marți

23 aprilie, 2024

9 mai, 2019

La începutul lui 2018, numărul companiilor aflate în dificultate a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, inversând, pentru prima dată balanța între companii sănătoase și companii în dificultate, arată un studiu dat publicității joi de către CITR Group.

Deși numărul companiilor de impact (cu active peste un milion de euro) crește comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora în piață rămâne neschimbat, iar valoarea lor ca pondere în economie crește exponențial.

Mai mult de jumătate din cele aproape patru milioane de salariați din România sunt angajați în companii de impact.

(Citiți și: ”Studiu: Fantomele consumului – două treimi din firmele subcapitalizate nu au venituri”)


La începutul anului 2018, în România își desfășurau activitatea 29.000 de companii cu active peste un milion de euro.

Studiul CITR Group mai arată că 4% din companiile românești concentrează 79% din business și produc o cifră de afaceri de 237 miliarde de euro, în creștere cu 14% față de anul precedent.

Anca Manițiu, CEO CIT Restructuring: „De la an la an remarcăm o concentrare tot mai mare a pieței, din perspectiva cifrei de afaceri, în jurul companiilor de impact. Deși ponderea companiilor mici se menține într-un procent covârșitor de 96%, acestea au un impact din ce în ce mai mic. Importanța lor economică, dată de volumul business-ului realizat, se diminuează continuu, dinamică ce conduce la o polarizare tot mai puternică a mediului de afaceri, între companii de impact și restul companiilor, dar și la o accentuare a decalajelor în interiorul categoriei de impact, între companiile finanțabile, care performează tot mai bine pe zi ce trece și cele cu dificultăți, ale căror indicatori se deteriorează.”

În urma analizei realizate de experții CITR Group reiese că gradul de îndatorare median își păstrează trendul de creștere, activele imobilizate au un randament de utilizare mai slab, iar managementul capitalului de lucru, exprimat prin încasarea creanțelor și mișcarea stocurilor, se înrăutățește ușor.


Numărul companiilor care se îndatorează peste 70% crește la 43%, majoritatea având un grad de îndatorare sub 70%.

În ceea ce privește economia românească, specialiștii CITR Group au constatat că aceasta se centrează în intervalele de profitabilitate 0%-20% și un grad de îndatorare de până în 50%, cu o durată de recuperare a creanțelor de 70 de zile.

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR: „Mediul de business românesc, la 30 de ani de economie de piață, arată ca un motor care se supraîncălzește. Suntem o țară cu un business susținut de doar 4% din totalul companiilor, iar din acest procentaj mic, majoritatea (51%) înregistrează dificultăți. Impactul menținerii unui număr covârșitor de companii de impact în zona de dificultate pune în pericol stabilitatea comunității în care acestea activează și a ecosistemului de business. Ponderea mare a cifrei de afaceri pe care acestea o generează în piață crește importanța lor pentru populația activă și necesitatea ca acestea să fie sănătoase. Or procentul lor mic și gradul mare de dificultate pe care îl manifestă, prin indicatorii analizați, ne arată cât de vulnerabil este mediul de business românesc.”

Din punct de vedere al profitabilității mediane (net profit %), cele mai profitabile sectoare la începutul anului 2018 au fost sănătate (cca 10%), agricultură (9%) și activități hoteliere (8%). Industria IT a generat o profitabilitate mediană de cca 5%, în vreme ce industria prelucrătoare, care contribuie major în vânzări, are o profitabilitate mediană de cca 3%.

Specialiștii CITR Group se așteaptă ca în 2019 numărul companiilor în dificultate să crească, pe fondul unei decelerări puternice a creșterii economice înregistrate în anii precedenți.  „Cu o adâncire a deficitului de cont curent și bugetar și cu presiune pe inflație, avem semnale că structura companiilor se va modifica printr-o creștere ca pondere a companiilor restructurabile și a celor insolvabile. Ne așteptăm la o polarizare mai adâncită decît în 2018, companiile sănătoase vor performa tot mai bine, iar cele cu dificultăți vor înregistra o înrăutățire, care, coroborată cu schimbări macroeconomice, să creeze elemente de risc semnificative pentru perioada următoare. Este posibil să asistăm la o creștere a dezechilibrelor”, anunță experții CITR Group.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: