duminică

12 mai, 2024

28 decembrie, 2023

Federația Sanitas anunță strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului de muncă, după ce Guvernul a decis să majoreze doar salariile funcționarilor publici, nu și pe cele ale celorlalți angajați din direcțiile de sănătate publică. Nemulțumiți sunt și angajații din instituțiile subordonate Ministerului Muncii, întrucât creșterile le vor fi acordate în două tranșe.

Toate aceste măsuri sunt prevăzute în proiectul de OUG pentru pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară, document ce a fost analizat în ședința de joi a Guvernului.

Proiectul de OUG care a stârnit mânia unor categorii de bugetari

Proiectul de OUG reglementează creșterile salariale mai mari, din domeniile exceptate din așa-numita ordonanță trenuleț, care a stabilit majorarea cu 5% a salariilor bugetarilor.


Proiectul de OUG vizează în primul rând personalul din învățământ, care primește în plus 20%, față de salariul din decembrie 2023, dar în două tranșe, după cum s-a și discutat la ultima întâlnire dintre guvernanți și sindicate: 8% de la 1 ianuarie 2024 și 12% de la 1 iunie. Procentul total de 20% echivalează cu 50%, raportat la salariile existente înainte de greva generală de la începutul verii.

Pentru personalul ne-didactic din sistemul de educație, sunt prevăzute următoarele majorări:

  • începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, salariile de bază se majorează începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă, din luna decembrie 2023
  • se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

De asemenea, în OUG mai sunt menționate și alte categorii, precum:

  • salariații direcțiilor de sănătate publică și cei din instituțiile Ministerului Muncii (creștere eșalonată în două tranșe)
  • pentru personalul instituțiilor prefectului, cu excepția serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, serviciului public comunitar de pașapoarte și a funcțiilor de demnitate publică, drepturile salariale aferente se stabilesc la nivelul celor prevăzute pentru Secretariatul General al Guvernului
  • angajații Corpului controlorilor delegaţi din cadrul Ministerului Finanţelor, care derulează activităţi, în baza fişelor de post, constând în asigurarea conformităţii reglementărilor legale în domeniul controlului financiar preventiv, precum şi exercitarea controlului financiar preventiv delegat la ordonatorii de credite care gestionează fonduri europene, beneficiază de majorarea salariului de bază cu până la 25%, în raport cu timpul efectiv alocat activităţilor în acest domeniu, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanţelor, pe perioada desfăşurării acestor activităţi

Sanitas strânge semnături pentru declanșarea conflictului de muncă

Federaţia SANITAS ameninţă cu declanşarea conflictului colectiv de muncă, întrucât numai o parte din angajaţii din direcțiile de sănătate publică, şi anume funcţionarii publici, vor primi majorarea salarială promisă. Astfel, din cei 4.800 de salariaţi ai DSP-urilor, cresc doar veniturile a 1.800 de angajați.


”Guvernul României continuă să facă greşeală după greşeală! Sau poate nu greşeşte ci îşi plănuieşte fiecare mişcare atent, pentru a obţine efectul garantat al politicii DEZBINĂ ŞI CONDU! ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară cuprinde şi creşteri salariale pentru angajaţii din DSP-uri, dar ce să vezi? Numai pentru o parte dintre ei şi anume funcţionarii publici! Adică, din 4800 de salariaţi, cresc veniturile numai pentru 1800! ”, explică Federaţia Sanitas.

Protest spontan la Casa de Pensii Timiș

Un protest spontan are loc joi la Casa Judeţeană de Pensii din Timişoara, angajaţii fiind nemulţumiţi că Guvernul nu le măreşte salariile de la 1 ianuarie aşa cum le-a promis, ci că majorarea se face în două tranşe, prima în ianuarie 2024 şi cea de-a doua în iunie 2024, transmite News.ro.

”Este un protest spontan pentru că guvernanţii nu s-au ţinut de cuvânt. Am primit OUG cu modificarea salariala si vor sa ne dea firimituri, jumătate din ce s-a negociat în prima fază, alinierea cu salariile CNPP. Adică jumătate ne dă în luna ianuarie şi cealaltă jumătate în luna iunie 2024. Altceva s-a negociat şi acum nu se respectă”, a declarat Maria Vişan de la Casa de Pensii Timiş.

Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii din Timiş, angajaţii vor relua greva generală din data de 3 ianuarie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: