceea ce a dus la o divizare politică în legătură aceasta, partidele de dreapta susținând o interdicție, în timp ce formațiunile de stânga și-au exprimat îngrijorarea pentru drepturile femeilor și fetelor musulmane.

„Secularismul înseamnă libertatea de a se emancipa prin școală”, a spus Attal pentru TF1, argumentând că abaya este „un gest religios, menit să testeze rezistența republicii față de sanctuarul secular pe care trebuie să îl constituie școala”.


Problema acestei ţinute tradiţionale este una sensibilă, Consiliul Francez de Cult Musulman (CFCM) apreciind la rândul său că abaya nu este un însemn religios musulman. Portul abaya este „mai ambivalent decât un văl”, potrivit lui Haoues Seniguer, specialist în islamism.

Separare strictă între stat şi religie

Se estimează că între 3,5 şi 6 milioane de musulmani trăiesc în această ţară cu 67 de milioane de locuitori.

Afişarea în public a unor simboluri văzute ca religioase a provocat în mod repetat controverse, în special atunci când este vizat islamul.

Franța a impus o interdicție strictă a semnelor religioase în școli încă din secolul al XIX-lea, inclusiv a simbolurilor creștine, cum ar fi cruci mari, într-un efort de a reduce orice influență catolică din învățământul public.

De-a lungul anilor, legislația a fost actualizată, pentru a reflecta schimbarea din structura populației, și include acum burqa musulmană și kippa evreiască.

Legislația adoptată de Franța pentru interzicerea unor articole de vestimentație religioase:

  • În 1994, a fost adoptată o lege ce permite doar portul de simboluri religioase discrete în şcoli.
  • Zece ani mai târziu, portul de văl pe cap în şcoli a fost total interzis, dar nu şi al acoperământului evreiesc kipa sau al crucii creştine.
  • În 2010 a urmat interzicerea de a purta în public văl islamic integral, care acoperă toată faţa.

Noua decizie a actualului ministru francez al învăţământului a fost aplaudată de dreapta politică. Eric Ciotti, din partea partidului Republicanii, a scris pe platforma X (fostă Twitter): „Noi am cerut de mai multe ori interzicerea abaya în şcolile noastre. Salut decizia ministrului educaţiei naţionale care ne dă dreptate”.

În schimb, Clementine Autain, parlamentară franceză din partea partidului de stânga Franţa Nesupusă (LFI), şi-a exprimat indignarea în legătură cu „poliţia vestimentară”, calificând drept „neconstituţional” şi „contrar principiilor fondatoare ale laicităţii” anunţul lui Gabriel Attal.

****

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: