Chestiunea

Responsabilitatea fiscal-bugetară în epoca Marii Uniri: O filosofie și mai multe cifre

Consiliul Superior Economic al României publica, în vara anului 1939, o serie de studii realizate de referenți ai Oficiului de Studii al Consiliului – în… Mai mult

30.11.2018

La obiect

PIB-ul României şi Marea Unire

În urma Marii Uniri din 1918, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 63%, de la 8,83 miliarde dolari, media perioadei 1911 –… Mai mult

30.11.2018

Chestiunea

Acord spectaculos pentru asfaltatori și juriști: Guvernul modifică legislația salarială într-o industrie de miliarde. Construcțiile

  O inedită și oarecum bizară decizie a luat joi, 29 noiembrie guvernul, referitoare la maniera în care gestionează salarizarea în economie: Angajaţii din sectorul… Mai mult

29.11.2018

Analiză

Sectorul de transport – oportunitatea insuficient exploatată pentru echilibrarea contului curent

România s-a situat anul trecut pe locul 5 între statele membre UE, în ceea ce priveşte ritmul de creştere a transportului de mărfuri, potrivit datelor… Mai mult

27.11.2018

Cronicile

Analiză: Leopardul din spatele Split TVA. Cifrele care arată că guvernul ascunde adevăratele probleme ale TVA

de Victor Bratu 15.10.2017

Premierul Tudose a anunțat joi că split TVA se va aplica doar pentru companiile cu probleme:

decizie justă: nu plata defalcată ar fi rezolvat problema (FOARTE MARE) a TVA în România.

cursdeguvernare.ro vă prezintă în cele ce urmează o analiză exhaustivă a acesti drastice probleme bugetare – plecând de la 2 cifre. Două cunoscute și una în premieră.

Iar apoi vom vedea și unde este – în mod cuantificabil – TVA-ul României pe care guvernul nu se duce să-l recupereze.

Mai întâi cifrele: în anul de referință 2015, Statul a încasat TVA mai mult decât s-a declarat

1-, MFP consideră, oficial, că Gap-ul de TVA e de circa 3 miliarde de euro. Comisia Europeană consideră că, la nivelul anului 2015, Gap-ul de TVA al României era de 7,6 miliarde de euro.
Diferența vine din faptul că guvernul român ignoră o bună parte din definiția pe care Comisia o dă acestui gap.

2-,Guvernul pune Gap-ul pe seama întârzierilor la plata TVA a companiilor care și-l declară totuși, și speră ca măsura plății defalcate să-i aducă la bugetul viitor circa 2 miliarde.

Cifra pare lipsită de acoperire. asta pentru că :

3-, Cifră în premieră: în anul 2015 (an pentru care Comisia Europeană calcula un Gap la TVA de 7,6 miliarde de euro), companiile românești au declarat TVA de 73,8 miliarde, iar statul a încasat la nivelul aceluiași an 74,6 miliarde.

Datele provin de la ANAF – cum se vedeîn răspunsul pe care instituția l-a dat la cererea cursdeguvernare.ro.

Întrebarea:

Ce încearcă, totuși, să ascundă guvernul, în spatele măsurii de splitare a TVA.

Iată răspunsul, sau răspunsurile:

 Unde dispare de fapt TVA-ul

În analiza Comisiei Europene privind Gap-ul de TVA, cu anul de referință 2015, sunt :

 • 1- Frauda și evaziunea fiscală
 • 2- Insolvența companiilor
 • 3- Falimentul companiilor
 • 4- Proasta administrare fiscală
 • 5- Optimizările fiscale

La analiza Comisiei, trebuie adăugate însă, și specificătățile unei economii rudimentare precum cea a României, specificități pe care le vom prezenta mai jos.

Până la ele, să observăm, însă, că în niciunul din punctele monitorizate de Comisia Europeană nu se regăsește frauda la TVA prin neplata de către cei care l-au declarat.

Acest punct a intrat ca măsură în Ministerul Finanțelor printr-o sursă de politici de care vom aminti mai jos.

Până atunci, situația TVA-ului pe care guvernul ținea nepărat să-l spliteze :

Unde nu bat cifrele încasărilor de TVA declarat:

Justificarea oficială a Ministerului de Finanțe pentru introducerea split TVA:

În Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță, oficialii ministerului scriu clar- ”În ceea ce privește gradul de conformare la plată, TVA plătită la termen față de TVA declarată în deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA a reprezentat: 81,05% în anul 2015, respectiv din 73.818,59 milioane lei, s-au încasat 59,832,72 milioane lei”.

În documentarea seriei de materiale decicate plății defalcate a TVA, cursdeguvernare.ro a solicitat ANAF o serie de date. Printre acestea, valoarea TVA declarată la nivelul anului 2015 și valoarea TVA colectată la nivelul anului 2015.

Răspunsul oficial transmis de Serviciu de comunicare al instituției este:

”Valoarea TVA declarată la nivelul anului 2015 a fost de 73,81 mld.lei şi valoarea TVA colectată la nivelul anului 2015 a fost de 74,66 mld.lei”.

În esență, cifra comunicată de ANAF nu doar că nu corespunde cu cea anunțată de Ministerul de Finanțe, ci anulează practic una dintre justificările oficiale în baza căreia s-a legiferat plata diferențiată a taxei pe valoare adăugată.

Unde NU se uită guvernul după TVA : niște cifre grăitoare

Închizând această paranteză, care conține totuși o problemă care merită clarificată oficial, înapoi la chestiune.

 • 1- Evaziunea și fraudele economice, potrivit Raportului Moneyval 2014 al Comisiei Europene, reprezentau 29,6% din PIB, adică alte aproximativ 20 miliarde euro.
 • 2- Economia nebservată este oficial recunoscută, din date INS, la 22,1% din PIB. În cifre, asta înseamnă aproape 17 miliarde euro
 • 3- Insolvențele și falimentele, din datele ANAF, au produs în 2015 (anul-reper pentru raportul VAT GAP publicat de Comisia Europeană în septembrie 2017) arierate la buget de peste 12 miliarde euro

La lista de mai sus ar trebui adăugat prejudiciul produs Bugetului de stat și un al 4-lua punct :

 • 4- ”proasta administrare fiscală”, indicator al Comisiei Europene (”maladministration”, în original) pe care Ministerul de Finanțe îl traduce oficial ca fiind pierderea de venituri din TVA ca urmare ”a unor calcule eronate”.

(Citiți și: Split TVA / Ce nu vrea să vadă guvernul la frauda cu TVA și de ce are o definitie diferită a gap-ului față de Comisia Europeană)

O cifră a acestui tip de pierderi este imposibil de avansat. Știm însă, pentru că a comunicat Banca Mondială, nu vre-un oficial român, că, de exemplu, programul de reformă al ANAF, inclusiv componenta de informatrizare, este ieșit total din grafic. Iar asta are o semnificație: cineva NU are niciun interes ca ANAF să devină o instituție digitalizată ca la carte, adică transparentă.

Economia neobservată și oul lui Vosganian. Sau invers

Economia neobservată a produs, oficial, o pierdere de 17 miliarde euro în 2015 – o arată datele INS.

Depinde, însă, și cine calculează aceste date:

 • INS arată economia neobservată la 22,1% din PIB în 2015
 • Cercetarea Schnider plasează acest tip de economie, pentru același an, la 28,1% din PIB

(Citiți și: Economia neobservată din România. Și rolul instituțiilor în combaterea acesteia)

Potrivit manualului  OECD  (ediția  2002)  privind  măsurarea  economiei  neobservate, aceasta se definește prin:

 • producția subterană: activități productive și legale dar care sunt ascunse deliberat autorităților pentru a evita respectarea reglementarilor
 • producția ilegală (interzisa prin lege)
 • producția sectorului  informal – activități în cadrul sectorului gospodăriilor sau în alte unități care sunt neînregistrate
 • producția gospodăriilor  pentru  consum final  propriu

Regăsim aici celebrul ”ou” al lui Varujan Vosganian, deputat ALDE, care în plină dezbatere legată de utilitatea split TVA trăgea semnalul de alarmă în chestiunea autoconsumului.

Ca principiu, corect, autoconsumul văduvește bugetul de venituri.

Paguba aceasta este, însă, mult mai mică, de exemplu, decât paguba pe care o suportă statul din cauză că tot ce se vinde în piețe nu este fiscalizat.

Privim doar la ce se întâmplă în București, fie în piețe din cartierele ”de lux”, Dorobanți sau Domenii, fie în piețe ”populare”, Obor sau Rahova- numai producători nu sunt cei de la tarabele unde se vând fructe sau legume.

Concluzia evidentă:

Prin nefiscalizarea vânzărilor din piețe, structura politică decidentă profită prin reprezentanții săi, adică șeful pieței, rețeaua de influență care l-a impus, poate chiar și primarul care l-a numit.

De menționat, ca cifră admisă oficial, că producția nefiscalizată pentru autoconsum se ridică în România la circa 5-6% din PIB.

Despre insolvență, faliment și despre pasivitate

Bugetul de stat pierde semnificativ, nu doar TVA, din insolvențe și din falimente. Cifrele oficiale comunicate de ANAF: ”În anul 2015, la nivelul ANAF au fost identificați 11.805 contribuabili în procedura de insolvență , care înregistrau arierate de 20.64 mld lei. De asemenea, erau 34.178 contribuabili în faliment cu arierate de 33,60 mld. lei.”

Numărul companiilor în insolvență și în faliment e mare în România față de cifre din state vecine, sigur, păstrând proporțiile economieiei și a dimensiunii mediului de afaceri. Iar asta spune ceva despre calitatea acestui mediu de afaceri.

Important este însă altceva: pierderile provocate de insolvență sau faliment sunt inegale- câțiva ”favorizați” sunt lăsați să zburde în economie ani în șir, fără niciun control, fără măsuri preventive, fără îndrumare. Până când 2-3-7 situații de insolvență sau faliment contează cât 25.000 de IMM-uri aflate în situație similară.

Exemple de notorietate:

Oltchim.

A intrat în procedura de insolvență în ianuarie 2013. Are un program de reorganizare aprobat definitiv de instanță în septembrie 2015. Numai datoriile către creditorii publici ajung la aproape 519 milioane de euro

Ce înseamnă planul de reorganizare: Ștergere unei datorii de 2,3 miliarde de lei (aproximativ 550 milioane euro)

 • 250 milioane de euro au fost creanţe şterse din contul AAAS şi al altor creditori publici
 • restul de 300 milioane de euro sunt creanţe ale investitorilor privaţi (50 milioane de euro s-au șters din datorii – BCR, de exemplu, a fost de acord să i se şteargă aproximativ 30% din creanţa garantată)

Anul trecut, Comisia Europeană a deschis investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Complexul Energetic Hunedoara

A intrat și ieșit de mai multe ori din insolvență, pe parcursul ultimului an. În momentul de față, pe rolul instanțelor există noi cereri de insolvență, din partea unor creditori.

În aprilie 2015, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de salvare temporar, în valoare de 38 milioane de euro (167 milioane de lei), necesar societății pentru a-şi desfăşura în continuare activităţile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele şase luni. Datoriile la finalul anului, conform datelor de pe Ministerul Finanțelor, arătau o cifră de peste 1,2 miliarde lei.

Cu toate acestea, datoriile au crescut și, la începutul anului 2016, conducerea CEH a cerut intrarea în insolvență, deoarece nu putea restitui datorii de 1,7 miliarde de lei, din care 556 de milioane de lei erau doar la ANAF.

A primit anul acesta un ajutor de stat de aproape 200 de milioane de lei, pentru închiderea minelor Lonea şi Lupeni. Ajutorul a fost autorizat de către Comisia Europeană.

Teamnet și Asesoft

Cei mai mari jucători autohtoni din domeniul  IT&C – Teamnet International și Asesoft International – au intrat în insolvență, dar nu pot fi lichidate. DNA a intervenit în proces și a reușit obținerea acestei interdicții, pentru a putea recupera la finalul dosarelor penale ale lui Sebastian Ghiță eventualul prejudiciu acceptat de instanțe.

Ambele au fost înființate de fugarul Sebastian Ghiță și au intrat în insolvență  în momentul în care problemele în justiție ale fostului deputat s-au acutizat (Asesoft, la sfârșitul anului 2015, iar Teamnet și-a cerut singură insolvența  în martie 2017).

Suma totală invocată de creditori în cazul Teamnet a fost de 328,42 milioane lei, dar tabelul creditorilor aprobat de judecătorul sindic conține doar 284 milioane lei.

Din acest total:

 • 3,7 milioane lei sunt datorii către ANAF
 • 16,3 milioane lei – datorii către Ministerul Dezvoltării Regionale
 • 0,92 milioane lei – datorii către Comisia Europeană – prin agenţia executivă de cercetare
 • 0,97 milioane lei – către Comisia Europeană

Potrivit datelor deținute de Ministerul Finanțelor, Asesoft International avea datorii de peste 110 milioane de lei și creanțe de 60,9 milioane lei.

Portul Constanța, marile angrouri: abisul în care niciun guvern nu are interesul să privească

Din nou- split TVA s-a legiferat pentru că statul spune că prea mulți nu plătesc această taxă. Trebuie repetat: e vorba de firme cu afaceri la vedere, care declară taxele.

Pentru aceste situații există legi, există proceduri ca statul să recupereze pierderile.

Ce facem însă cu cei care nu declară? Aflăm, periodic, nu cât de des ne-ar plăcea, să recunoaștem, vești de la Antifrauda ANAF: mărfuri sau bani confiscate de la diverse rețele de evaziune (asta dacă nu se întâmplă ca în 2015, când Fiscul a anunțat în avans, probabil din cauza entuziasmului departamentului de comunicare, controalele de la ”Dragonul Roșu”).

Marea evaziune e la 2 pași- în toate angrourile din jurul Capitalei, în Portul Constanța, la vămi, iar exemplele pot continua.

În loc de exemple, cifre:

Conform estimărilor Comisiei Europene, în România proporția economiei subterane în anul 2013 a reprezentat 28,4% din PIB, ajungând la 40 de miliarde de euro generate prin fraude economice și evaziune fiscală.

În 2014, evaziunea și fraudele economice calculate de INACO, pe baza datelor Consiliului fiscal și Comisiei Europene, reprezentau 29,6% din PIB.

Datele și viziunea asupra presiunii fiscale

Datele prezentate în analiza sunt cifre oficiale – din surse românești sau europene, din case de analiză sau din rapoarte oficiale schimbate între autoritățile românești cu instituții oficiale externe.

Aceste date au fost și sunt cunoscute și de către cei care au propus, făcut planul tehnic și susținut măsura split TVA.
Potrivit informațiilor cursdeguvernare.ro, e vorba de un grup creat în jurul nucleului susținut în Consiliul de Administrație al BNR de către actuala coaliție politică ale cărei măsuri economice s-au aflat în tot acest an în dezbatere violentă față de efectele asupra economiei reale.

E vorba de economiști care cunosc aceste date, au acces la detalii și nuanțe la care nu întotdeauna jurnaliștii au acces, dar și a căror viziune economică față de economia pritivată ar fi avut șansa să se îmbunătățească în timpul mandatelor din guvernul României:

Dl. Florin Georgescu – fost ministru de Finanțe, actual prim-viceguvernator și un determinat consultant al coaliției PSD_ALDE în ce privește raportul dintre stat și economia privată;

Dl. Gheorghe Gherghina – fost secretar de stat și responsabil peste 20 de ani cu elaborarea tehnică efectivă a bugetelor României în tot acest timp. Sistemul de bugetare folosit de toate guvernele în care a servit dl. Gherghina, în care economia reală se subordonează sub absolut toate aspectele exigențelor etatiste, a fost abandonat odată cu implementarea Perestroika și politicii de Glasnost chiar și de către fosta URSS.

Dl. Liviu Voinea – fost ministru pentru Buget.

*

cursdeguvernare.ro va reveni asupra acestor chestiuni: toleranța față de evaziune a guvernelor de până acum, dar mai ales în anul 2017, va pune presiune pe bugetul anului 2018. E greu de anticipat cu ce fiscalitate sau proceduri de colectare va fi compensat Gap-ul real de TVA.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.10.2017

12 comentarii

 1. Aurel Novac
  16.10.2017, 1:47 am

  Dacă am înțeles eu bine….o băbuță care vinde pe stradă 2-3 ouă și o mînă de pătrunjel face Marea Evaziune. Pe cînd companiile șmechere care se dau lovite în aripă ( insolvență ) de ani și ani de zile ( vezi chiar și jurnale….televiziuni )…sunt scutite și nimeni din guvern nu se urcă pe pereți. De ce ?….pentru că latră pentru ei televiziunile,primesc paraîndărăt cei de la ANAF etc.etc. Și de vre-o cîteva luni ne aburiți cu DEFALCAREA …. doriți să declarăm godacu din curte.. ouăle din coteț…laptele de la vaca amărîtă ce dă o lingură de lapte copchiilor ….
  Bă animalelor nehalite care va-ți tras lefuri și pensiii mai mari decît în occident…nu vă este rușine ?. Nu vă stă în gît averile adunatebde pe schinarea amărîtului ? . PSD-PNL-ALDE-PMP-RO100 -USL și alte caricaturi de pertide vor plăti într-o zi pentru toate astea. Noi…cei care am slugărit pe afară și am înțeles cum merg lucrurile…vă spunem respicat : NU O SĂ VĂ MAI BUCURAȚI MULT DE AVERILE ADUNATE ILICIT.

  • Klopo_Tare
   16.10.2017, 9:24 am

   Interesantă tactica dumneavoastră – băgați niște formațiuni politice abia înființate și care nu au avut timp să intre în oala cu tocană bugetară (RO100, cred că ați vrut să spuneți USR în loc de USL, cum ați scris), deci aceste formațiuni politice abia înființate, cu oameni care nu au avut nici timp, nici posibilități de a beneficia de tocana bugetară și ciolanul marii șpăgi, la un loc cu barosanii – PSD-PNL. Mă întreb, oare de ce? Din neștiință, sau ca tactică deliberată, tipic comunistă, gen toți am fost mânjiți, toți sunt o apă și un pământ, deci nu are nici un rost să ne zbatem pentru a face diferența. Așa să fie?

   • un trecator
    17.10.2017, 9:42 am

    Interesant subiect. Majoritatea celor de genul USR au trait 15 ani (+ sau -) din bani de la stat prin fundatii create din exterior si brusc (dupa 15 de ani) se aduna ca la comanda si fac un partid cu structura perfecta nascuta din spuma berii echipat sa conduca Romania. Nedumerirea dumneata provine din cecitate sau iti acoperi existenta? E ignoranta sau tactica securista?

    • Klopo_Tare
     20.10.2017, 1:28 pm

     Așa este, ei încă de pe vremea lui Tudor făceau planurile astea bine detaliate de dvs (mi-a păcut aia cu trăitul 15 ani din bani de la stat, se știe că statul dă bani cu nemiluita la fundații, mai ales la alea care nu aparțin lui ILiescu, Dragnea, Năstase…) Fundații create din exterior? De extratereștri? Este clar, ați dezvăluit toate planurile bubulilor și agenturili străini care vrea să nu ne fie nouă bini….

 2. Aurel Novac
  16.10.2017, 1:51 am

  Aoleu !..se așteaptă…moderarea…adică cenzura ! . Și vă mai dați mari democrați. Nu suportați nici o opoziție ,nici o critică .

 3. maria
  16.10.2017, 2:36 pm

  eu o chestie nu inteleg. Cum puteti spune ca jurnalistii nu au acces si ce nuante extra ….pai o simpla intrebare si va raspundeau sute de mici intreprinzatori careau luat teapa de la firmele in insolventa au fost adevarate suveici in toata tara si de notorietate publica …dar toate astea au functionat cu sprijin transpartinic la nivel local si central

  • costea
   17.10.2017, 9:43 am

   e o chestie care se numeste macroeconomie
   intr-adevar, o insolventa sau un faliment pot baga o firma mica in dificultati majore
   poate o solutie ar fi sa se majoreze capitalul social … pentru sau combinat cu un prag de TVA ( ca cei care sunt o.k. sa nu mai ia tzepe ) .. solutii exista . din pacate – daca ‘vad’ io treaba bine .. nu se vrea sau nu ‘se poate

 4. "moromete"
  16.10.2017, 2:47 pm

  tovarasul Vosganian a avut curioziatea sa calculeze cat tva este platit de exempu din vanzarile hypermarcheturiolor si aici ma refer la tot lantul de aprovizionare

 5. un trecator
  17.10.2017, 9:35 am

  Dintr-o parte din textul de mai sus se pot trage niste concluzii:
  – Baba care vinde oua produse de gaina proprie care face evaziune fiscala trebuie sa predea gaina la ANAF impreuna cu tot septelul si pe viitor sa cumpere si pentru consumul propriu oua din Austria de la supermarket care oricum nu da un ban la stat.
  – Se vor organiza echipe mixte de economisti, agronomi si campioni de MMA care vor identifica si quantifica toate posibilele plante comestibile pe care sa le extraga si sa le distruga la fata locului.
  – Poporul trebuie sa inteleaga o data pentru totdeauna ca mai bine moare de cancer decat sa nu plateasca impozite.

  Toate bazaconiile care le scrieti voi in articol mai sus sunt perfect adevarate, logice si aplicabile intr-o economie industrializata, bazata pe circulatia banului, in care 2-3 la suta din populatie lucreaza in agricultura. Intr-o asemenea economie baba ar avea suficienta pensie ca sa o doara in trisca de gaina evazionista si ar creste canguri pentru box.
  Decat ati demoniza baba intreprinzatoare mai bine ati crea 5 milioane de locuri noi de munca pentru romani anume in industrie si restul se rezolva de la sine. (Nu va plangeti ca nu ati avea specialisti ca scolile tot voi le-ati distrus. Nu va plangeti ca specialistii nu va vin pentru ca nivelul salariilor tot voi il stabiliti mic.) Daca ai industrie poti avea si agricultura performanta, sigur vei avea si servicii. Daca nu ai industrie traiesti la mila neamtului care are industrie dar nu are mila.

  • costea
   17.10.2017, 9:56 am

   de unde ati tras Dvs. concluzia asta ?!
   daca v-ati gandi mai bine .. poate-ati ajunge la concluzia ca daca tot e ‘foame’ de bani ( pentru a sustine masurile bugetare luate deja ) .. intr-adevar e un ‘loc fiscal’ de unde se pot ‘extrage’ ceva bani. care, dupa capul meu, n-ar face decat sa echilibreze un Buget ‘intins la rupere ‘ .. n-o sa se rupa pentru ca inca mai exista capacitate de indatorare – si aici e cu ‘frana’ = incep sa se intrebe bancile daca nu cumva vrea guvernul prea multi bani … in termenii dvs. ati spune ca ‘profita’ .. dar cat sa ne mai indatoram fara vreo abordare constienta privind salturile sau discrepantele sau .. mai pe romaneste : cand rupi un echilibru ( intern – in ceea ce priveste imprumuturile de pe la banci ) ar trebui sa fi fost pregatit pentru ( adica sa aiba Guvernul deja banii ‘in buzunar = buget ) … altfel … ce sa vezi .. creste Robor

 6. mariusmioc
  17.10.2017, 10:29 am

  Observația lui Vosganian, preluată și de dv., că „autoconsumul văduvește bugetul de venituri”, ne doare.
  Ca cetățeni patrioți am propus noi metode de a evita văduvirea bugetului de venituri. Impozitarea sexului este una dintre ele
  https://mariusmioc.wordpress.com/2017/10/06/o-propunere-pentru-domnul-varujan-vosganian-impozitarea-sexului-echitate-fiscala-akbar/
  În cadrul grupului facebook „Echitate fiscală akbar!” ne străduim să găsim soluții pentru realizarea principalului scop al vieții omenești: plata impozitelor către stat.

  • Daniel Ardelean
   17.10.2017, 12:40 pm

   Pai asta e o concluzie logica! Normal ca daca nu exista o tranzactie care sa fie impozitata (in cadrul autoconsumului) nu merg nici bani la buget! Problema la Vosganian nu e ca a amintit aceasta idee (probabil a si formulat-o putin prost), ci ca partidele si guvernele din care a facut parte au tocat miliarde de euro pe nimicuri!

Lăsați un comentariu


Stiri

Gabriela Firea promite transport gratuit în Capitală din 2019

Vladimir Ionescu

Primarul general Gabriela Firea intenţionează să asigure, din 2019, gratuitate pentru toate mijloacele de transport în comun de suprafaţă din Bucureşti, potrivit unor declaraţii făcute miercuri,… Mai mult

Stiri

Clasamentul universităților: Babeș-Bolyai, pe primul loc, urmată de Universitatea și de Politehnica din București

Vladimir Ionescu

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este pe locul I în Clasamentul realizat de asociația Ad Astra, a cercetătorilor români. Pe locul al doilea se situează Universitatea… Mai mult

Europa

Consiliul UE – Președinția României: Guvernul a stabilit prioritățile, Viorica Dăncilă cere „pace politică internă”

Vladimir Ionescu

Premierul Dăncilă a prezentat miercuri în fața Parlamentului priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE. Acestea sunt plasate sub umbrela motto-ului „Coeziunea ca valoare comună europeană”… Mai mult

Stiri

Discuțiile pe bugetul 2019 se amână. ”Mai trebuie clarificare anumite aspecte”

Razvan Diaconu

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat că proiectul de buget pentru 2019 nu va fi discutat joi în ședința de Guvern și nu a precizat… Mai mult

Stiri

Industrie – INS: Cifra de afaceri şi comenzile noi cresc substanțial pe 10 luni

Adrian N Ionescu

Trei indicatori privind industria ai Institutului Național de Statistică (INS) arată creșteri semnificative pe primele 10 luni din 2018, chiar dacă sondajele independente au indicat… Mai mult

Stiri

Opoziția depune vineri moțiune de cenzură

Razvan Diaconu

O moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă,  semnată de 163 de parlamentari, va fi depusă vineri de opoziție. „Guvernul poate să cadă, totul este o… Mai mult

Stiri

Eugen Teodorovici: Băncile ar trebui să finanţeze companiile proporţional cu finanţarea statului

Alexandra Pele

Băncile ar trebui să finanţeze în egală măsură atât statul cât şi economia reală, este de părere ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. “Pe lângă profitul consistent… Mai mult