joi

25 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2021

Trei state din Europa Centrală și de Est – Slovacia, Cehia și Lituania – ar putea coopera cu Taiwanul într-unul dintre domeniile strategice și în mare deficit în acest moment, cel al semiconductorilor, conform anunțului unui oficial de la Taipei.

Colaborarea este privită favorabil de Bruxelles, având în vedere că UE curtează firmele taiwaneze să producă semiconductori în blocul comunitar și devine tot mai posibilă în contextul consolidării relațiilor diplomatice dintre Taiwan și Uniune.

Taiwan, o mare putere în domeniul semiconductorilor graţie unor giganţi precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC, cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume), a devenit principalul actor în eforturile de rezolvare a deficitului de aprovizionare cu cipuri, care a forţat închiderea mai multor uzine de automobile din întreaga lume.


TSMC construieşte o fabrică pentru producţia de cipuri în statul american Arizona, o investiţie de 12 miliarde de dolari, însă până acum nu a sugerat că ar fi interesată de o facilitate similară în Europa, în pofida eforturilor UE.

Joi, însă, Kung Ming-hsin, care conduce Taiwan’s National Development Council, a declarat jurnaliştilor că, după recenta sa vizită în Slovacia, Cehia şi Lituania, toate cele trei ţări vor să colaboreze cu Taiwanul în domeniul cipurilor.

Oficialul citat a adăugat că Taiwanul va înfiinţa grupuri de lucru cu cele trei ţări pentru a analiza modul în care ar putea fi posibilă o cooperare. De asemenea, Taiwanul va acorda burse pentru pregătire tehnică.

„Întregul lanţ de aprovizionare cu semiconductori este enorm. Multe ţări pot juca roluri diferite”, a spus Kung.

Relații tot mai strânse între Taiwan și UE


Autorităţile de la Taipei au dorit să îşi exprime recunoştinţa faţă de cele trei state est europene pentru donaţiile lor sub formă de vaccinuri anti COVID-19 şi, în cazul Lituaniei şi Cehiei, şi pentru sprijinul oferit Taiwanului în contextul creşterii presiunilor politice venite din partea Chinei.

Nici UE şi nici statele membre nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, insulă autonomă pe care China o consideră parte a teritoriului său, însă autorităţile de la Taipei vor să îşi consolideze relaţiile cu blocul comunitar, punând accent pe valorile comune ale libertăţii şi democraţiei. La rândul său, Comisia Europeană a propus o legislaţie care să crească producţia de cipuri şi mizează pe implicarea Taiwanului în acest proces.

Kung a apreciat că va fi greu pentru Europa să îşi crească producţia de cipuri prin eforturi proprii.

„Aşa că speră că va coopera cu Taiwanul”, a adăugat acesta.

Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu a efectuat la începutul lunii noiembrie un turneu european, care a cuprins vizite ale acestuia în două dintre statele UE ce ar putea beneficia de investiții în domeniul semiconductorilor: Cehia și Slovacia.

De asemenea, reamintim că Beijingul și-a rechemat ambasadorul din Lituania și a cerut ministerului de Externe de la Vilnius să procedeze similar, după ce autoritățile de la Vilnius au decis stabilirea derelații diplomatice cu Taiwan.

Ministrul chinez de Externe a acuzat în august Lituania că ignoră ”potențialele consecințe” ale apropierii de Taiwan. ”Decizia încalcă cu îndrăzneală spiritul relațiilor diplomatice între China și Lituania și subminează grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”, a transmis ministerul de externe de la Beijing.

Comisarul european pentru concurență: SUA și UE trebuie să evite o cursă a subvenţiilor

Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, avertiza săptămâna aceasta că Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să evite o cursă a subvenţiilor în graba lor de a sprijini producţia de semiconductori, pe fondul deficitului global de cipuri. Declarația făcea referire la eforturile celor două de a atrage marile companii taiwaneze din domeniu.

„Trebuie într-adevăr să evităm o cursă a subvenţiilor, care ne-ar dezavantaja pe toţi (…) În actualele circumstanţe, ar putea fi o tentaţie la care să fie prea greu de rezistat pentru companiile care încearcă să învrăjbească guvernele pentru a vedea cine dă mai mult. Riscul, desigur, este ca plătitorii de taxe, americani sau europeni, să plătească nota de plată şi să obţină probabil foarte puţin de pe urma investiţiei”, a explicat oficialul UE.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, analizează un plan ce prevede investiţii cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunţat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa.

Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autorităţile din Statele Unite şi Europa să subvenţioneze producţia.

TSMC anunţase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construcţia fabricii din Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024.

Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă aşa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă şi mai puţin eficientă, folosită la prima sa fabrică.

O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 şi 25 miliarde de dolari, susţin sursele.

Politica UE privind ajutorul de stat pentru producţia de semiconductori va căuta să evite o cursă a subvenţiilor, iar companiile trebuie să aibă ca obiectiv diversificarea, pentru a asigura un lanţ de aprovizionare robust în blocul comunitar, a anunţat Comisia Europeană.

„Obiectivul trebuie să fie o diversificare în rândul partenerilor care împărtăşesc aceeaşi viziune, pentru a construi un lanţ de aprovizionare rezilient şi pentru a evita eşecul”, a mai declarat Margrethe Vestager.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: