marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iulie, 2021

franta islamismControversata lege privind combaterea islamismului radical şi „întărirea principiilor republicane” a fost adoptată de Adunarea Naţională a Franţei vineri seară, după mai multe luni de dezbateri.

Legea prevede facilitarea dizolvării asociaţiilor care pun la îndoială valorile franceze, conține mai multe măsuri de prevenire a căsătoriilor forţate şi stabileşte pedepse împotriva discursurilor online de ură.

Preşedintele Emmanuel Macron şi guvernul său vor să contracareze astfel influenţa islamului radical acolo unde tinerii sunt cel mai vulnerabili – în anumite moschei, în apropierea şcolilor şi în mediul online.


Șeful statului francez a anunţat proiectul noii legi în octombrie, când a promis să combată separatismul islamist după o serie de atacuri teroriste ce au costat vieţile a peste 250 de persoane.

„Ne dotăm cu mijloacele de a lupta împotriva celor care folosesc abuziv religia pentru a pune la îndoială valorile Republicii”, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin, citat de dpa, agenție preluată de Agerpres.

În vreme ce prim-ministrul Jean Castex a subliniat în mod repetat că legea nu este îndreptată împotriva religiei islamice, criticii spun că în ea există elemente care îi dezavantajează pe musulmani.

‘Nu vom pune niciodată semnul egal între islamismul radical şi musulmani, şi cred că musulmanii sunt printre primele victime ale acestei ideologii’, declara Castex într-un interviu pentru Le Monde la sfârşitul anului trecut.


Conservatorii, pe de altă parte, consideră legea ca insuficientă.

Potrivit cotidianului Le Figaro, atât stânga, cât şi dreapta vor să o conteste la Consiliul Constituţional.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: