luni

20 mai, 2024

21 ianuarie, 2023

În discursul său de seară transmis prin video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu există „altă soluţie” decât trimiterea de către Occident de tancuri grele în ţara sa, în timp ce aliaţii Kievului nu au luat o decizie în cursul unei reuniuni la Ramstein (Germania), informează AFP, citată de Agerpres.

„Va trebui în continuare să luptăm pentru furnizarea de tancuri moderne, dar în fiecare zi este mai evident faptul că nu există altă soluţie decât să luăm o decizie cu privire la tancuri”, a spus președintele Zelenski.

(Citește și: „Nicio decizie pe tema tancurilor german Leopard la reuniunea de la Ramstein”)

„Partenerii noştri au o atitudine de principiu – ei vor susţine Ucraina atât cât este necesar pentru victoria noastră”, a continuat liderul de la Kiev.


Reuniţi la baza militară americană de la Ramstein, aliaţii occidentali ai Ucrainei nu au reuşit să convină cu privire la livrarea de tancuri grele, în special din lipsa de undă verde din partea Germaniei.

Aşteptările Kievului erau mari înaintea acestei reuniuni de aproximativ 50 de ţări, destinată să coordoneze ajutorul militar al aliaţilor împotriva Moscovei, Ucraina sperând să obţină armamentul necesar lansării unei noi ofensive împotriva trupelor ruse pe teritoriul său.

Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este „urgentă” pentru ca aceasta să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, a transmis vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii de la Ramstein.

Olanda va ajuta Ucraina să se doteze cu sistemul Patriot

Tot, vineri seara, guvernul olandez a anunţat că va ajuta Ucraina să se doteze cu sistemul de apărare antiaeriană Patriot.


„Sunt două lansatoare şi rachete”, a declarat Ministerul olandez al Apărării într-un comunicat.

Este un „proiect de colaborare cu Statele Unite şi Germania” care se referă la „livrarea în comun a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina”, a precizat sursa citată.

De asemenea, Ţările de Jos au anunţat că vor pregăti soldaţi ucraineni şi vor furniza 100 de vehicule cu tunuri antiaeriene achiziţionate din Cehia.

La sfârşitul lunii decembrie, Statele Unite au precizat că vor furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. De asemenea, Berlinul se angajase să livreze unul dintre aceste sisteme pe 5 ianuarie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: