miercuri

3 iulie, 2024

30 iunie, 2024

Capitala conduce în Topul celor mai Prosperitate orașe din România, grație salariilor și competitivității urbane, însă ratează primul loc la indicatori tot mai importanți pentru definirea calității vieții, precum Calitatea locului și Vibrația, arată City Index 2024, un barometru ce evaluează performanța urbană a reședințelor de județ din România. De asemenea, Bucureștiul are cele mai mari probleme cu infracționalitatea.

Pornind de la 51 de indicatori aleși de către experții care au contribuit la studiul realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare, Indexul conține mai multe clasamente ce oferă, pe unele dimensiuni, surprize greu de intuit și care răstoarnă percepțiile.

Concluziile pot deveni un „instrument de lucru pentru administrațiile publice, dar și pentru sectorul privat, oferind rapoarte detaliate, care pot sprijini luarea unor decizii informate și strategice în planificarea urbană”, menționează autorii studiului.

Orașele surpriză

  • Alba Iulia – Cea mai bună calitate combinată a învățământului gimnazial și liceal

  • Galați – locul 2 național la cea mai bună calitatea a aerului dintre toate orașele peste 200.000 locuitori

  • Cluj Napoca – Cel mai mare procent de elevi și studenți din total populație (40%)

  • Craiova – Cele mai multe zile însorite din an

  • Râmnicu Vâlcea – cea mai mare speranță de viață

  • Târgu Mureș – se situează pe primul loc la domeniul Spitale & Medici

  • Oradea – Cea mai mare densitate antreprenorială dintre orașele sub 200.000 locuitori

  • Miercurea-Ciuc – Cel mai mare număr de ONG-uri înființate, raportat la populație

Cele mai performante orașe, în jurul arcului carpatic

Bucureștiul nu ocupă prima poziție pe nicuna dintre cele trei mari dimensiuni: Calitatea locului, Performanță și Vibrație. Cluj-Napoca, însă, este campioană pe primii doi indicatori, în timp ce Sibiul are cel mai mare scor la Vibrație, datorită capacităților de cazare, precum și muzeelor și instituțiilor de artă pe care le găzduiește.

În ceea ce privește Performanța (care ia în considerare indicatorii Economie, Finanțe publice, Dinamică socială și Tehnologie & cunoaștere), studiul constată concentrarea orașelor performante în arcul carpatic: „Din primele zece locuri, șapte sunt situate în interiorul acestei regiuni geografice, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic.

În plus, singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România”, arată Indexul.

Conduc în acest top Cluj-Napoca, Bucureștiul și Sibiul, urmate de Brașov și Timișoara:

Calitatea locului – Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea, în Top 10

Acest parametru reflectă aportul la standardul de viață pe care îl au indicatori precum atractivitatea orașului, infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ).

În Top 10 apar trei surprize: Târgu-Jiu pe locul 7, Râmnicu Vâlcea pe locul 8, Alba-Iulia pe locul 9 și Reșița pe locul 10:

Oradea, pe care mulți neinițiați ar plasa-o în Top 10, se află abia pe locul 11.

Punctele forte ale orașului Cluj-Napoca – atuurile Educație și Conectivitate aeriană, în timp ce Bucureștiul ocupă locul 2 pentru că se plasează pe primele locuri la indicatorii Parcuri și Conectivitate.

Faptul ce a propulsat Târgu-Jiul pe poziția 7 este proximitatea față de numeroase parcuri naturale și naționale, oferind oportunități recreaționale semnificative pentru locuitori și turiști.

În ceea ce privește Râmnicu Vâlcea, acest municipiu are cea mai mare speranță de viață, iar Alba-Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal.

De asemenea, Târgu Mureș se situează pe primul loc la domeniul Spitale & Medici.

Reșița – cele mai multe fonduri europene absorbite, raportat la populație

Reșița este una dintre marile surprize, fiind singur oraș cu mai puțin de 200.000 de locuitori ce a reușit să conducă la nivel național la nu mai puțin de cinci indicatori din cei 51 analizați în studiu.

Cu o populație de numai 58.000 de locuitori, el se pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, este orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde.

Cei cinci indicatori la care este lider municipiul Reșița:

  • Indicele de calitate a aerului,
  • Amprenta verde
  • Fonduri UE atrase
  • Efortul de investiții publice
  • Vremea.

Amprenta verde se referă la suprafața rezidențială și industrială acoperită cu vegetație și la suprafata de pădure pe o rază de 1 km în afara suprafeței rezidențiale și industriale, raportată la populația rezidentă.

De asemenea, municipiul Reșița este liderul la atragerea de fonduri europene, înregistrând cea mai mare valoare a plăților pe astfel de proiecte în perioada 2019-2023, raportat la populație – 8.094 lei:

Deși Bucureștiul conduce ca număr de proiecte, cu un total de 209, performanța sa pe acest indicator, raportată la numărul de locuitori – 1.959 lei.

Reșița este cazul ilustrator pentru caracterul puternic contrastant al orașelor din România, pline de contradicții și discrepanțe între diverse dimensiuni ale performanței, și care au un mare potențial de dezvoltare.

(Citește și: ”Nivelul de viață față de București, în orașe din România”)

(Citește și: ”Cum arată climatul social din România de Ziua Europei – sondaje IRES și INSCOP”)

(Citește și: ”România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: