miercuri

3 iulie, 2024

1 iulie, 2024

Indicatorul de sentiment economic (ESI) a crescut la 104,2 în iunie, de la 102,5 în mai, pe fondul încrederii în creștere al consumatorilor și al optimismului raportat de managerii din sectoarele de servicii și comerțul cu amănuntul: consumul compensează, astfel, scăderea încrederii manifestată în industrie, în timp ce sentimentul în construcții s-a păstrat la același nivel – potrivit analiștilor de la Erste.

Valoarea medie a ESI a fost de 103,8 în T2/2024 față de 102,5 în T1/2024.

Accelerare a creșterii PIB

Analiștii Erste  estimează creșterea PIB real la +1,7% (trim/trim) în 2T/2024 față de +0,4% (trim/trim) în T1/2024 pe baza unor date statistice mai bune pentru vânzările cu amănuntul, sectorul construcțiilor și producția industrială la începutul celui de-al doilea trimestru.


Erste anticipează o accelerare treptată a creșterii economice la +2,6% în 2024 și +3,4% în 2025 față de +2,1% în 2023.

Se așteaptă ca, în primul rând consumul robust al gospodăriilor, determinat de creșterea puternică a salariilor reale și de avansul creditelor de consum, împreună cu investițiile în infrastructură finanțate din fonduri UE să fie principalii factori de creștere în acest an.

Pentru anul 2025, revenirea cererii externe din zona euro ar trebui să susțină creșterea, în timp ce riscurile de scădere apar din consolidarea fiscală care este deja întârziată într-un an electoral.

Stagnare în industrie

Încrederea în industrie a scăzut la -0,7 în iunie de la -0,3 în luna mai, din cauza așteptărilor de scădere a activității, în timp ce volumul comenzilor noi s-a îmbunătățit marginal, în ciuda unei scăderi accentuate a volumului de comenzi de export, stocurile fiind puțin modificate.


Încrederea în servicii a crescut la 6,1 în iunie, de la 5,4 în mai, cererea fiind mai bună pentru următoarele trei luni.

Românii dispuși să cheltuie mai mult

Încrederea consumatorilor a atins cel mai mare nivel din ultimii trei ani, ajungând la -10,6 în iunie față de -15,4 în mai.

Încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit în toate componentele, deși a fost determinată în principal de creșterea așteptărilor cu privire la situația economică viitoare în următoarele 12 luni și de viitoarele intenții de achiziții majore.

Creșterea puternică a salariilor reale și, probabil, euforia Euro 2024 au împins viitoarele intenții de achiziții majore la cel mai înalt nivel de la debutul pandemiei de Covid, în timp ce românii bagă mâna adânc în buzunare pentru cheltuieli importante.
Consumatorii se așteaptă ca atât șomajul, cât și rata inflației să scadă în continuare.

Încrederea din comerțului cu amănuntul a crescut la 7,8 în iunie, de la 6,0 în mai, managerii raportând o activitate comercială mai bună față de perioada trecută și devenind mai optimiști cu privire la perspectivele viitoare de afaceri.

Sentimentul constructorilor a fost practic neschimbat la -6,9 în iunie față de -6,8 în mai.

Așteptările privind prețurile au scăzut în sectorul de producție și construcții, și au crescut în sectorul serviciilor și au rămas neschimbate în comerțul cu amănuntul.

Indicatorul de așteptări de angajare (EEI) a scăzut la 103,5 în iunie față de 108,6 în luna precedentă. Toate sectoarele, cu excepția industriei prelucrătoare, au raportat intenții de angajare mai scăzute în viitor.

(Citiți și: ”Unde a ajuns prosperitatea României față de media UE: 80% la PIB/capita, 89% la consum, 54% la prețuri”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: