Angajații din instituțiile subordonate Ministerului Muncii continuă protestele și au intrat miercuri în grevă de avertisment, pentru două ore. Dacă nu vor obține creșterea imediată a veniturilor salariale, până la nivel altor colegi din categoria ocupațională Administrației, ei amenință cu grevă generală și o demonstrație de proporții în fața sediului ministerului, luni, 27 noiembrie.
Angajații au oprit lucrul în toate instituţiile Ministerului Muncii: Casele Judeţe de Pensii, Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cât şi Inspectoratelor Teritoriale de Muncă.
Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii acuză că niciun guvern nu a acordat atenţia cuvenită acestor instituții, ceea ce a dus la rămânerea mult în urmă a salariilor, comparativ cu cele din alte sectoare din administraţie, în ciuda condiţiilor de muncă dificile şi a lipsei de personal acută.
Organizația solicită salarii egale cu cele ale angajaţilor din alte instituţii din administraţie, precum ANAF, sănătate şi APIA, unde veniturile sunt cu cel puțin 2.000 de lei mai mari.
Salariul mediu în instituţiile Ministerului Muncii este de 3.775 de lei, cu vechime în muncă de peste 20 de ani, iar ca venituri, în ansamblu, se merge către o medie de 4.500-4.600 de lei, deoarece se adaugă unele „elemente variabile”, respectiv indemnizaţie de hrană, spor pentru condiţii vătămătoare.
„Nu înţelegem de ce, făcând parte din aceeaşi familie ocupaţională – Administraţie, diferenţele între noi şi alte categorii de colegi sunt de mai bine de 2.000 lei net pe lună. Ne considerăm nedreptăţiţi şi, din acest motiv, solicităm şi identificarea unei soluţii în acest sens, cu atât mai mult cu cât noi nu am mai beneficiat de nicio majorare din 2018. Şi pentru noi au crescut preţurile, şi noi avem familii acasă”, a declarat pentru Agerpres Mihaela Dună, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM).
O altă nemulțumire vizează blocarea posturilor şi anularea posturilor vacante, ceea ce a provocat o supraîncărcare și suprasolicitarea personalului existent, care se confruntă cu un volum de muncă mult peste programul normal de lucru de opt ore.
O nouă instituție se alătură protestelor pentru majorări salariale: protest spontan la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității
Un protest spontan are loc miercuri dimineață la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Angajații instituției sunt nemulțumiți de salarii.
Angajații solicită o majorare salarială cu 25% și calcularea sporului de condiţii vătămătoare, în cuantum de 15%, aşa cum este prevăzut în ordinele de numire în funcţie, respectiv în contractele individuale de muncă.
„Ca rezultat al eşecurilor tuturor demersurilor întreprinse atât de angajaţii C.N.S.A.S., prin intermediul organizaţiilor sindicale, cât şi de conducerea C.N.S.A.S., în materie salarială, angajaţii instituţiei noastre se află într-o situaţie discriminatorie faţă de colegii din alte instituţii publice din administraţia publică centrală, încă de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017, fapt care a creat şi continuă să provoace o stare de nemulţumire profundă, fiind trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici. Diferenţele salariale la care facem referire sunt foarte mari. Considerăm inadmisibilă perpetuarea acestei situaţii de fapt şi prezentăm în consecinţă următoarele”, se arată în comunicat.
Tot miercuri dimineață, Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii organizează o grevă de avertisment, angajaţii fiind nemulţumiţi că niciun guvern nu a ”tratat Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe măsura importanţei pe care o are”, deşi are activitate directă cu publicul. Sindicaliştii reclamă că salariile sunt mult mai mici decât ale celor din alte sectoare din administraţie, deşi condiţiile de muncă sunt dificile, iar lipsa de personal este acută.
Federația Sindicatelor din Administrație: Politica salarială discriminatorie a dus în această situație și riscă să blocheze instituții cu rol în alegeri
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA își declară miercuri susținerea pentru acţiunile de protest spontane ale salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul ”Administraţie publică” şi atrage atenţia că politica salarială discriminatorie a Guvernului creează tensiuni care riscă să ducă la blocarea activităţii unor instituţii cu rol în gestionarea proceselor electorale de anul viitor.
”FNSA solicită adoptarea unui pachet de măsuri legislative care să anuleze restricţiile în aplicarea actualei legi de salarizare, impuse discreţionar unor categorii de salariaţi din sectorul bugetar. Mai exact, solicităm aplicarea în integralitatea ei a LEGII-CADRU Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, au transmis sindicaliştii FNSA, într-un comunicat de presă.
”Guvernul României trebuie să înceteze amăgirea salariaţilor prin promisiunea unei noi legi de salarizare, justificând că aceasta va elimina discriminările salariale între diferite categorii de salariaţi”, menționează comunicatul.
Practica ce a dus la creșterea inechităților de salarizare
Counicatul FNSA arată și originea acestor inechități de salarizare, care s-au accentuat prin nerespectarea Legii salarizării unitare a bugetarilor:
”Marea majoritate a discriminărilor din prezent sunt generate de aplicarea diferenţiată şi discreţionară a prevederilor actualei legi, prin OUG-uri succesive care au stabilit derogări pentru unele categorii de salariaţi de la prevederile actualei legi, mai exact raportarea drepturilor salariale la valoarea actuală a salariului minim garantat în plată sau alte drepturi ce derivă din acest principiu al legii. Considerăm că perpetuarea acestor practici înşelătoare va genera, în anul 2024, convulsii sociale şi proteste ample ale salariaţilor”.
Potrivit sidnicaliștilor, și ordonanța cu măsuri pentru reechilibrare situației bugetare lasă spațiu pentru discriminări îngtre diferite instituții: ”Prin legea de austeritate recent adoptată, formula legislativă este susceptibilă de abuzuri deoarece nu sunt definite mecanisme de control specifice, toată contrucţia fiind făcută pe repede înainte, fără consultare”.
Valul actual de proteste, declanșat de majorările pentru lucrătorii din casele județene de sănătate
Sindicaliștii din casele județene de asigurări de sănătate au lansat în noimebrie proteste și au anunțat pentru mijlocul lunii o demonstrație în fața sediului Guvernului.
Pe 14 octombrie, în timp ce sindicaliști din București și din teritoriu așteptau începerea protestului din Piața Victoriei, Camera Deputaților a aprobat modificările legislative ce le majorează salariile. Votul deputaților a fost primit cu aplauze de cei sosiți la miting.
Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări județene, înghețate la nivelul anului 2018, vor fi stabilite „la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”, prevede unul dintre articolele votate marți.
Succesul angajaților din casele județene de sănătate a fost urmat de declanșarea conflictelor de muncă în mai multe instituții unde nu au mai fost efectuate creșteri salariale de mai mulți ani – direcțiile de sănătate publică și, ulterior, instituțiile din subordinea Ministerului Muncii.
****