24 aprilie, 2024

UE trebuie să ia în serios ideea de competiție cu China pentru influență în întreaga lume, cu ajutorul propriului megaplan de investiții internaționale. Acesta este mesajul dintr-un document intern al Comisiei Europene care analizează Global Gateway – programul global de infrastructură, despre care Bruxelles-ul spera să rivalizeze cu vasta Inițiativă Belt and Road a Beijingului.

Documentul, consultat de Politico, avertizează că eforturile de până acum în cadrul Global Gateway, planul de investiții al UE de 300 de miliarde de euro, nu au dat roade din cauză că investițiile sunt „prea puțin răspândite”.

Următoarea rundă de investiții – care urmează să fie decisă la sfârșitul acestui an – ar trebui să se concentreze pe așa-numite „coridoare” în care impactul finanțării să poată fi stratificat pe proiecte multiple – de exemplu, construirea de noi infrastructuri de energie, materii prime și de transport, se arată în comunicat.


Printre proiectele care ar putea fi finanțate se numără mineritul de cupru și cobalt din Zambia până în Republica Democratică Congo și un angajament sporit în Asia Centrală.

În momentul de față, „eforturile noastre sunt răspândite prea puțin, pe prea multe fronturi, lipsind focalizarea strategică”, se arată în documentul scris de Direcția Generală pentru Parteneriate Internaționale a Comisiei.

Global Gateway versus Belt and Road

Programul Global Gateway a fost lansat în încercarea de a proiecta puterea și influența europeană ca partener internațional, în special pentru economiile în curs de dezvoltare din întreaga lume.

China este cu ani înainte în consolidarea relațiilor cu guvernele din Africa și din alte părți, investind bani în proiecte porturi, drumuri și feroviare, telecomunicații și centrale electrice la nivel global. Aproximativ 140 de țări din întreaga lume fac deja parte din programul Chinei, care a fost lansat în 2013.

(Citește și: ”Belt and Road” – Geografia dependenței de China: Cleștele format din ”Finanțator de proiecte de anvergură” și ”creditor de ultimă instanță”)


Inițiativa Global Gateway a UE, lansată oficial anul trecut, își propune să deblocheze până în 2027 până la 300 de miliarde euro din fonduri publice și private. Până în prezent, peste 200 de proiecte primesc finanțare în cadrul programului.

Tonul critic al documentului de informare reprezintă o recunoaștere a faptului că inițiativa europeană este departe de a-și atinge potențialul.

Funcționarii publici de la Bruxelles aleg noua strategie, politicul fiind ocupat acum cu alegerile

Conducerea politică de la Bruxelles este în acest moment ocupată cu alte proiecte: alegerile pentru Parlamentul European sunt programate în iunie, o nouă Comisie urmând să fie numită ulterior. În aceste condiții, funcționarii publici din UE vor decide cu privire noul plan de investiții al Global Gateway, după vară.

Noua Comisie ar trebui să „maximizeze impactul și să arate că UE poate oferi rezultate concentrându-se pe un număr limitat de produse emblematice transformaționale ale Global Gateway, care să prezinte în mod clar impactul”, se arată în document.

Cupru, cobalt și Asia Centrală

Un ”coridor” bine-cunoscut care se potrivește obiectivelor europene este Coridorul Lobito, dintre Copperbelt din Zambia și Republica Democrată Congo, legat pe calea ferată de portul Lobito din Angola. În afară de cupru, regiunea este și principala sursă de cobalt din lume.

Rețeta financiară este deja în pregătire, printr-un acord cu Banca Africană de Investiții și un acord de investiții cu Angola, plus parteneriate cu materii prime cu RDC și Zambia.

Investițiile Lobito nu se concentrează doar pe minerit, ci vizează și construirea de legături digitale și agricole.

Un alt coridor strategic îl reprezintă legăturile UE cu Asia Centrală. În vreme ce China încearcă să detroneze fostul colonizator al regiunii, Rusia, următoarea Comisie „nu ar trebui să rateze ocazia de a consolida poziția UE în Asia Centrală, de a limita China și de a răspunde dorinței tot mai mari a Asiei Centrale de a se angaja cu UE”. UE dorește să dezvolte un coridor transcaspic pentru a ocoli Rusia și a semnat un acord cu Uzbekistan, bogat în argint și titan.

Documentul intern concluzionează: „Răman provocări cheie în asigurarea unei coordonări eficiente”, sugerând că programul va avea dificultăți dacă Bruxelles nu reorientează strategia, deoarece are nevoie de implicarea statelor membre, a băncilor și companiilor private să participe în aceste proiecte.

Bătălia ofertelor

„Piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare pot să aleagă după cum consideră de cuviință. Există o bătălie de oferte”, observă documentul.

Ofertele vin, bineînțeles, de la Beijing, Washington și acum de la Bruxelles. Referirea din document este la inițiativa Belt and Road a Chinei și la Legea de reducere a inflației de la Washington.

Cerând ca UE să treacă „dincolo de abordările înguste donator-beneficiar”, documentul prezintă câteva adevăruri dure. „Am subestimat prea des importanța, pentru interesele directe ale Europei, piețelor emergente și economiilor în curs de dezvoltare din Asia, Africa și America Latină.”

Raportul critică, de asemenea, țările UE, afirmând că Global Gateway este abordat de diferite ministere naționale, într-un „mod dezordonat”. Cei 27 de directori naționali responsabili de strategie urmează să se întâlnească la sfârșitul lunii mai la Bruxelles pentru a identifica neconcordanțele semnalate de raport.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: