12 septembrie, 2024

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova ar trebui să ia în considerare limitarea exporturilor de uraniu, titan și nichel, ca represalii pentru sancțiunile occidentale impuse Rusiei după declanșarea războiului în Ucraina.

Afirmațiile președintelui rus adresate miniștrilor din guvernul de la Moscova au determinat o creștere a prețurilor pentru nichel și a acțiunilor companiilor miniere care extrag uraniu.

În comentariile sale televizate, el a spus că astfel de restricții ar putea fi introduse și pentru alte mărfuri critice și a menționat că Rusia este un producător major de gaze naturale, diamante și aur.


Dar el a spus că măsurile nu trebuie luate „mâine” și nu trebuie să provoace daune Rusiei însăși.

Rusia, lider la exporturile de uraniu îmbogățit

„Rusia este lider pentru un număr de materii prime strategice: gaze naturale, care reprezintă aproape 22% din rezervele mondiale, aur – aproape 23%, diamante – aproape 55%”, a spus Putin.

„Vă rog să vă uitați la unele dintre tipurile de mărfuri pe care le furnizăm pe piața mondială… Poate că ar trebui să ne gândim la anumite restricții – uraniu, titan, nichel”, i-a spus el prim-ministrului Mihail Mishustin.

„Însă nu trebuie să facem nimic din ceea ce ne-ar face rău”, a adăugat el.


Țările occidentale au redus drastic achizițiile de petrol și gaze rusești de la începutul războiului din Ucraina, dar Rusia rămâne un furnizor major de metale pe piețele mondiale, așa că o reducere sau oprire a exporturilor ar putea provoca perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, spun analiștii intervievați de Reuters.

Cotațiile futures pentru nichel la trei luni de la London Metal Exchange (LME) au ​​crescut cu 2,6%, la 16.145 de dolari pe tonă, la scurt timp după declarațiile lui Putin.

În SUA, S&P 500 a urcat cu un procent, iar Nasdaq a câștigat mai mult de două procente.

În Rusia își are sediul Nornickel, cel mai mare producător de nichel din lume. Este un furnizor important de nichel pentru China și Europa. Mai mult de o cincime din nichelul din depozitele LME este de origine rusă, arată datele bursei londoneze. Nichelul este un metal strategic cu aplicații de la baterii electrice, la palete de turbină sau blindajele vehicullor militare.

Acțiunile minelor de uraniu s-au apreciat

Acțiunile minelor de uraniu au crescut în urma decalațiilor lui Putin, companiile canadiene NexGen Energy, Cameco și Denison Mines crescând între 5,2% și 5,4%. Rusia este al patrulea mare producător de uraniu din lume și deține aproximativ 44% din capacitatea globală a instalațiilor de îmbogățire a uraniului.

În 2023, SUA și China au ocupat primul loc pe lista importatorilor de uraniu îmbogățit rusesc, urmate de Coreea de Sud, Franța, Kazahstan și Germania.

În mai, președintele american Joe Biden a semnat o lege care interzice importul de uraniu îmbogățit din Rusia, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari anual. Cu toate acestea, legea conținea derogări în cazul dificultăților de aprovizionare care ar permite Departamentului Energiei să mențină nivelurile normale ale importurilor de uraniu din Rusia până în 2027.

Rusia a contat anul trecut pentru 27% din uraniul îmbogățit utilizat în reactoarele nucleare comerciale din SUA.

„Rusia va fi foarte greu de înlocuit, mai ales pe termen scurt, în următorii 2-3 ani”, a declarat analistul de la Citi Bank, Arkady Gevorkyan.

Titanul, un metal strategic

Rusia este, de asemenea, al treilea producător mondial de burete de titan, care aliat cu diverse metale este vital pentru aplicații industriale în industria aerospațială, navală și auto. Cel mai mare producător rus de burete de titan VSMPO-Avisma, deținut parțial de conglomeratul de apărare Rostec, care furniza titan atât pentru Boeing, cât și pentru Airbus înainte de războiul din Ucraina.

Canada a sancționat VSMPO-Avisma, dar a acordat Airbus o derogare pentru a-i permite să folosească titanul rusesc.

Boeing a încetat să cumpere titan din Rusia la mai puțin de două săptămâni de la începutul războiului cu Ucraina în 2022.

Datele vamale rusești arată că Statele Unite mai cumpără titan rusesc, dar cei mai mari cumpărători sunt Franța, China și Germania.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: