miercuri

29 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2023

Proteste au loc și vineri, la mai multe instituții din subordinea Ministerului Muncii și în direcțiile județene de sănătate publică, unde salariile nu au mai fost majorate de șapte ani, nici măcar cu rata inflației. Nemulțumiții acuză un tratament discriminatoriu, comparativ cu alte categorii de bugetari, și solicită salarii similare cu cele ale colegilor de la nivel central. Toți amenință că săptămâna viitoare vor întrerupe lucrul, pe termen scurt, iar dacă nu vor primi nicio ofertă din partea Guvernului, vor intra în grevă generală

Lucrătorii din direcțiile de sănătate publică au intrat vineri în a treia zi de grevă, cu oprirea temporară a programului de lucru.

Nemulțumirile angajaților din DSP-uri:

  • Salarii foarte mici
  • Inechitati salariale majore
  • Condiții de muncă inumane
  • Lipsă de personal
  • Ore suplimentare neplătite

Ei au purtat pancarte cu mesaje de tipul: „Nu vom renunța”, Nu cedam presiunilor”, „Săptămână viitoare blocam activitatea”, „Să vină guvernanții să lucreze în locul nostru”.

Instituțiile din subordinea Ministerului Muncii amenință cu greva generală

La Cluj proteastează lucrătorii de la Casa Județeană de Pensii, dar și funcționari ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecţie Socială Cluj și de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj. Toți au oprit munca timp de o oră.

Principala revendicare este cea legată de remunerare, pentru că se află în situația celor din casele județene de asigurări de sănătate – cu salarii nemajorate din 2018 – care au obținut deja o creștere, săptămâna aceasta.

Ei mai sunt nemulțumiți și de volumul mare de lucru, în condițiile în care nu se fac angajări, din cauza interdicțiilor impuse de Guvern, iar unii dintre abgajați au migrat spre instituții unde sunt mai bine plătiți.


Protestele vor continua și zilele următoare, nemulțumiții amenințând Guvernul că vor intra în grevă, dacă nu le vor fi îndeplinite cererile.

(Citește și: Criza banilor din Sănătate copleșește sistemul: bolnavi rămași fără medicamente, spitale rămase fără fonduri, protestele pentru creșteri salariale se extind)

Se alătură și personalul TESA din sănătate – amenință să blocheze plata salariilor din decembrie

Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate avertizează într-un comunicat că personalul nemedical din sănătate ar putea bloca plata salariilor în spitale în luna decembrie.

Sindicaliștii solicită Guvernului și Parlamentului să găsească de urgenţă o soluţie de compensare a personalului nemedical din spitale aşa cum a găsit pentru personalul din CNAS.

Ei anunță că pasul următor va fi declanșarea unor proteste spontane de avertizare ce ar putea începe în spitalele publice, în orice moment.

„Considerăm o sfidare faptul că marţi, 14 noiembrie 2023, personalul discriminat TESA, care asigură practic administrarea şi întreţinerea spitalelor, a fost din nou „ELIMINAT” din Proiectul Legislativ (PLX 172/2023), proiect privind modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii”, menționează sindicaliștii, care menționează că în ultimii șapte ani nu au beneficiat de niciunul dintre beneficiile acordate personalului medical.

„Dacă aceste soluţii se pot găsi doar când se pornesc acţiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci şi personalul TESA este dispus ca după ani şi ani de frustrări „să pună PIXURILE JOS”, constatând că altfel va rămâne şi în continuare ignorat la infinit şi ”trimisă la colţ” cu fiecare ocazie legislativă, mai precizează organizația personalului TESA din sănătate.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: