sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 martie, 2023

Aproximativ 30% din părinții chestionați în cadrul unui sondaj efectuat de către Federația Națională a Părinților – Eduport, consideră că religia nu ar trebui să fie probă la bacalaureat, iar 39% consideră că această materie opțională poate fi probă doar pentru absolvenții învățământului vocațional teologic. Doar 22,6% din părinții chestuionați aprobă introducerea religiei ca probă, indiferent de profilul liceului.

De asemenea, părinții care au răspuns la sondaj resping și proba suplimentară de la bacalaureat, anunțată de ministrul Ligia Deca la prezentarea legilor educației. Aproximativ 68% din părinți au răspuns cu NU la întrebarea: “În opinia dumneavoastră, examenul de bacalaureat ar trebui să conțină o probă la o disciplină din afara profilului/specializării absolvit(e)?”

(Citește și: „Cultele cer ca religia să devină probă opțională la Bacalaureat. BOR: promovarea „diversității sexuale” în școală este nocivă„)

Sondajul s-a desfășurat în perioada 20-22 martie și a urmărit să stabilească “percepția părinților în legătură cu unele propuneri de modificare a Proiectului Legii Învățământului Preuniversitar „România Educată”, privitoare la modul de susținere a examenului de bacalaureat, subiect intens dezbătut în spațiul public.” Potrivit Federației, au participat 41.637 de persoane.


Un procent important al celor care au răspuns la întrebări, 57,9%, este reprezentat de părinți
care au studii universitare și postuniversitare, 34,4% dintre părinți având o educație de nivel liceal
și 7,7% de nivel gimnazial, ceea ce ne arată faptul că majoritatea respondenților sunt părinți cu un
nivel ridicat de educație.

Bacalaureatul – o probă în plus, de verificare a competențelor de bază

Bacalaureatul va avea tot atâtea probe scrise ca acum, în sesiunea de vară/toamnă, iar cele de competențe și o probă complementară vor putea fi date în timpul clasei a XII-a, conform unei prezentări a legilor educației susținută de ministrul Deca la începutul lunii martie.

„În sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

  • Elevii de clasa a XII-a vor susține două probe lingvistice: la limba străină 1 și limba străină 2.
  • La profilul uman, proba complementară va fi susținută la matematică sau științele ale naturii. Elevii de la real vor alege una dintre disciplinele: istorie, logică, filozofie, psihologie.

„Examenul de bacalaureat. Așa cum spuneam, se pliază pe fiecare profil, deci vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme”, a mai spus ministrul.


Apare în plus o probă așa-zis complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii. Pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filozofie, psihologie.

Notarea, fiind vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem „admis” sau „respins”.

Cultele consideră că religia este discriminată prin neincluderea ei ca probă la bacalaureat

Cultele religioaseau solicitat, într-o scrisoare comună trimisă Ministerului Educației, ca Religia să poată fi aleasă de absolvenți ca disciplină de examen la Bacalaureat, la fel ca alte materii din trunchiul comun. De asemenea, cei 13 reprezentanți ai cultelor ce semnează scrisoare mai solicită eliminarea din școli a unor subiecte precum diversitate sau orientare sexuală.

Neincluderea Religiei printre probele de bacalaureat la alegere reprezintă discriminarea acestei materii de studiu, în raport cu celelalte discipline ce pot fi alese pentru examenul de Bacalaureat, precizează scrisoarea comună:

„Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: