miercuri

31 iulie, 2024

28 iulie, 2024

Liderul rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele Unite că, dacă Washingtonul va desfăşura rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, atunci Rusia va staţiona rachete similare la distanţa de lovire a Occidentului şi, în plus, va relua producţia de arme nucleare cu rază medie de acţiune, relatează Reuters.

Statele Unite au anunțat pe 10 iulie că vor începe să desfăşoare rachete cu rază lungă de acţiune în Germania din 2026, pregătindu-se pentru o desfăşurare pe termen mai lung, care va include SM-6, rachete de croazieră Tomahawk şi arme hipersonice în curs de dezvoltare.

(Citește și: ”SUA amplasează în Germania sistemele de rachete hipersonice pe care le dezvoltă. Reacția Rusiei”)

Într-un discurs adresat duminică marinarilor din Rusia, China, Algeria şi India, pentru a marca Ziua Marinei Ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Vladimir Putin a avertizat Statele Unite că riscă să declanşeze o nouă criză a rachetelor în stilul Războiului Rece prin această mişcare.

Avertisment: Rusia ar putea relua producţia de rachete cu capacitate nucleară


„Timpul de zbor către ţinte de pe teritoriul nostru al unor astfel de rachete, care în viitor ar putea fi echipate cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute”, a arătat Putin. „Vom lua măsuri în oglindă pentru desfăşurare, luând în considerare acţiunile Statelor Unite, ale sateliţilor săi din Europa şi din alte regiuni ale lumii”, a declarat liderul de la Kremlin.

Putin a repetat un avertisment anterior potrivit căruia Rusia ar putea relua producţia de rachete cu rază intermediară şi mai scurtă de acţiune cu capacitate nucleară, şi apoi să analizeze unde să le desfăşoare, după ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa şi Asia.

„Dacă vor pune în aplicare astfel de planuri, ne vom considera eliberaţi de moratoriul unilateral adoptat anterior privind desfăşurarea capacităţilor de atac cu rază medie şi scurtă de acţiune”, a declarat liderul rus, în discursul rostit la parada navală de la Sankt Petersburg.

Acest tip de armă, cu o rază de acţiune de 500 până la 5.500 km, a făcut cândva obiectul unui tratat de limitare între Washington şi Moscova, Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară (INF), semnat în timpul URSS.


Rusia şi Statele Unite s-au retras din acest tratat în 2019, fiecare acuzând cealaltă parte că nu-i mai respectă dispoziţiile. Cu toate acestea, Moscova a anunţat că nu va relua producţia acestui tip de rachete, dacă Washingtonul nu va desfăşura astfel de arme în străinătate.

Foarte aproape de reeditarea Războiului Rece

Kremlinul avertizase deja la jumătatea lunii iulie că în cazul desfăşurării de rachete americane pe continent, capitalele europene vor deveni ţinte legitime pentru Rusia.

Putin a declarat că Statele Unite alimentează tensiunile şi au transferat sisteme de rachete Typhon în Danemarca şi Filipine şi a comparat planurile americane cu decizia NATO de a desfăşura lansatoare Pershing II în Europa de Vest în 1979. „Această situaţie aminteşte de evenimentele din Războiul Rece legate de desfăşurarea rachetelor americane Pershing cu rază medie de acţiune în Europa”, a punctat Putin. 

Rachetele Pershing II, concepute pentru a lansa un focos nuclear cu randament variabil, au fost desfăşurate în Germania de Vest în 1983. Atunci, liderul sovietic Iuri Andropov şi KGB au interpretat ca fiind agresive o serie de mişcări ale SUA. Conducerea sovietică, inclusiv secretarul general Iuri Andropov, se temea că desfăşurările rachetelor Pershing II făceau parte dintr-un plan elaborat condus de SUA pentru a contracara URSS.

Putin vede războiul din Ucraina ca parte a unei lupte istorice cu Occidentul

Putin, care şi-a trimis armata în Ucraina în 2022, prezintă războiul său ca parte a unei lupte istorice cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991 prin invadarea a ceea ce el consideră că era sfera de influenţă a Moscovei.

Ucraina şi Occidentul spun în schimb că Putin este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperial. De altfel, în discursul său de duminică, Putin a invocat în mai multe rânduri numele idolului său, ţarul Petru cel Mare, şi realizările acestuia.

Relații diplomatice sunt mai proaste chiar şi decât în timpul crizei rachetelor cubaneze

Aliaţii Ucrainei au jurat să învingă Rusia, care controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea şi părţi din patru regiuni din estul Ucrainei. Rusia susţine că aceste teritorii, care au făcut cândva parte din imperiul rus, fac acum din nou parte din Rusia şi că nu vor mai fi niciodată retrocedate.

Diplomaţii ruşi şi americani susţin că relaţiile lor diplomatice sunt mai proaste chiar şi decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962. Atât Moscova, cât şi Washingtonul au îndemnat la dezescaladare, dar ambele ţări au făcut paşi contrari, spre escaladare.

Discursul lui Vladimir Putin:

„Dragi tovarăşi marinari şi subofiţeri, aspiranţi şi ofiţeri!

Valoroşi participanţi la operaţiunea militară specială!

Dragi veterani!

Dragi cetăţeni ai Rusiei!

Vă felicit cu ocazia Zilei Marinei. Întotdeauna sărbătorim această sărbătoare solemn, cu respect şi dragoste pentru flota glorioasă, cu mândrie pentru ţara noastră, o putere maritimă.

Rusia a obţinut acest statut extrem de important datorită poziţiei sale geopolitice, marilor descoperiri geografice şi contribuţiei colosale la studiul Oceanului Mondial, dar cel mai important – prin victoriile, munca, voinţa, curajul şi talentul liderilor noştri navale şi al marinarilor militari.

Înfrumuseţaţi de gloriosul drapel al Sfântului Andrei, aceştia au fost şi rămân paznici de nădejde ai întinderilor maritime ale Patriei, servind-o cu credinţă şi cu adevărat pe nave şi submarine, în infanteria marină, trupele de coastă şi unităţile de zbor, servind de dragul vieţii, fericirii şi bunăstării cetăţenilor ţării lor.

Marinarii militari îşi sărbătoresc sărbătoarea de mai bine de trei sute de ani. Aceasta a fost instituită în onoarea primei victorii navale majore a Rusiei de la Capul Gangut. Aceasta a fost câştigată de o flotă foarte tânără fondată de Petru cel Mare.

Căpătând putere, marina a devenit un sprijin important pentru ţarul-reformator în crearea Imperiului Rus – puternic, independent, suveran – şi timp de secole şi-a păstrat importanţa pentru capacitatea de apărare a ţării, în obţinerea triumfurilor sale militare, industriale, tehnologice şi ştiinţifice, în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor bune, de parteneriat, cu alte state.

Suntem sincer bucuroşi să primim la Parada Navală Principală echipajele navelor de război din Algeria, India, China, reprezentanţii a zeci de ţări străine şi delegaţii, care împreună cu noi sărbătoresc sărbătoarea de astăzi, ne felicită marinarii şi comandanţii.

Înalta misiune a Marinei a determinat atitudinea lor cu adevărat sacră faţă de Patrie, altruismul şi caracterul lor neclintit, loialitatea faţă de jurământ, cuvântul dat şi fraternitatea navală, fortăreaţa neschimbătoare a spiritului, disciplinei şi instruirii.

Cultivarea acestor calităţi este una dintre cele mai importante sarcini ale educaţiei navale naţionale. Pornind de la „Şcoala de Ştiinţe Navale şi Matematice” a lui Petru cel Mare, ea se numără încă printre cele mai bune, fundamentale şi progresive, multiplicând tradiţii bogate, pregătind specialişti de primă clasă cu vaste cunoştinţe avansate şi, cel mai important, capabili să le aplice eficient în serviciul naval dificil şi responsabil. 

Toate acestea sunt esenţiale pentru gestionarea navelor şi armelor moderne care ne completează constant flota. Vom continua să creştem dotarea forţelor de suprafaţă şi submarine şi a aviaţiei navale, să dotăm navele cu echipamente de înaltă tehnologie de nouă generaţie şi sisteme de rachete hipersonice, să îmbunătăţim şi să consolidăm infrastructura de coastă, să dezvoltăm sisteme de informaţii, supraveghere şi apărare aeriană la frontierele apropiate şi îndepărtate.

Este de remarcat faptul că administraţia americană şi guvernul german au anunţat planuri de desfăşurare a complexelor americane de rachete de precizie cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Republicii Federale Germania începând cu 2026.

Importante facilităţi guvernamentale de stat şi militare ruseşti, centrele noastre administrative şi industriale şi infrastructura de apărare se vor afla în raza lor de acţiune. Timpul de zbor spre ţintele de pe teritoriul nostru al acestor rachete, care în viitor pot fi echipate şi cu focoase nucleare, va fi de aproximativ zece minute.

În acelaşi timp, anterior, în cursul exerciţiilor, Statele Unite au exersat deja transferul sistemelor de rachete Typhon de pe teritoriul lor către Danemarca şi Filipine. Această situaţie aminteşte de evenimentele Războiului Rece legate de desfăşurarea rachetelor americane cu rază medie de acţiune Pershing în Europa.

În cazul în care Statele Unite ale Americii pun în aplicare astfel de planuri, ne vom considera eliberaţi de moratoriul unilateral asumat anterior cu privire la desfăşurarea capacităţilor de atac cu rază medie şi cu rază mai scurtă, inclusiv creşterea capacităţilor forţelor de coastă ale Marinei noastre.

În prezent, ne aflăm în etapele finale de dezvoltare a unui număr de astfel de sisteme. Vom lua măsuri în oglindă pentru a le desfăşura, luând în considerare acţiunile Statelor Unite şi ale sateliţilor lor în Europa şi în alte regiuni ale lumii.

Aş dori, de asemenea, să mai remarc ceva. Atenţia noastră este atrasă astăzi de tensiunea crescândă provocată de Washington în legătură cu zborurile aviaţiei strategice ruse. Permiteţi-mi să reamintesc în această privinţă că, de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, purtătorii ruşi de rachete strategice nu au efectuat patrule aeriene departe de frontierele noastre. Rusia credea la acea vreme că nu mai era nevoie să facă acest lucru: lumea se schimbase şi Războiul Rece era de domeniul trecutului. Cu toate acestea, Statele Unite nu au răspuns la acest gest unilateral de bunăvoinţă şi au continuat să patruleze în apropierea frontierelor noastre.

Acesta este motivul pentru care am reluat astfel de zboruri din 2007. Acesta a fost un răspuns la activitatea sporită a avioanelor strategice şi de recunoaştere americane în regiunile lumii care sunt sensibile pentru Rusia. Această măsură vizează, printre altele, asigurarea securităţii în regiunea Asia-Pacific.

Astăzi aş dori să remarc în special faptul că multe echipaje de marină luptă cu curaj în cele mai fierbinţi părţi ale liniei de contact din zona de operaţiuni militare speciale. La fel ca marii lor strămoşi, ei apără Sevastopolul şi alte porturi din Marea Neagră şi Azov, dau lovituri devastatoare inamicului, distrug facilităţile sale militare.

Mai mult de 30 de mii de marinari şi ofiţeri au fost decoraţi cu înalte distincţii de stat. Titlul onorific de „Gărzi” a fost acordat fregatei „Amiral Makarov”, unui regiment şi a trei brigăzi de puşcaşi marini. Trei formaţiuni de luptă ale puşcaşilor marini şi fregata „Amiral Essen” au primit ordine.

În spatele fiecărei medalii, ordin, titlu – o poveste personală de curaj şi devotament faţă de Patrie, soarta marinarilor îndrăzneţi şi fermi, comandanţii lor – ofiţeri de marină străluciţi, pentru care principalul lucru a fost întotdeauna şi rămâne datoria, onoarea, demnitatea, capacitatea de a conduce, responsabilitatea pentru întreaga cale neîntreruptă, eroică a Marinei noastre legendare, de care, desigur, poporul rus este mândru.

Dragi tovarăşi!

Astăzi, parade ale navelor de război au loc în Baltiisk şi Vladivostok, Severomorsk şi Kaspiysk, precum şi în oraşul sirian Tartus. Flota noastră nativă este onorată peste tot în marea noastră ţară. Aceasta este o recunoaştere convingătoare a celor mai mari servicii aduse Patriei, a fiabilităţii sale în apărarea intereselor noastre naţionale.

Încă o dată, felicit întregul personal al Marinei ruse cu ocazia acestei sărbători, pe toţi cei care se află acum în formaţie de paradă şi într-o călătorie de luptă. Vă felicit soţiile, copiii, părinţii, pentru care această zi este una dintre cele mai importante şi dragi.

Vă mulţumesc pentru serviciul vostru curajos. Vă doresc noi victorii în îndeplinirea sarcinilor cu adevărat istorice şi importante cu care ne confruntăm.

Glorie Marinei!

Pentru Rusia! Ura!”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: