1 iunie, 2023

Greva continuă, întrucât nu s-a schimbat nimic din poziționarea membrilor de sindicat, iar oferte suplimentare nu au fost prezentate din partea coaliției, au explicat liderii federațiilor organizatoare a conflictului, joi, la ieșirea de la o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului. Această rundă de negocieri a avut loc imediat după ce executivul a aprobat în ședință extraordinară OUG cu majorarea de 1.000 de lei brut acordată profesorilor pentru a-i convinge să închidă greva generală.

Marius Nistor, președintele Spiru Haret, a explicat că profesorii a cerut miercuri seara, când au refuzat oferta majorării cu 1.000 de lei brut, ca grila finală să fie aplicată în integralitate de luna aceasta. „Nu există alt mandat, nu avem ce discuta”, a completat acesta.

„Oamenii au semnat, și-au asumat prin semnătură această grevă. Oamenii decid când se va ieși din grevă”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI, întrebat ce se va întâmpla în continuare.

(Citiți și: ”UPDATE / Sindicatele din Educație resping oferta de creștere a salariului cu 1.000 de lei brut. Ei cer acum 60%”)


De menționat că miniștrii Muncii și Educației, Marius Budăi și Ligia Deca, au făcut declarații, împreună cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, în timp ce liderii sindicali ieșeau din Palatul Victoria.

OUG cu cei 1.000 de lei brut acordați la salariul de bază, adoptată

Aprobarea ordonanței a fost precedată de un discurs al premierului Nicolae Ciucă în care acesta a explicată că OUG este o garanție că executivul își va păstra promisiunile legate de majorările treptate de salariu:

„Din perspectiva noastră, este garanţia încrederii că discutăm despre un proces ireversibil, care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educaţiei şi la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din educaţie. Este momentul să recunoaştem că astăzi România nu-şi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VIII-a, sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul şi trebuie să intre în examenul de Bacalaureat. Sunt aspecte pe care le-am avut şi le avem în continuare în vedere astfel încât să intrăm în normalitate şi să asigurăm coerenţă întregului proces de transformare şi de modernizare a educaţiei în România”, a declarat premierul.

Conform OUG, cadrele didactice vor primi o majorare a salariului cu un brut de 1.000 de lei, iar personalul auxiliar – 400 de lei, începând cu 1 iunie.


De asemenea, Educația va ajunge la grila dorită în 2026, până atunci urmând să aibă loc creșteri etapizate, începând cu ianuarie 2024, când va fi acordată un plus la salariu de 40% din diferența rămasă până în 2026. restul de 60% se va distribui astfel: 30% în 2025 și 30% din majorare în 2026.

În 2026, grila de salarizare pentru Educație va porni de la un salariu net de 4.000 de lei pentru profesorii debutanți, pe care se vor aplica indicii de ierarhizare.

Impactul acestei ordonanțe va fi anul acesta de aproape 2,2 miliarde de lei, din care 1,86 de miliarde reprezintă cheltuielile de personal suplimentare, iar 306 milioane sunt transferurile între instituții.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: